Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura storno: ce este, in ce situatii ai nevoie de ea si studii de caz utile

15-Nov-2023
3633
Factura storno: ce este, in ce situatii ai nevoie de ea si studii de caz utile
Factura este un document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.

Ce inseamna factura storno?

Factura storno reprezinta documentul intocmit pentru a corecta facturile fiscale si pentru a rectifica suma initiala. Operatiunile contabile de corectare a unei facturi sunt operatiuni de stornare. Pe factura storno inscriem suma care se scade din suma inscrisa anterior.

Cand se emite o factura storno?

In practica, printre cele mai frecvente situatii in care e necesara factura storno sunt cele in care fie o factura a fost emisa cu suma gresita, fie cand clientul unei firme face un retur al produselor achizitionate. ATENTIE! Nu se poate storna o factura daca nu s-a facut plata pentru produsele in cauza.

Factura storno: ce prevede Codul Fiscal

Potrivit art. 330 din Codul fiscal, corectarea facturilor corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:



a) in cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;

b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

De asemenea, in situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d). n plus, persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-302.

RETINETI!

In cazul autofacturilor emise conform art. 319 alin. (3), (8) si (9) si art. 320 alin. (1)-(3), daca persoana impozabila emitenta constata ca a inscris informatii in mod eronat in respectivele autofacturi, fie va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din autofactura initiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie va emite o noua autofactura continand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate.

In situatia in care autofactura a fost emisa in mod eronat sau prin normele metodologice se prevede ca in anumite situatii se poate anula livrarea/prestarea catre sine, persoana impozabila emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii anulate.

Scapa de stresul debutului in cariera de contabil!

ELIMINA RISCUL ORICAREI AMENZI!
Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil! Comanda ACUM >>>

Stornarea versus anularea facturilor 

Putem ANULA o factura fiscala barand/taind cu o linie pe toate exemplarele facturii si mentionand in scris "ANULAT". Prin intermediul programului online de facturare, procedura e mai simpla si se face printr-un click pe functia de anulare.

ATENTIE! ANULAM factura fiscala doar daca a fost emisa gresit si NU a fost trimisa catre beneficiar. Se va emite o factura noua cu datele corecte. 

Procedura de stornare a unei facturi presupune ca factura sa fi fost deja transmisa beneficiarului. Astfel, aceste informatii eronate trebuie corectate. De asemenea, e necesara stornarea unei facturi in cazul in care se returneaza produsele sau serviciile.

Cand NU poate fi stornata o factura fiscala 

ATENTIE! NU se poate storna o factura motivand ca nu a fost achitata sau daca produsele/serviciile au fost livrate/prestate.

Factura storno in cateva studii de caz utile

Studiu de caz: Cod SAF-T - facturi storno

Pentru subsectiunea Facturi vanzare - utilizarea D/C indicator si tip de factura in cazul facturilor storno avem codul de factura 380, 381 si indicatorul D/C in cazul facturilor storno, in Subsectiunea Facturi vanzare 411= % -2120,77 704 -1782,16 4427 - 338,61. In acest caz vom folosi codul facturii 381 si indicativul D si sume pozitive? In registrul jurnal inregistrarea este: 411=704 -1782,16 411=4427 -338,61. 

Opinia specialistului:

Conform ghidului SAF-T emis de catre ANAF: 4.1. Subsectiunea Sales Invoices (Facturi de vanzare) DebitCreditIndicator (indicator Debit/Credit) – se raporteaza din punct de vedere al contului aferent liniei de factura. Astfel, in cazul unei sume facturate catre client, se va raporta C (Credit), iar in cazul unei reduceri acordate intr-o linie de factura de vanzare (suma negativa), se va raporta D (debit). Ca regula, pentru valorile tranzactiilor / sumelor din raportarea SAF-T au fost planificate sa fie utilizate doar sume pozitive – in contextul in care avem debit/ credit in elemente separate, sau indicatii clare privind tipul tranzactiei si efectele sale. lementul DebitCreditIndicator se va completa cu valoarea D, in cazul in care este vorba despre o factura de stornare.

Conform specificatiilor tehnice aferente facturii electronice, codul 381 se refera la Nota de creditare (care nu are valoare de document justificativ, fiind mai degraba o notificare a tertilor in legatura cu reducerea unor sume facturate anterior) si ca urmare nu poate fi utilizat in cazul facturilor stornate.

Pentru aceste facturi se recomanda folosirea codului 384 (Factura corectata) - in cazul sistemului aferent, stornarea facturilor realizandu-se prin corectie.

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>


Studiu de caz: Cod stornare in sistemul e-factura

Pentru facturi cu valoare negativa E-Factura, in SAF-T avem specificatia codul 381-Facturi storno (factura cu semnul minus indiferent de motivul stornarii). In specificatiile tehnice privind Factura electronica avem BT-3 381 Nota de creditare. Pentru a pastra acelasi mod de raportare a facturilor cu valoare negativa atat in SAF-T, cat si in RO- e Factura, folosim codul 381 pentru facturile ca valoare negativa indiferent de motiv si in raportarea RO-e Factura?

Opinia specialistului: 

Conform specificatiilor tehnice aferente facturii electronice, codul 381 se refera la Nota de creditare (care nu are valoare de document justificativ, fiind mai degraba o notificare a tertilor in legatura cu reducerea unor sume facturate anterior) si ca urmare nu poate fi utilizat in cazul facturilor stornate. Pentru aceste facturi se recomanda folosirea codului 384 (Factura corectata) - in cazul sistemului aferent, stornarea facturilor realizandu-se prin corectie.

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016