Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura TVA la achizitia unui autoturism

11-Aug-2010
7799

Intrebare


Avem o rugaminte foarte mare si anume, daca se poate, sa transmiteti si observatia noastra la raspunsul primit si anume:

Solutia de a inregistra in valoarea de achizitie a autoturismului a TVA la valoarea reziduala si TVA la ratele care nu au ajuns la scadenta, TVA care nu se deduce, nu incalca prevederile din circulara nr. 341061/15.05.2009?, care la paragraful Monografie Contabila - pct.3 mentioneaza:

Pentru achizitiile din tara de vehicule, TVA va face parte din costul de achizitie numai daca taxa a fost integral nedeductibila. Pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu a fost integral nedeductibila si nu va face parte din costul de achizitie.

Raspuns
Precizarile de la punctul 3 din circulara M.F.P. nr. 341061/15.05.2009 prezinta, comparativ:

- includerea integrala pe costuri a sumei TVA nedeductibile in cazul achizitiei unui autoturism in regim normal;
- includerea partiala pe costuri a sumei TVA nedeductibile aferente valorii reziduale a unui autoturism achizitionat in regim de leasing.

La acest punct se face referire la suma TVA aferenta ratelor de leasing pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA pe parcursul derularii contractului de leasing. Cum este si firesc, suma TVA deductibila pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA nu poate fi inclusa in costul bunului mobil astfel achizitionat.

Deci, in cazul unui contract de leasing, suma TVA este partial nedeductibila d.p.d.v. al TVA, sau mai corect spus partial limitata la deducere. Este nedeductibila doar suma TVA aferenta valorii reziduale, fapt ce permite includerea sumei respective in costul de achizitie si recuperarea valorii acesteia prin amortizare liniara, pe intrega perioada ramasa de amortizat.

De regula, precizarile dintr-o circulara se iau in considerare in masura in care acestea nu contrazic un act normativ. In instanta, o circulara nu poate avea puterea unei legi. Circulara are doar rol de indrumare. Daca intr-adevar s-ar fi dorit ca suma TVA limitata la deducere inregistrata sa fie nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil, s-ar fi precizat in mod expres chiar la sectiunea impozit pe profit din Codul fiscal. In acest sens, la formularea opiniei cu privire la deductibilitatea cheltuielii de amortizare aferente unei sume TVA pentru care s-a limitat dreptul de deducere, am avut in vedere chiar prevederile alineatului 1 al articolului 21 conform caruia cheltuielile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca sunt aferente realizarii de venituri impozabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016