Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturare chirie spatii, refacturare utilitati

14-Iun-2019
62653

"Suntem o societate comerciala care obtine venituri din inchirierea unor spatii catre o alta societate comerciala. Se factureaza chiria separat. Se factureaza utilitatile separat (apa, gaz, energie, caldura). Care este monografia contabila aferenta acestor operatiuni? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute prin facturare - in special pentru refacturarea utilitatilor - in conditiile in care societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor de 3%? Cum se calculeaza si se inregistreaza impozitul pe venitul microintreprinderilor in acest caz?"

Raspunsul specialistului

Potrivit Codului Fiscal, tranzactiile ce au ca obiect inchirierea de imobile sunt scutite de TVA. Prin optiune insa, aceste tranzactii pot intra in sfera operatiunilor taxabile, intrucat majoritatea proprietarilor prefera sa factureze chiria cu TVA, deoarece au dedus aceste sume la momentul constructiei sau achizitiei.

Notificarea depusa de firma dumneavoastra la ANAF justifica optiunea de taxare cu TVA a tranzactiei si va fi transmisa in copie locatarului. In cazul nedepunerii notificarii, TVA-ul aferent facturii de chirie nu este deductibil, daca ati emis facturi cu TVA 19%.

Din punct de vedere fiscal inchirierea unui bun imobil este o operatiune scutita de taxa conform art. 292, al. (2), lit.e), Cod Fiscal. Cu toate aceste orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea acestor operatiuni respectand prevederile art.292, al. (3).

“ART. 292 (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada.

(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice. “

Proprietarul spatiului are dreptul sa opteze pentru facturarea cu TVA, conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea unei notificari la ANAF, insa operatiunea de inchiriere este la origine o operatiune scutita fara drept de deducere al TVA.

Monografia contabila, in cazul in care facturati chirie cu tva : 411 = 706, 4427

Daca pentru serviciul de inchiriere se aplica regimul de scutire fara drept de deducere, la refacturarea costurilor legate direct de bunul imobil inchiriat se aplica regimul normal de taxare. 

Din punctul de vedere al TVA, proprietarul spatiului, care refactureaza utilitatile, este considerat cumparator-revanzator, In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar.

Este vorba asadar de o simpla refacturare de cheltuieli, daca firma dvs.are in vedere doar recuperarea costului suportat initial in nume propriu, fara urmarirea obtinerii unui castig aditional (cazul clasic in care sunt suportate cheltuieli ocazionale in nume propriu, dar pe seama tertilor). In acest caz, nu e necesar sa aveti inscris in in obiectul de activitate un cod CAEN distinct pentru operatiunile de recuperare de costuri.

Monografia contabila ,in cazul in care achizitionati utilitati : 461,4426=401

Monografia contabila, in cazul in care refacturati utilitati : 411 = 461 ,4427
Dupa cum se observa, impozitul pe veniturile microintreprinderii se aplica doar la veniturile din chirii, cont 706, contravaloarea recuperararii costurilor aferente utilitatilor (cont 461) nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderii.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016