
Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand din acest an devine operational (si) pentru firmele private sistemul de facturare electronica RO e-Factura, implementat de Ministerul Finantelor si ANAF cu scopul de a creste gradul de colectare a TVA si de a preveni/combate evaziunea fiscala.
Indiferent ca este vorba despre tranzactii cu autoritatile publice (B2G, Business to Government) sau intre companii private (B2B, Business to Business), sistemul permite monitorizarea si verificarea acestora in timp real, cu importante avantaje practice pentru contribuabili: se elimina drumurile la ghiseu, precum si metodele de lucru cu ANAF bazate pe hartii si pe celebrul dosar cu sina.
Asistam practic la transformarea digitala a relatiei dintre mediul privat si administratia fiscala, ceea ce inseamna pentru dvs. o resetare a modului de lucru.
Totul devine in principiu mai simplu, mai usor de gestionat, mai putin stresant si mai transparent: dat fiind ca sistemul RO e-Factura este interconectat cu celelalte sisteme detinute de statele membre ale Uniunii Europene, orice firma va putea participa la procesul de achizitii publice din orice alta tara UE.
Concret, ce aveti de facut?
Reputatul consultant fiscal Ionut Jinga va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii RO e-Factura intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual –Factura electronica. Restart pentru sistemul fiscal din Romania. Trebuie sa o aveti!
DA, doresc sa aflu totul despre noul sistem obligatoriu de facturare electronica! Click AICI»
RO e-Factura va deveni instrumentul EXCLUSIV pentru facturare incepand, cel mai probabil, din 2023!
Examen Consultant Fiscal 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Deocamdata, potrivit O.U.G. nr. 130/2021 adoptata la finele anului trecut, facturarea electronica este operationala doar pentru firmele care comercializeaza produse considerate de risc: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, incaltaminte, nisip, pietris si cladiri noi.
Firmele din aceste domenii vor utiliza sistemul astfel:
Prin Ordinul ANAF nr. 12/2022 au fost reglementate categoriile de produse si bunuri, inclusiv grupele si codurile NC, considerate cu risc fiscal pentru care facturile de livrare vor fi comunicate prin intermediul sistemului e-Facturare (le-am enumerat mai sus).
Aceasta lista a produselor cu risc fiscal va fi reevaluata periodic conform prevederilor O.U.G. nr. 130/2021. Astfel, e de asteptat sa existe o anumita dinamica pentru categoriile de produse cu risc fiscal.
Dar, incepand cu 1 ianuarie 2023, e foarte probabil ca sistemul sa devina obligatoriu pentru toate firmele si toate tranzactiile, aceasta fiind intentia anuntata inca de la lansarea proiectului, in martie 2020. Si, va atragem atentia, sanctiunile pentru neconformarea la noul sistem sunt dure: pe langa amenzi, vorbim si despre confiscarea marfii si intocmirea de dosar penal.
Aflati informatii de ultima ora din lucrarea pe care v-o oferim, click AICI»
DA, doresc sa aflu totul despre noul sistem obligatoriu de facturare electronica! Click AICI»
Ce urmareste Statul prin acest sistem
1.Reducerea fenomenelor de frauda si evaziune fiscala;
2. Dezvoltarea mecanismului de verificare documentara (desk – audit – control ANAF – Antifrauda de la distanta) pentru actiunile de conformare si prevenire.
Sa nu uitam ca Statul are de recuperat sume mari la bugetul de stat, urmare a efectelor crizei economice generate de pandemie, iar prin acest sistem de facturare digitala se va eficientiza colectarea impozitelor si taxelor.
Exemplu concret in care functioneaza sistemul:
Un tir incarcat cu fructe sau imbracaminte este oprit in vama pentru verificari. Avand acces la sistemul E-facturare, vamesii constata ca NU are factura intocmita corect, poate nu este declarata toata marfa. Inainte, procedura presupunea sa fie chemati cei de la ANAF, sa vina si sa constate neregulile, doar ca pana atunci firma facea rost de o factura corecta si problema disparea. Acum insa nu se mai poate repara nimic ulterior, pentru ca data la care a fost inregistrata factura apare in sistem.
DA, doresc sa aflu totul despre noul sistem obligatoriu de facturare electronica! Click AICI»
De retinut!
Facturarea electronica a inceput, iata, sa fie implementata in cazul tranzactiilor unde exista un grad redus de fiscalizare a veniturilor, dar este cert ca sistemul va fi aplicat foarte curand pentru toate tipurile de tranzactii.
Asigurati-va ca stapaniti la perfectie procedurile de lucru si ca nu veti fi luat prin surprindere atunci cand ele vor deveni obligatorii pentru absolut toate firmele.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Regulile E-Factura, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023Min. Finantelor anunta imbunatatiri pentru sistemul e-Factura. A fost introdusa autofacturareaFacturile in format electronic: Stocare si regim fiscalProiect: Procedura pentru inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu. Modelul formularului 082Clarificare Finante: Termenul de transmitere a facturilor in E-FacturaUltimele articole
Facturile simplificate B2B si B2C vor trebui transmise in E-Factura incepand cu 2025Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Facturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FacturaE-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmelePersoanele fizice NU au obligatia de a descarca facturi sau de a accesa SPV in cadrul E-FacturaArticole similare
E-Factura: Este obligatorie utilizarea sistemului si in relatia B2C?Sanctiunile pentru e-Transport si e-TVA sunt amanate pana la 1 ianuarie 2025e-Factura: ce trebuie sa stii daca esti antreprenorIn perioada 1 aprilie-30 iunie firmele pot sa emita facturile in RO E-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistemE-Factura in 2023: Care sunt elementele principale ale facturii electroniceUltimele articole
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timpE-Factura: Este OBLIGATORIE pentru PFA-uri in 2025?Facturile simplificate B2B si B2C vor trebui transmise in E-Factura incepand cu 2025E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaSfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA