Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fara conflicte inutile cu Fiscul! Completati corect declaratiile pentru venituri din alte surse

13-Mar-2017
2602

Orice venit trebuie declarat daca nu vrem ca un control ANAF sa atraga dupa sine si amenzi usturatoare. Veniturile din alte surse se supun unui regim fiscal distinct, iar obligatiile declarative trebuie cunoscute temeinic.

In cazul urmator, iata care sunt imprejurarile: "Avem un contract de prestari servicii pentru o persoana fizica neinregistrata fiscal pentru o activitate ocazionala conform art 114 lit g) din Codul fiscal. Conform contractului ii oprim, prin retinere la sursa, impozit pentru venituri din alte surse. Unde trebuie sa declaram acest impozit? Este corect sa folosim declaratia 112 privind contributiile sociale si impozitul pe venit sau trebuie sa declaram acest impozit prin declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa?"

Pentru veniturile din alte surse contributia la sistemul de asigurari sociale de sanatate, daca aceasta este datorata, nu se retine la sursa ci se stabilese de catre organul fiscal prin decizie de impunere.
Impozitul calculat si retinut de catre platitorul de venit se declara in Formularul 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in Formularul 205 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Persoanele fizice care realizeaza veniturile nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru aceste venituri din alte surse daca realizeaza si urmatoarele tipuri de venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;


- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura ?i piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile
ulterioare.
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

In cazul veniturilor din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Daca nu se incadreaza la aceste exceptii, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, pe baza informatiilor din Formularul 205, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5 % asupra veniturilor brute. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016