Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantare nerambursabila. Linie de credit. Inregistrari contabile si TVA

08-Iul-2020
5388

Contract de finantare in valoare de 8899903.41 lei, din care valoare totala eligibila 6401269.47 lei, neeligibila 2498633.94 lei. Din valoare eligibila 4490117.61 este nerambursabila din FEDR respectiv din bugetul national, iar suma de 1911151.86 lei cofinantare eligibila a beneficiarului. Obiectul contractului de finantare este Construire fabrica de prelucrare sticla.



Pentru cofinantarea valorii neeligibila este contract de finantare cu banca linia find inregistrat in contul 5191.

Este o linie de credit de 1650000 pentru pre-finantarea grantului aferent proiectului de investitii si anume 37% din valoare totala a grantului 4490118 lei. Inregistrat tot pe contul 5191 analitic.

Pana in prezent s-a facut urmatoarele NC- inregistrare subventie 445.02 - 475 valoare 4490117.61, liniile de credit 5191 cu analitice facturiile intrate pana acuma 231 analitic pentru partea eligibil se 231 analitic pentru partea neeligibila. 

Dupa prima transa incasata de la FEDR - 5121 445.02, 581- 5121 folosind cont intermediar. Pana acuma am facturi pentru lucrari la construirea fabricii. Am primit prima factura pentru utilaje - ce este din partea neeligibila a proiectuilui. Intrebarea - daca linia de credit pentru pre-finantare se inregistreaza in contul 5121 - daca este corect asa, inregistarea utilajelor cum se face avand in vedere ca trebuie la banca fisa mijlocului fix utilajul trebuie inregistrat ca mijloc fix nu in contul 231? 

In contul 231 se inregistreaza facturiile ce se primeste pana ce o sa fie gata fabrica si la receptie se inregistreaza ca mijloc fix si se amortizeaza dar cu utilajele ce se intampla daca inregistrez ca mijloc fix in luna iunie cand am primit factura cand incep sa amortizez, fabrica o sa fie in functiune (dupa proiect abia in luna octombrie) utilajele cand incep sa amortizez? Pot sa tin 3-4 luni sa nu fac amortizare la ele?

Tva pentru utilaje se poate deduce in luna iunie de cand e factura?

Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:

Intrebarea - daca linia de credit pentru pre-finantare se inregistreaza in contul 5121 - daca este corect asa

Daca societatea primeste un credit pe termen scurt primirea creditului se inregistreaza prin formula 5121=5191. 

Daca este vorba doar de o descoperire de cont la contul curent (permisiunea de a utiliza o suma de bani peste disponibilul existent in sold) utilizarea sumelor se evidentiaza in creditul contului 5121.

Inregistarea utilajelor cum se face avand in vedere ca trebuie la banca fisa mijlocului fix utilajul trebuie inregistrat ca mijloc fix nu in contul 231? 

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabilesc ca, cost de productie inseamna pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza. Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora. 

La pct. 226 din aceste reglementari se regasesc exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt: 
a) costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale; 
b) cheltuieli materiale; 
c) costurile de amenajare a amplasamentului; 
d) costurile initiale de livrare si manipulare; 
e) costurile de instalare si asamblare; 
f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor; 
g) costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului). Din punct de vedere contabil, cheltuielile reprezentand costuri de testare si veniturile mentionate mai sus se inregistreaza distinct, in functie de natura acestora, diferenta dintre cheltuielile si veniturile respective urmand a fi inregistrata apoi pe seama activului in curs de constructie (articol contabil 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" = 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale"); 
h) onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor, precum si comisioanele achitate in legatura cu activul etc. 

Exemple de costuri care nu sunt costuri ale unui element de imobilizari corporale sunt: 
a) costurile de deschidere a unei noi instalatii; 
b) costurile de introducere a unui nou produs sau serviciu (inclusiv costurile in materie de publicitate si activitati promotionale); 
c) costurile de desfasurare a unei activitati intr-un loc nou sau cu o noua clasa de clienti (inclusiv costurile de instruire a personalului); 
d) costurile administrative si alte cheltuieli generale de regie; 
e) costurile reamplasarii sau reorganizarii partiale sau totale a activitatilor entitatii. 

In cazul in care o cladire este demolata pentru a fi construita o alta, cheltuielile cu demolarea sunt recunoscute dupa natura lor, fara a fi considerate costuri de amenajare a amplasamentului. Acelasi tratament contabil se aplica si cheltuielilor reprezentand valoarea neamortizata a cladirii demolate sau costul activului respectiv, atunci cand acesta este evidentiat ca stoc. 

In costul unei imobilizari corporale sunt incluse si costurile estimate initial cu demontarea si mutarea acesteia la scoaterea din functiune, precum si cu restaurarea amplasamentului pe care este pozitionata imobilizarea, atunci cand aceste sume pot fi estimate credibil si entitatea are o obligatie legata de demontare, mutare a imobilizarii corporale si de refacere a amplasamentului. 

Costurile estimate cu demontarea si mutarea imobilizarii corporale, precum si cele cu restaurarea amplasamentului se recunosc in valoarea acesteia, in corespondenta cu un cont de provizioane (contul 1513 "Provizioane pentru dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea"). 

Astfel, utilajele nu se inregistreaza in costul cladirii cata vreme acestea nu sunt montate definitiv in constructie (pot fi deplasate fara distrugerea sau modificarea cladirii sau a constructiei). Utilajul care nu sufera transformari dupa achizitie nu se inregistreaza in contul 231 ci in contul de imobilizare – 2131. Potrivit pct. 231 din din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 imobilizarile in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz. 

In contul 231 se inregistreaza facturiile ce se primeste pana ce o sa fie gata fabrica si la receptie se inregistreaza ca mijloc fix si se amortizeaza dar cu utilajele ce se intampla daca inregistrez ca mijloc fix in luna iunie cand am primit factura cand incep sa amortizez, fabrica o sa fie in functiune (dupa proiect abia in luna octombrie) utilajele cand incep sa amortizez? Pot sa tin 3-4 luni sa nu fac amortizare la ele?

Conform pct. 238 din reglementarile mai sus mentionate, amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora. 

Conform Anexei nr. 2 la OMFP 2634/2015, pentru utilajul respectiv se incheie:
- Procesul-verbal de receptie provizorie (cod 14-2-5/a) – daca acesta necesita montaj, dar nu necesita probe tehnologice. In acest caz utilajul se considera pus in functiune la data terminarii montajului; Amortizarea se calculeaza incepand cu luna urmatoare. 
- Procesul-verbal de punere in functiune (cod 14-2-5/b) – daca utilajul necesita montaj si probe tehnologice. In acest caz utilajul se considera pus in functiune la terminarea probelor tehnologice. Amortizarea se calculeaza incepand cu luna urmatoare. 

TVA pentru utilaje se poate deduce in luna iunie de cand e factura?

Pct. 97 din normele metodologice date in aplicarea art. 297 din Codul fiscal stabileste:
(4) O persoana care are intentia, confirmata de dovezi obiective, sa inceapa in mod independent o activitate economica in sensul art. 269 din Codul fiscal si care incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice, trebuie sa fie considerata ca o persoana impozabila care actioneaza in aceasta calitate, care are, in conformitate cu art. 297 din Codul fiscal, dreptul imediat de a deduce taxa datorata sau achitata pentru cheltuielile si/sau investitiile efectuate in scopul operatiunilor pe care intentioneaza sa le efectueze si care dau nastere unui drept de deducere, fara a trebui sa astepte inceperea exploatarii efective a activitatii sale. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/98 Gabalfrisa.
(5) Taxa este deductibila la beneficiar atunci cand intervine exigibilitatea taxei pentru livrarea/prestarea realizata de furnizor/prestator, conform prevederilor art. 297 alin. (1) din Codul fiscal, cu exceptiile prevazute la art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.

Astfel, cu exceptia cazului in care societatea vanzatoare sau societatea cunmparatoare aplica sistemul TVA la incasare, dreptul de deducere intervine la data facturii. 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016