
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal si prorogarea unor termene.
Astfel, conform notei de fundamentare, scutirea de impozit specific ar putea fi prelungita pentru inca o perioada de 90 de zile.
Masuri fiscale pentru contribuabilii care intra in sfera impozitului specific unor activitati
In contextul mentinerii restrictiilor privind desfasurarea activitatilor, pentru contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati se propune scutirea de impozit specific unor activitati, pentru anul 2021, pentru inca o perioada de 90 de zile calculata incepand cu data de 1 aprilie 2021.
1. Impozitul pe venit
Se propune clarificarea modului de distribuire a cheltuielii cu achizitia aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate de asocierile fara personalitate juridica, respectiv deducerea costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale sa se efectueze de catre fiecare asociat din impozitul anual, proportional cu cota de participare in asociere.
2. Taxa pe valoarea adaugata
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Cartea Verde a TVA
2.1. Pentru corelarea prevederilor legale in ceea ce priveste regimul fiscal din perspectiva TVA aferent transferului gratuit al alimentelor destinate consumului uman, se impune modificarea Codului fiscal, prin eliminarea referirii la bunurile de natura alimentara din cadrul prevederilor art. 286 alin. (1) litera c) din Codul fiscal care reglementeaza baza de impozitare a TVA.
2.2. Avand in vedere ca aplicarea taxarii inverse de catre persoanele impozabile care comercializeaza aur de investitii este reglementata la art. 331 din Codul fiscal, la care se face deja referire in cadrul tezei a doua a art. 297 alin. (3) din Codul fiscal, pentru corelarea corespunzatoare a prevederilor legale se impune o corectie tehnica la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal, prin eliminarea din teza a doua a referirii eronate la dispozitiile art. 313 alin. (10) din Codul fiscal, care reglementeaza obligativitatea tinerii evidentelor de catre persoanele impozabile care comercializeaza aur de investitii.
2.3. Se propune introducerea unor exceptii de la depunerea declaratiei recapitulative pentru operatiunile desfasurate intre persoanele impozabile din Romania si persoanele impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, avand in vedere ca sistemul VIES nu mai ofera informatii cu privire la inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Exceptiile de la depunerea declaratiilor recapitulative nu vor viza operatiunile care implica transporturi de bunuri in/din Irlanda de Nord.
2.4. Este necesara o interventie legislativa rapida asupra art. 303 din Codul fiscal prin care sa se reintroduca prevederea referitoare la exceptarea de la includerea in decontul de taxa a sumelor reprezentand TVA de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala, potrivit Legii nr. 85/2014.
Reglementari fiscale referitoare la educatia timpurie
Se propune suspendarea aplicarii dispozitiilor art. 25 alin. (4) lit. i1) - i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere faptul ca aceste dispozitii nu asigura reguli fiscale suficiente si neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educatia timpurie, care sa conduca la stabilitate si eficienta legislativa, ceea ce impune astfel o revizuire a acestor reglementari.
Luand in considerare modul de calcul si declarare a impozitului pe profit datorat, respectiv trimestrial/anual, perioada suspendarii incepe cu data de 1 aprilie 2021 si se incheie la data de 31 decembrie 2021. Aceeasi perioada de suspendare se aplica si pentru contribuabilii cu an fiscal modificat. Perioada propusa are in vedere complexitatea elementelor prezentate la Sectiunea „Descrierea situatiei actuale” din prezenta Nota si asigurarea unei perioade de timp adecvate pentru dezbaterea si reglementarea lor.
Pe perioada suspendarii, in cazul cheltuielilor pentru functionarea creselor/gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor se reglementeaza regimul fiscal aplicabil inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 239/2020 respectiv de cheltuieli sociale deductibile, la calculul rezultatului fiscal, in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Totodata, se propune suspendarea prevederilor art. 76 alin. (4) litera x) si art. 142 lit. z) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Masura se aplica incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2021.
Masura este justificata, de asemenea, si de faptul ca norma actuala are caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajati, si mai mult decat atat contravine dispozitiilor legislatiei europene in materia taxei pe valoarea adaugata si a accizelor, aducandu-se atingere si prevederilor imperative consacrate la nivel constitutional.
Sursa: MFP
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Declaratia Unica 2020. Instructiuni de completare, conform OPANAF 139/2020Completarea casutei de bonificatie in D100. Daca formularul a fost deja depus pentru trimestrele I si II, mai este nevoie de o declaratie rectificativa?Opinia Consiliului fiscal asupra modificarilor privind reducerea impozitului pe dividende, noua cota de TVA si alte MASURI FISCALEANAF a publicat PDF-ul inteligent pentru cererea de acordare a esalonarii la plata in forma simplificataAstazi se decide: noile Taxe si Impozite stabilite de GuvernUltimele articole
Proiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferenteAtentie! Firmele pot aplica si pentru anul fiscal 2022 masurile fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor propriiDeclaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Propunere: Profitul suplimentar obtinut de platitorii de impozit micro/ pe profit va fi impozitat doar cu 10%, in anumite conditiiDeclaratia 101. A fost aprobat noul model al formularului pentru a putea fi utilizat si de membrii grupului fiscal (Ordinul 310/2023)Articole similare
Cum calculati impozitul specific in 2017?Reminder ANAF! 25 iunie 2022 este termenul pentru depunerea declaratiei si plata impozitului pe profit, a impozitului micro si a impozitului specificLamuriri de ULTIMA ORA de la Finante privind Impozitul specific!Tratamentul fiscal-contabil legal al Mijloacelor fixe si noile reguli de Impozitare a Profitului ReinvestitOUG 181/2020, noi facilitati fiscale: Esalonare la plata speciala, scutire pe impozitul specific unor activitati, prorogare termene, deductibilitate cheltuieliUltimele articole
Atentie! Firmele pot aplica si pentru anul fiscal 2022 masurile fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor propriiFirmele care raman microintreprinderi si in 2023 mai trebuie sa depuna D700 pentru schimbarea vectorului fiscal?Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D 101 este data de 26 iunie 2023, conform Legii 153/2020Ordinul 2578/2022: Formularele 010 si 700 au fost din nou modificate in contextul abrogarii impozitului specificTermenul de depunere a declaratiilor D100 si D101 este 26 iunie 2023Articole similare
MFP, noi masuri fiscale pentru contribuabili. A fost prelungita scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCaReminder ANAF! Contribuabilii sunt scutiti de plata impozitului specific pentru o perioada de 90 zileScutiri de la plata impozitului specific unor activitati pentru contribuabili conform OUG 181/2020 ( Reminder ANAF)Noi masuri in domeniul TVA si SCUTIREA IMPOZITULUI SPECIFIC pentru contribuabili. Prorogare termene (Proiect de Ordin MFP)Contribuabilii pot beneficia de scutirea de la plata impozitului specific pentru o perioada da 90 de zile, incepand cu 1 aprilie 2021Sfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile