Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma dvs. foloseste software inchiriat? Iata ce trebuie sa stiti obligatoriu!

10-Aug-2017
5683

Ne adresam astazi firmelor care utilizeaza diferite software-uri de la furnizori straini, in urma unui contract de inchiriere. Vom vedea astfel cum procedeaza o firma in cazul careia, lunar, pe baza unui raport de activitate se factureaza valoric numarul de produse care au utilizat in urma procesului de productie acest soft. Firma are certificatul de rezidenta fiscala al firmei din UE. Vom vedea astfel in ce masura societatea trebuie sa inregistreze si sa achite impozitul. 


Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 222 si 223 din Codul Fiscal pentru anumite venituri impozabile obtinute din Romania de nerezidenti se datoreaza impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti. Printre veniturile pentru care se datoreaza acest impozit se numara si veniturile din redevente. Astfel, trebuie sa stabilim daca suma achitata de catre societatea dvs. catre furnizorul din Spania (daca la acest aspect se refera speta dvs. ) reprezinta sau nu o redeventa. 

Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal. Potrivit art. 7 din Codul Fiscal se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele (le redam doar pe celede interes pentru situatia dvs.):

  •  orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
  •  orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
  • orice know-how;

ATENTIE! Nu se considera redeventa: 

  •  platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia; 
  •  platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vanzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie;

In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea ca redeventa a sumei care trebuie platita depinde de natura drepturilor transferate.


In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. 

Suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare, este o redeventa.
Software este orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare), cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).

In cazul unui contract care implica folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, precum si transferul unei alte proprietati sau altui serviciu, suma care trebuie platita conform contractului trebuie sa fie impartita, conform diverselor portiuni de contract, pe baza conditiilor contractului sau pe baza unei impartiri rezonabile, fiecarei portiuni aplicandu-i-se tratamentul fiscal corespunzator. Daca totusi o anumita parte din ceea ce urmeaza a se asigura prin contract constituie de departe scopul principal al contractului, cealalta portiune fiind auxiliara, tratamentul aplicat portiunii principale de contract se aplica intregii sume care trebuie platita conform contractului.

Totusi, in cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa.

Astfel, din cele expuse intelegem ca suma platita furnizorului din Spania reprezinta o redeventa, insa ramane sa analizati prevederile contractuale pentru a determina daca nu va incadrati in una din situatiile de mai sus (exceptii). Asa cum ati prezentat speta, daca nu exista elemente de care sa nu avem cunostinta, atunci suma ce urmeaza a fi achitata reprezinta o redeventa. 

Regula generala este ca pentru aceste venituri reprezentand redevente achitate de o persoana rezidenta in Romania (societatea dvs) catre o persoana nerezidenta (societatea rezidenta in Spania) se calculeaza si datpreaza un impozit de 16% calculat asupra veniturilor brute. (sumele facturate). 

EXCEPTII

Prin exceptie,in cazul in care detineti certificatul de rezidenta fiscala (asa cum precizati) , se vor aplica prevederile din Conventia de evitare a dublei impuneri (CEDI) incheiata intre Romania si Spania si care a fost aprobata prin Decretul nr. 418/1979. 

CITITI SI: Rezidenta fiscala a persoanelor fizice. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri.

In conformitate cu art. 12 din CEDI semnata cu Spania, redeventele provenind dintr-un stat contractant (Romania) si platite unui rezident al celuilalt stat contractant (societatii din Spania) sunt impuse in acest celalalt stat (Spania).

Totusi, aceste redevente pot fi impuse in statul contractant din care provin (Romania), potrivit legislatiei acelui stat; insa, daca primitorul este beneficiarul efectiv, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10 la suta din suma bruta a redeventelor.

CONCLUZII

In consecinta, din suma totala a facturilor se retine, inregistreaza si achita catre bugetul de stat un impozit de 10% , diferenta de 90% achitandu-se furnizorului. 

Potrivit art. 25 pct. 2 din Conventie, societatea din Spania isi va putea deduce impozitul retinut in Romania din impozitul pe care il constituie asupra veniturilor realizate. 

Inregistrarile contabile sunt: 

a. inregistrarea facturii primite (sa presupunem 1000 unitati monetare): 
612 Cheltuieli cu redeventele, locatiile de = 401 Furnizori 1.000 
Gestiune si chiriile

b. Inregistrare impozit nerezidenti: 
401 Furnizori = 446 Alte impozite, taxe 100
varsaminte asimilate

c. Plata facturii externe: 
401 Furnizori = 5124 Conturi la banci in valuta 900

d. Plata impozitului pe veniturile realizate de nerezidenti din Romania: 
446 Alte impozite, taxe = 5121 Conturi la banci in lei 100
varsaminte asimilate

Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara (in Declaratia 100) si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016