
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Un nou Proiect de Lege prevede ca firmele care au acordat in trecut tichete cadou tertilor vor putea beneficia de amnistie fiscala pentru sumele suplimentare platite la bugetul statului cand ANAF a reincadrat veniturile din alte surse la venituri salariale.
Firmele care au acordat tichete cadou salariatilor partenerilor de afaceri si au platit la bugetul statului sume suplimentare atunci cand ANAF a reincadrat aceste venituri la cele salariale (au platit atat impozit, cat si contributii sociale) vor putea beneficia de amnistie fiscala in acest caz.
Conform Proiectului de ordin, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.
Organul fiscal nu reincadreaza in venituri din salarii si asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora si incadrate in categoria veniturilor din alte surse si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
Diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor prevazute la alin. (1), aferente perioadelor fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea pentru sumelor incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T Ghid de raportare corecta
In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazute la alin. (1), acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.
Procedura de aplicare, precum si modalitatile de restituire a sumelor prevazute de prezenta lege se aproba prin ordin al presedintelui Agenpei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art 75 §i ale art.76 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Vouchere de vacanta: Cadru legislativ, regim contabil si fiscalTratament fiscal aferent primelor. Se retin contributii?Tratamentul fiscal al tichetelor cadou de PasteModificari aduse CODULUI FISCAL de Legea 296/2020 - impozitul pe venitNoi reglementari privind tichetele de la ianuarie 2019Ultimele articole
7 beneficii extra salariale pe care le poti primi din partea unui angajatorCadouri de Craciun care depasesc suma de 300 lei, acordate angajatilor. Care este tratamentul fiscal?TICHETE CADOU care DEPASESC plafonul de 300 lei, acordate de Paste. Care este tratamentul fiscal?Cadourile in bani acordate de firme cu ocazia Pastelui sunt NEIMPOZABILE daca valoarea lor nu depaseste 300 leiDeclaratia 101. Care sunt cheltuielile nedeductibile la calculul impozitului pe profitArticole similare
Este OFICIAL! A fost aprobata amnistia fiscala in cazul diurnelor externe (Legea 443/2022)OMFP nr. 378/2016 a modificat procedura de AMNISTIE FISCALAATENTIE! ANAF ar putea trimite decizii de incasare contributii din ultimii 4 aniConsultantii financiari: Impozitarea veniturilor nedeclarate nu e realistaOficial! Facilitati fiscale pentru persoanele fizice si juridice: Se sterg penalizarile si dobanzile pentru obligatiile platite pana la 30 noiembrie 2019!Ultimele articole
Pana pe 30 iunie 2022 mai pot fi depuse cererile pentru amnistia fiscala reglementata prin OUG 69/2020Reincadrarea diurnelor netaxabile ca venituri de natura salariala va avea nevoie OBLIGATORIU de avizul inspectorilor de muncaCererile necesare obtinerii amnistiei fiscale pot fi transmise pana pe data de 30 iunie 2022 ( OUG 130/2021)Invitatie la Editia 117 a Seminarului de Fiscalitate si Contabilitate, Poiana BrasovSeminar National de Fiscalitate si Contabilitate. Descopera in agenda evenimentului cele 14 subiecte arzatoareSfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<