Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care raman microintreprinderi si in 2023 mai trebuie sa depuna D700 pentru schimbarea vectorului fiscal?

24-Feb-2023
19277
Firmele care raman microintreprinderi si in 2023 mai trebuie sa depuna D700 pentru schimbarea vectorului fiscal?

Societatea ABC SRL a fost microintreprindere in 2022. In anul 2023 indeplineste toate conditiile pentru a ramane microintreprindere.

Conform legislatiei in vigoare, inteleg ca ar trebui sa depunem D700 pana pe 31.03.2023 si sa bifam la C-2.

''Potrivit prevederilor art. 47 alin.(1) din Codul fiscal'' pentru intrarea la regimul microintreprinderii pentru ca ABC SRL urmeaza sa aplice o exceptie (regimul micro).

Totusi, declaratia nu permite sa bifam intrare la regimul microintreprinderii cu 01.01.2023 si iesire din regimul microintreprinderii cu 31.12.2022.

Mi se pare incorect sa bifam iesire de la sistem impozit pe profit cu 01.01.2023 si intrare la regim microintreprindere cu 01.01.2023 atat timp cat nu apare in vectorul nostru fiscal cum ca am trece in mod automat la platitoare de impozit pe profit.

Normal ar fi, daca nimic nu se schimba in vectorul fiscal, sa nu fie necesara depunerea unei declaratii D700.

Va rog sa imi transmiteti raspunsul dvs. si instructiunea privind completarea corecta a D700. Multumesc. 

Raspuns:

In data de 15.07.2022 a fost publicata in Monitorul Oficial OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.

In aceasta ordonanata, intre modificarile referitoare la impozitul micro, se gaseste si cea care instituie ca impozitul micro sa devina optional in locul obligativitatii aplicarii acestuia. Practic, prin aceasta ordonanta, se modifica, la art. I punctele 9 si 19 prevederile art. 48 alin. (1) si, respectiv, art. 55 alin. 92) din codul fiscal, astfel:

“Art. 48: Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu." Si

“Art. 55: Termenele de declarare a mentiunilor

(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.”

De cand se aplica aceste prevederi? De la 01.01.2023, potrivit art. IX din ordonanta:

“Art. IX Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii:”

La exceptii, punctele 9 si 19 ale art. I din ordonanta nu se regasesc.

Sa vedem insa care erau prevederile celor doua articole din codul fiscal inainte de a fi modificate de art. I punctele 9 si 19 din OG 16/2022. Iata:

“Art. 48: Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1)Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.

Art. 55: Termenele de declarare a mentiunilor

(2)Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.”

Asadar, aceste prevederi au fost valabile pana la 31.12.2022.

Cum se analizeaza aceste ex-paragrafe legale?

Pana la 31.12.2022, impozitul micro era obligatoriu de aplicat, daca entitatile indeplineau conditii la 31.12 an precedent. Adica, orice entitate care, in anul precedent ar fi fost platitoare de impozit pe profit si, la 31.12 acel an, indeplinea conditii de a trece la impozitare cu micro, atunci, obligatoriu, entitatea respectiva, fosta platitoare de impozit pe profit, avea obligatia sa aplice impozit micro si, implicit, trebuia sa declare iesirea de la impozit pe profit si intrarea la impozit micro.

Altfel spus:

• daca societatea era platitoare de impozit pe profit in anul precedent si la 31.12 indeplinea conditiile de micro, atunci obligatoriu trebuia sa intre pe impozit micro incepand cu anul curent;

sau

• daca societatea era platitoare de impozit micro in anul precedent si la 31.12 indeplinea conditii tot de micro, dar DOREA, din morive de optimizare fiscala, sa treaca la impozit pe profit incepand cu anul curent, NU avea acest drept, nu putea sa opteze pentru a intra pe impozit micro; societatea avea obligatia de a ramnane tot micro.

Conform noilor paragrafe legale, de la data de 01.01.2023, impozitul micro este OPTIONAL. Adica, daca o societate care indeplineste conditiile de micro prevazute la art. 47 alin. (1) – atentie, alin. (1) – nu mai vrea sa fie micro, atunci are posibilitatea, ca, incepand din anul urmator sa intre pe impozit pe profit.

Sau:

Daca o societate, in anul curent, care poate fi si 2022, era micro si din 2023 vrea sa fie cu impozit pe profit, atunci are dreptul de a opta sa intre la impozit pe profit incepand cu data de 01.01.2023.

Sau:

Daca o societate, in anul curent, care poate fi si 2022, era platitoare de impozit pe profit si la 31.12.2022 indeplinea conditii de micro prevazute la art. 47 alin. (1) din codul fiscal – atentie, alin. (1) – atunci, de la 01.01.2023 are dreptul de a opta sa aplice impozit micro.

Dar, atentie, acum, de la 01.01.2023, se mai aplica o optiune pentru impozitarea cu micro, doar pentru societatile HORECA.

Astfel, alin. (2) al art. 47 din codul fiscal – atentie, alin. (2) – tot prin OG 16/2022, art. I punctul 6, prevede faptul ca societatile HORECA, incepand cu 01.01.2023 – odata cu abrogarea impozitului specific aplicabil acestora pana la 31.12.2022 – au dreptul sa opteze, de la 01.01.2023, sa aplice impozitul micro.

Asadar, acum, in Codul fiscal, avem doua seturi de criterii pentru aplicarea impozitului micro:

• o serie de criterii prevazute la art. 47 alin. (1);

• si alta serie de criterii prevazute la art. 47 alin. (2) – pentru HORECA.

Deci, in D700, la SECTIUNEA C - Date privind vectorul fiscal pentru impozitele directe datorate, la punctul 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor, au fost introduse, prin Ordinul 2578/2022, doua puncte pentru a fi bifate, in functie de natura criteriilor pentru care entitatea opteaza sa aplice micro:

• punctul. 2.1 – pentru societatile care aplica micro, deoarece intrunesc criteriile de la alin. (1) al art. 47 din codul fiscal; hai sa le numim non-HORECA;

si

• punctul 2.2 – pentru societatile HORECA, deoarece intrunesc criteriile (codurile CAEN) de la alin. (2) al art. 47 din codul fiscal.

Doar ca, ATENTIE: formularul 700 este un formular utilizat “pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, denumita in continuare declaratie, se completeaza si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.”, potrivit primului paragraf de la “Instructiunile de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale" prevazute in OPANAF nr. 1699 din 25 octombrie 2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal – cu modificarile la zi care vizeaza inclusiv punctul 2 de la sectiunea C privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Alta concluzie:

• conform art. 55 alin. (2) din codul fiscal – in varianta aplicabila din 2023 – societatile care doresc sa aplice impozitul micro, deoarece in anul precedent au avut alt sistem de impunere (fie impozit pe profit, fie HORECA) – trebuie sa anunte modificarea datelor initiale din vectorul fiscal, in sensul scoaterii de la impozit pe profit sau impozit specific si trecere la impozit micro;
• daca NU se face nici o modificare a datelor initiale (a vectorului care deja este declarat la ANAF), atunci NU se depune formularul 700;
• strict in cazul dvs, odata ce in 2022 societatea a fost micro (deci are deja vector fiscal ce include impozit micro) si doreste sa ramana tot micro in anul 2023, deoarece intruneste criteriile de la art. 47 alin. (1), NU mai depune D700, deoarece NU modifica nimic in vector.

Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016