
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Agentia Nationala de Administrare Fiscala stabileste, printr-un nou Proiect de Ordin, normele pentru aplicarea SAF-T. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal se va face in functie de categoria de contribuabili: firmele mari trebuie sa depuna D406 din ianuarie 2022, cele mijlocii din anul 2023, iar firmele mici abia din 2025.
Proiectul de ordin al presedintelui ANAF privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare al acestuia, procedura de transmitere, precum si termenele de depunere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa depuna fisierul standard de control fiscal a fost pus in dezbatere publica pe site-ul oficial ANAF.
Conform documentului, obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili , astfel:
Pentru contribuabilii nou inregistrati/incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati/incadrati.
Reamintim ca aceasta obligatie a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta nr.11/2021 din 30 august 2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 832 din 31 august 2021. Detalii AICI»»
Fisierul standard de control fiscal (SAF T), prevazut la art. 59^1, alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date financiar contabile de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori.
Acest standard a fost conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in anul 2005, ulterior fiind extins cu informatii suplimen tare. Astfel, standardul pentru Romania a fost definit avand la baza versiunea OCDE actualizata (v2.0).
SAF-T este un fisier in format electronic, de tip XML, continand date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/platitorilor, exportate si stocate intr un format standardizat.
Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data limita de transmitere fiind:
Contribuabilii/platitorii vor transmite Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor transmite Declaratia informativa D406 trimestrial.
Data limita pentru transmiterea Declaratiilor Informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (representand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa).
Contribuabilii/platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
Declaratia informativa D406 se depune in format electronic, prin intermediul serviciului public digital Servicii online Depunere declaratii al ANAF sau prin intermediul site ului www.eguvernare.ro, serviciul Depunere declaratii ANAF.
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
ANAF acorda inca 6 luni de gratie contribuabililor care NU au depus la timp SAF-T (Proiect de Ordin)TOT ce trebuie sa stii despre pregatirea si depunerea D406 -fisier standard de control fiscalRaportare SAF-T in 2022. A aparut GHIDUL necesar firmelor care au aceasta obligatieCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente pentru contribuabili in decembrie 2022ANAF pune la dispozitia contribuabililor SEMINARII WEB: E-Factura, E-Transport, raportare in SAF-TUltimele articole
Cazierul fiscal in 2023: Prin HG 1568/2022 noi fapte vor fi trecute in document, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridiceContribuabili mici in urma noii selectii ANAF. Firmele pot opta sa transmita D406 din ianuarie 2023 sau din 2025Noi reglementari privind incadrarea contribuabililor mari si mijlocii. De cand vor raporta firmele in SAF-T?Mari contribuabili din ianuarie 2022. Ce se raporteaza in SAF-T si care sunt termenele limita pentru depunerea D406?Clarificare ANAF. Pana cand se depune Declaratia anuala 406 active (SAF-T Active)?Articole similare
Raportare SAF-T in 2022. A aparut GHIDUL necesar firmelor care au aceasta obligatieANAF actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Cine are OBLIGATIA DEPUNERII D406SAF-T: Categorii de contribuabili care au OBLIGATIA DEPUNERII D406 din 2022SAF-T: Firme care au OBLIGATIA DEPUNERII D406 la inceput de mai 2022Articole similare
SAF-T: Pana pe 31 august 2022 contribuabilii mari trebuie sa depuna D406Ce trebuie sa contina si cum se transmite Declaratia 406 pentru raportarea in SAF-T de la 1 ianuarie 2023Contribuabili mici in urma noii selectii ANAF. Firmele pot opta sa transmita D406 din ianuarie 2023 sau din 2025Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<