Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele pot trece la plata impozitului micro din 1 ianuarie 2024 daca in anul anterior au platit impozit pe profit?

06-Sep-2023
7465
Firmele pot trece la plata impozitului micro din 1 ianuarie 2024 daca in anul anterior au platit impozit pe profit?

O societate infiintata in aprilie 2022, fara salariati, CAEN 7022, a avut vectorul impozit pe venit. Incepand cu 01 ianuarie 2023 a trecut la impozit pe profit. Se poate ca incepand cu 01 ianuarie 2024 sa revina la impozit pe venit prin modificarea CAEN-ului si prin angajarea unei persoane? Sau trebuie sa nu fi avut niciodata impozit pe venit?

Mentionez ca societatea se ocupa cu infiintari de societati si relatia cu registrul comertului, din punctul meu de vedere CAEN-ul nu corespunde activitatii prestate si ar trebui modificat. Multumesc.

Trecere la plata impozitului micro de la impozit pe profit – raspunsul specialistului:

Societatea infiintata in aprilie 2022 a fost platitoare de impozit pe venit in 2022, fiind primul an de activitate. De la data de 01.01.2023, a trecut la impozit pe profit, deoarece nu mai indeplinea conditiile prevazute in Codul fiscal.

Societatea platitoare de impozit pe profit in 2023 si platitoare de impozit pe venit anterior anului 2023, poate aplica regimul micro din 01.01.2024.

In 2024 trebuie sa analizati conditia referitoare la aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii, sa aveti un salariat la 31.12.2023 si sa indepliniti si celelalte conditii pentru a aplica regimul micro incepand cu anul 2024, asa cum este prevazut la art. 47 din Codul fiscal:


In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; Norme metodologice
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Prin urmare, daca sunt realizate conditiile de mai sus, societatea poate opta pentru aplicarea impozitului pe venit microintreprindere, de la data de 01.01.2024, deoarece nu a fost platitoare de impozit micro in 2023.

Baza legala este reprezentata de art. 48 al Codului fiscal, potrivit caruia:
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.

(21) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016