Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscalitate si contabilitate - doua linii (tot mai) paralele. Urmeaza a treia, care le intretaie

14-Feb-2011
4145
"Fiscalitatea se desparte tot mai mult de contabilitate" - iata o idee care creeaza cosmaruri contabililor. Intr-adevar, in contabilitate se poate inregistra (practic) orice, aceasta nu inseamna ca, din punct de vedere al impozitului pe profit, al TVA-ului etc, inregistrarile sunt si acceptabile din punct de vedere fiscal.

Hartia, bilantul, programul IT suporta orice; controlul fiscal e in schimb foarte sensibil...

Asa se face ca simpla contabilitate e tot mai paralela cu fiscalitatea.

De aici spaima economistilor si contabililor care trebuie sa gandeasca juridic, din ce in ce mai mult, in loc sa gandeasca contabil, asa cum era pana anii trecuti.

Daca e sa folosim o imagine din geometrie, putem spune ca inainte contabilitatea si fiscalitatea erau doua linii, mai sinuoase, da urrmaribile, care se intersectau in destul de multe puncte.


Acum - ar spune unii - sunt doua linii paralele. Imaginea e mai complexa. Despre linii paralele discutam si in geometria clasica (euclidiana), dar si in cea neeuclidiana, care considera - sa spunem - spatiul ca pe o sfera. Pe aceasta sfera doua linii se pot apropia mai mult sau mai putin (nefiind paralele ca in geometria clasica, dar fiind paralele in sens neclasic, adica neavand totusi nici un punct comun, chiar daca se apropie sau se departeaza una de alta).

V-am zapacit? Pai, asa face si Codul fiscal. Iar liniile de apropiere intre contabilitate si fiscalitate, la care Codul ne sileste, sunt problema celor ce tin contabilitatea.

Si asta inca e (era) putin.

Citind OUG 117/2010 ne putem da seama ca lucrurile evolueaza exasperant: putini au sesizat ca OUG 117 face legaturi tot mai puternice intre Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Nu vorbesc numai de legaturile evidente, ci si de cele presupuse (impozitarea veniturilor ilicite, spre exemplu; declararea noilor activitati sau a celor suspendate, care ?beneficiaza? de acum de prevederi in ambele Coduri etc.).

Concluzia?

Acum cativa ani era suficient sa cunosti contabilitate.

In 2010 trebuia sa cunosti contabilitate si fiscalitate, asa cum spunea Codul fiscal si Normele lui.

Din 2011 trebuie sa cunosti SI prevederi procedurale, altfel activitatea se blocheaza. Si OUG 117/2010 e numai inceputul in acest sens.

Pentru unii, "intrarea in forta" a prevederilor de procedura fiscala e linia care leaga fiscalul de contabilitate.

Pentru altii e o linie care se reduce la un punct. Punctul final. Stiu contabili care prefera sa se lase de meserie, ca asa nu se mai poate.

Solutia nu e aceasta. Solutia e adaptarea, oricat de grea ar fi. Adaptarea presupune - o spun oricat de mult as deranja - ca de acum inainte contabilii si economistii sa inteleaga dreptul.

A trecut vremea in care contabilul doar citea legea, aplicand-o la maxim. Acum e timpul contabilului care interpreteaza legea in favoarea clientului sau.

Cine nu se adapteaza nu va mai reusi sa faca fata celor trei domenii paralele, care (iata secretul) sunt una singura: marea masa a fiscalitatii.

Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016