Raportul Special
realizat de specialisti
Deducerea corecta a cheltuielilor cu autovehiculele este, cu siguranta, una dintre cele mai sensibile sarcini cu care va confruntati in activitatea dvs. de zi cu zi. O mica eroare, o mica deducere incadrata gresit si va puteti trezi la primul control atat cu o amenda consistenta, cat si cu corectii retroactive ale impozitului pe profit, TVA-ului sau impozitului pe salarii!
Nu e de mirare ca peste 10% din ajustarile privind TVA si impozitul pe profit determinate de organele de control provin din categoria cheltuielilor auto!
De vina este, desigur, si cadrul legal foarte stufos, plin de ambiguitati si cu modificari frecvente! Ultima astfel de modificare, de exemplu, a fost introdusa prin Legea nr. 296/2020:
NOU! Angajatii microintreprinderilor care utilizeaza masina societatii si in scop personal nu mai sunt impozitati pentru acest avantaj, fara a fi prevazuta insa o limita, asa cum exista in cazul angajatilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv limita de deductibilitate de 50%).
Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati! Consultati lucrarea Regimul fiscal al cheltuielilor cu AUTOVEHICULE<<
Ce va ofera lucrarea Regimul fiscal al cheltuielilor cu AUTOVEHICULE
In primul rand, sa spunem ca este vorba despre un produs editorial de top al companiei Rentrop & Straton, un produs ajuns deja la a 6-a editie si care in fiecare an a fost extrem de apreciat de clienti, gratie mai multor factori:
• este permanent actualizat la virgula, in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
• identifica principalele situatii in care deducerile sunt aplicate gresit de catre contabili
• ofera solutii si explicatii foarte clare, argumentate impecabil cu temeiuri legale
• abunda in exemple practice, excelente pentru intelegerea subiectului expus
• este un produs complet, redactat intr-un stil usor de urmarit
Acest produs va spune fara nici un dubiu ce si cum puteti deduce!
El strange la un loc toate informatiile legislative, le explica, le ordoneaza logic, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat.
Cateva lucruri de baza despre deducerea cheltuielilor cu autovehiculele 1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?
Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%
Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.
3. Cand se aplica deducerea de 100%?
Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).
Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.
4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca
Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.
5. Ce inseamna “combustibil”?
Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.
6. Situatii speciale
In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.
7. Avantaje de natura salariala pentru angajati
Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare. Detalii complete gasiti in lucrare.
8. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca foaia de parcurs
Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
• categoria de vehicul utilizat
• scopul si locul deplasarii
• kilometrii parcursi
• norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs
Pot fi avute in vedere informatii mai detaliate, gen data efectuarii deplasarii sau identitatea persoanei care a efectuat-o etc. Foaia de parcurs nu este un formular tipizat si poate fi adaptata de fiecare societate in functie de necesitatile proprii sau de particularitatile activitatii.
Detalii complete in lucrarea pe stick Regimul fiscal al cheltuielilor cu AUTOVEHICULE
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Analiza zilei: Obligativitatea intocmirii foilor de parcursDeductibilitate partiala si TVA la incasare. Cum intocmim monografia contabila si inregistrarile privind TVA combustibil?Regim fiscal AUTOTURISME pe firma. 8 aspecte de baza despre deducerea cheltuielilor cu autovehiculeleDocumentele pentru decontarea cheltuielilor rezultate din cedarea folosintei autovehiculului societatiiDeducerea cheltuielilor cu autovehiculele. Aspecte importante de care sa tineti contUltimele articole
VIDEO: Cheltuielile firmei cu autoturismele. Riscuri in cazul unui controlCe regim fiscal se aplica pentru cheltuielile cu autoturisme in baza contractelor de comodat?Deductibilitate CHELTUIELI AUTO. Care sunt prevederile pentru 2015?Leasing vehicul. Deductibilitate cheltuieli TVASfaturi de la experti
Intrebare: Din ce am inteles, SAF-T - raportarea periodica (lunar sau trimestrial) prevede declararea articolelor pe coduri NC achizitionate si vandute in facturile de vanzare si iesire. Este adevarat sau exista obligatia raportarii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cabinetul are evidenta in partida simpla si plateste impozit pe venit. Emiterea facturii pentru trecerea auto din patrimoniul cabinetului in cel al persoanei fizice ar trebui cumva justificata prin faptul ca persoana fizica este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA