Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Folosirea in scop personal a vehiculelor din patrimoniul afacerii

03-Ian-2020
10787

Folosirea autoturismului de serviciu in interes personal de catre salariat constituie avantaj in natura acordat de catre societate? Cum se determina acest avantaj? Se introduce in statul de plata? Cum se inregistreaza in declaratia 112? Care este monografia contabila?

Raspunsul oferit de specialist:

In situatia in care vehiculul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, tratamentul fiscal al avantajelor sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor depinde atat de regimul de impozitare la nivelul societatii, cat si de calitatea persoanei beneficiare a avantajului respectiv.

In acest sens, in raport cu proprii salariatii, Codul fiscal considera drept venituri neimpozabile aceste avantaje doar in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal. Temeiul legal il reprezinta art. 76 alin. (4) lit. t,) din Codul fiscal.

Pe cale de consecinta, la nivelul salariatilor societatilor supuse regimului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, utilizarea in scop personal al vehiculelor, precum si cheltuielile cu alte bunuri sau servicii vor reprezenta avantaje impozabile conform art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

In aceste conditii, avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 12 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 din Codul fiscal si se impoziteaza in luna in care au fost primite prin cumulare cu celelalte venituri salariale primite de salariat in luna respectiva. Determinarea avantajului in natura sub forma folosirii in scop personal a vehiculelor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta se realizeaza aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a vehiculului, proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.



Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, prevad la pct. 14 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Contravaloarea avantajelor oferite angajatilor se includ asadar in venitul brut din salarii si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 78 din Codul fiscal. In aceasta situatie documentele referitoare la calculul contravalorii avantajelor primite de salariati se vor anexa la statul de plata, obligatiile fiscale reflectandu-se in Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Si din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, avantajele impozabile de natura celor analizate vor fi supuse tuturor contributiilor calculate in raport cu veniturile din salarii.

Din punct de vedere contabil va propunem urmatoarele inregistrari contabile:

1) inregistrarea avantajului achitat

4282 Alte creante in legatura cu personalul = 5311 Casa in lei

sau

4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare

2) recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat

6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

3) Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat

421 Personal - salarii datorate = %

444. Impozitul pe venituri de natura salariilor

4315 Contributia de asigurari sociale

4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate

4) inregistrarea decontarii avantajului acordat

421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

5) inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca

646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

In concluzie, in situatia in care societatea este platitoare de impozit pe profit, avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% nu vor reprezenta venituri impozabile la nivelul salariatilor. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016