Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondul de rulment: tot ce trebuie sa stii

13-Mar-2024
4749
Fondul de rulment: tot ce trebuie sa stii

Fondul de rulment nu ar trebui sa fie o expresie total necunoscuta pentru tine, mai ales daca detii un apartament sau stai in chirie. In acest articol vom vedea insa si ce este acest fond de rulment, conform legii, de cate ori trebuie platit, cum se calculeaza, dar si daca se poate restitui.

Ce este fondul de rulment

Asa cum am amintit si mai sus, locatarii unui bloc cu siguranta stiu ce este acest fond de rulment care nu de putine ori este adus in discutie la sedintele comune. El este o plata pe care o fac toti proprietarii pentru a achita mai multe servicii de tipul celor de internet, cablu, curent, intretinerea liftului, etc. Suma este depusa de toata lumea la Asociatia de Aproprietari a blocului.

Fondul de rulment este obligatoriu?

Fondul de rulment este, intr-adevar, obligatoriu de platit de proprietarii de apartamente. Iar conform legii, asa cum este stipulat in Legea 196/2018, fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, iar reintregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.

El este mentionat pentru fiecare apartament in parte, intr-un registru special, trebuie sa fie raportat la nivelul celei mai mari intretineri din bloc si se stabileste doar de catre adunarea generala.

Fondul de rulment se restituie?

Fondul de rulment se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.

Cine si de cate ori se plateste fondul de rulment?

Obligatia de a plati o suma catre fondul de rulment al Asociatiei de Proprietari revine, conform legii, proprietarilor apartamentului. Iar fondul de rulment se plateste lunar, o data cu plata intretinerii. Mentionam insa ca este trecut pe o chitanta diferita, pentru a putea fi departajat de plata intretinerii.

Conform legii, ''Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.

Calcul fond de rulment

Fondul de rulment este calculat in functie de urmatoarele:

  • natura serviciului facturat (cheltuielile cu intretinerea liftului, incalzire, gaze, electricitate, apa);
  • numarul de persoane inregistrate in Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;
  • cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna (in functie de suprafata utila a apartamentului).

Fondul de rulment formula

Fondul de rulment are urmatoarea formula, pentru a calcula cota-parte pe fiecare apartament:

-se aduna suprafata utila a tuturor apartamentelor de pe scara si se imparte suprafata utila a unui apartament la acest total;

-procentul rezultat se inmulteste cu valoarea cheltuielilor repartizate.

Fondul de rulment - speta utila

In continuare va prezentam o speta utila cu privire la fondul de rulment, asa cum a fost explicata de specialistii nostri de la portalcontabilitate.ro

Speta 1. Inregistrare cheltuieli cu intretinerea

Societatea detine un imobil (apartament) pentru care lunar primeste factura pentru cheltuielile de intretinere fara tva de la asociatia de proprietari in baza notei de plata atasata la aceasta. Avand in vedere ca in ultima factura apare pe nota de plata pozitie separata pentru fondul de rulment si fondul de reparatii cu suma mentionata pentru fiecare, cum inregistrez aceste fonduri? 

Fondul de rulment se poate introduce pe seama contului 2678, iar pe cel de reparatii sa il inregistram direct pe contul 611? Mentionez faptul ca societatea inchiriaza acest apartament cu tva, iar toate cheltuielile aferente utilitatilor se refactureaza chiriasului, insa la acest moment apartamentul este fara chiriasi fiind in curs de inchiriere.


Raspuns: 

Eu v-as sfatui sa procedati in felul urmator:

1. Daca fondul de rulment si cel de reparatii sunt refacturate catre chirias (conform contract de inchiriere semnat), atunci as inregistra factura de la asociatia de proprietari integral pe cheltuiala:
611 = 401

Si plata facturii/notei de plata:
401 = 5121/5311

Inteleg ca nu se aplica acest caz in situatia de fata (apartamentul nu este inchiriat momentan), insa am vrut sa va punctez in cazul in care veti avea nevoie de o parere pe viitor.

2. Daca fondul de rulment si cel de reparatii nu sunt refacturate catre chirias (sunt suportate de proprietar), atunci as inregistra in contul 2678 doar sumele pe care Asociatia de proprietari este obligata sa le restituie proprietarului in cazul vanzarii apartamentului.

Baza legala:
Art. 71 din Legea nr. 196/2017, cu modificarile si completarile ulterioare cuprinde prevederi referitoare la fondul de reparatii.

Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari.

Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.

Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).

Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.

Potrivit art. 72 din legea mentionata in scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.

Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.

Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.

Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.

Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.

Avand in vedere ca cele doua fonduri au utilizare total diferita iar fondul de rulment reprezinta un fond asigurator pentru plata cheltuielilor curente care se restituie fiecarui proprietar la vanzarea apartamentului, consider ca acesta trebuie inregistrat in debitul contului 2678. Fondul de reparatii in schimb, nu se va restitui catre proprietarul apartamentului la transmiterea dreptului de proprietate, asadar consider ca acesta va trebui inregistrat in debitul contului 611.
% = 401 Total factura
2678 Fond de rulment
611 Fond de reparatii

Si plata:
401 = 5311/5121

Nu consider ca este gresit nici daca adoptati varianta propusa la pct. 2 si in cazul in care chiriasul suporta fondul de rulment si cel de reparatii, insa va rog mult sa analizati prevederile din contractul de inchiriere (daca se stipuleaza ca se restituie chiriasului fondul de rulment achitat in cazul rezilierii contractului de inchiriere).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016