Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondul pentru mediu. Noile reguli

14-Ian-2009
12417
Multumim Newsletterului Taxe si Impozite-Actual
Coordonator Andrei Savescu

Noutate
Avem noi reglementari privitoare la Fondul pentru mediu: noi contributii, modificari ale taxelor pe care le datoram, noi termene de declarare a taxelor si noi sanctiuni. Toate acestea sunt cuprinse intr-un act normativ recent: Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, publicata in Monitorul Oficial nr. 628 din 29 august 2008.

1. Care sunt contributiile suplimentare pe care le datoram Fondului pentru mediu? 

  • contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea bunurilor destinate dezmembrarii, obtinute de catre detinatorul bunurilor, persoana fizica sau juridica. Aceasta contributie se adauga la vechea contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici autorizati pentru colectarea si/sau valorificarea deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu. Contributia se datoreaza incepand cu 1 septembrie 2008; 
  • contributia de 2 lei/kg, datorata de operatorii economici responsabili, pentru diferenta dintre obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje prevazute in legislatia in vigoare si cantitatile efectiv valorificate sau incinerate cu recuperare de energie. Contributia se datoreaza incepand cu 1 septembrie 2008. Aceasta contributie inlocuieste vechea taxa de 1 leu (RON)/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala de catre producatorii si importatorii de bunuri ambalate si de ambalaje de desfacere; 
  • contributia de 100 lei/tona, datorata de unitatile administrativ-teritoriale, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile, colectate si incredintate spre eliminare finala. Contributia se datoreaza incepand cu data de 1 iulie 2010, plata urmand a se efectua pentru diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat;
  • ecotaxa, in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa ? banana, cu maner aplicat, sau maieu ?, din materiale care nu sunt biodegradabile. Taxa se datoreaza incepand cu data de 1 ianuarie 2009 si va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali.

2. Care sunt noile termene de declarare a taxelor catre Fondul pentru mediu?

Contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea bunurilor destinate dezmembrarii se declara si se plateste lunar de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara activitatile respective, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

Contributia de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale se declara si se plateste anual, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Ecotaxa se declara si se plateste lunar de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara activitatile respective, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

S-a modificat termenul de declarare si de plata a taxelor incasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile. Astfel, acestea nu se mai declara si platesc anual, ci lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

Pentru celelalte taxe, termenul de declarare ramane nemodificat.

3. Care sunt noile sanctiuni si de catre cine se aplica?

Nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.

Neafisarea la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali a valorii ecotaxei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac dupa cum urmeaza:

  • de catre personalul de specialitate din cadrul Administratiei Fondului si al Garzii Nationale de Mediu, prin unitatile sale teritoriale, pentru contraventia privind nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu;
  • de catre personalul imputernicit din cadrul Garzii Nationale de Mediu, prin unitatile sale teritoriale, in cazul neafisarii la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali a valorii ecotaxei.

Concluzie
Presiunile internationale vizand protectia mediului si-au spus cuvantul, intrucat, iata, legiuitorul roman a reactionat. Din pacate, pana sa ne bucuram de un mediu de viata mai sanatos, ramanem cu taxele si cu sacosele refolosite, daca nu vrem sa ne coste punga mai mult decat painea.

Acte normative aplicabile:
Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

Acest articol este preluat din Newsletter Taxe si Impozite-Actual. Avand peste 4.300 de abonati platitori, Newsletter Taxe si Impozite-Actual este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Newsletterului Taxe si Impozite-Actual.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Adaugat in 14 ianuarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016