
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza propusa astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor formulate de reprezentantul unei societati care a obtinut prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala, submasura 6.1- "Sprijin pentru finantarea tinerilor fermieri", finantare nerambursabila in valoare de 40.000 euro, semnand contractul de finantare in Octombrie 2018. Prin acest contract, societatea primeste sprijin financiar nerambursabil, in suma forfetara, in doua transe, prima transa fiind de 30.000 euro incasata in Noiembrie 2018, ceea de-a doua de 10.000, urmand a fi incasata la depunerea celei de-a doua transa daca isi indeplineste obiectivele din proiect.
Aceste obiective sunt:
- Obtinerea si vanzarea de produse (fasole, porumb) obtinute din ferma proprie in valoare de 6000 euro
- Achizitionarea unor utilaje agricole in valoare de 2000 euro
- Infiintarea unui site.
Conform Articolul 14 - Contabilitate si controale tehnice si financiare din contractul de finantare:
14(1) Beneficiarul trebuie sa tina înregistrari contabile sistematice si precise referitoare la executarea contractului. Sistemul contabil utilizat va urma procedurile dictate de uzantele profesionale si legale. Pentru fiecare obiectiv trebuie tinuta o evidenta separata, cu toate veniturile si cheltuielile pe perioada de valabilitate a contractului. Beneficiarul are obligatia de a tine o evidenta contabila analitica pentru proiectul finantat prin Programul FEADR si trebuie sa puna la dispozitia expertilor verificatori din cadrul AFIR documente din contabilitatea acestuia.
Care sunt inregistrarile contabile pentru:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- Inregistrarea contractului de finantare;
- Intregistrarea depuneri si incasarea primei transe;
- Inregistrarea obtineri si vanzarea productiei din ferma proprie;
- Inregistarea depuneri si incasarea celei de-a doua transe.
La pct. 392 din Reglementarile contabile se stabileste ca in categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.
Potrivit prevederilor pct. 397 alin. (2), pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente, se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilantului:
- creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
- periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
La pct. 399 alin. (2) se mentioneaza ca in cazul subventiilor a caror acordare este legata de activitatea de productie sau prestari de servicii, recunoasterea acestora pe seama veniturilor se efectueaza concomitent cu recunoasterea cheltuielilor a caror contravaloare urmeaza a fi acoperita din aceste subventii.
La pct.402 alin. (2) se arata ca subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa,se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii"). Venitul amanat se inregistreaza ca venit curent in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Avand in vedere ca aceasta subventie este aferenta pentru productie, cat si pentru achizitie de active, va recomand urmatoarele inregistrari contabile:
1) Dreptul de a primi subventia se recunoaste la momentul aprobarii cererii de finantare prin inregistrarea:
445”Subventii” = 472 ”Venituri inregistrate in avans” si 475 "Subventii pentru investitii".
Incasarea sumelor aprobate se inregistreaza:
5121 ”Conturi la banci in lei” = 445 ”Subventii”
2) Inregistrare productie si vanzare productie proprie
- inregistrare cheltuieli realizare productie:
a) inregistrarea cheltuielilor privind pregatirea terenului in vederea cultivarii:
- pe baza de factura de la furnizor:
628 = 401
- sau pe baza statului de salarii - daca lucrarile se realizeaza cu personal propriu:
641 = 421
64xx = 43xx
b) achizitie material saditor, seminte, ingrasaminte si alte materiale necesare, pe baza de factura de la furnzior si de NIR intocmit de societate:
3025 /3028 analitic fasole = 401
3025 / 3028 analitic porumb, etc = 401
c) consum materiale in baza bonurilor de consum:
6025, 6028=3025/3028
d) inregistrare alte cheltuieli necesare realizarii productiei (energie, apa, amortizare mijloace fixe daca este cazul, etc):
6XX=401
e) la finalul lunii se intocmeste raportul de productie care cuprinde toate cheltuielile, defalcate pe destinatii, efectuate pentru fiecare cultura in parte:
331=711 cu analitice disticte pentru productia de fasole si porumb si totodata veti inregistra la venituri din subventii suma cheltuielilor suportate din aceste subventii:
472”Venituri inregistrate in avans” = 741”Venituri din subventii de exploatare”
In fiecare luna se vor cumula cheltuielile efectuate pe fiecare cultura in parte si totodata inregistrarea la venituri din subventii a sumelor suportate din aceste subventii.
- Realizare productie, recoltare produse:
a) Descarcarea productiei neterminate:
711=331 si inregistrarea produselor finite obtinute:
347=711 la valoarea de inregistrarea
b) Vanzare produse finite:
4111=701
c) descarcare gestiune produse finite:
711=347
Pentru achizitia de utilaje agricole inregistrarea veniturilor din subventii se efectueaza concomitent cu amortizarea acestora:
475 Subventii pentru investitii = 7584 “Venituri din subventii pentru investitii”
3) Pentru a doua transa veti efectua inregistrarea:
445”Subventii” = 472 ”Venituri inregistrate in avans”
Incasarea sumelor aprobate se inregistreaza:
5121 ”Conturi la banci in lei” = 445”Subventii”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 16 - 20 februarie 2009Cartea Verde a Contabilitatii 2016. Ce trebuie sa stii despre noua legislatie fiscal-contabila, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2016!Guvernul reduce cu 2 miliarde lei arieratele companiilor de statModificarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publiceStudiu de caz: Cheltuielile cu sponsorizarea. Perioada fiscalaUltimele articole
Registrul-jurnal de incasari si plati. Obligatii si reglementari cheieMijloace fixe. Monografie contabila pentru mijloacele fixe achizitionate din SUBVENTIIPolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorParticularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineArticole similare
Deducere TVA pentru facturile emise de client in numele meuRevista Romana de Fiscalitate nr. 33, noiembrie 2009 - pagina 2Exemplu de INREGISTRARE CONTABILA pentru taxa de timbru verdeEvidenta corecta a Stocurilor: Monografii contabile si Cazuri practiceCalculul corect al amortizarii fiscale si contabile a unui imobil dupa doua reevaluariUltimele articole
Facturi neprimite in E-Factura. Cum pot fi inregistrate in contabilitateCum se inregistreaza in contabilitate reducerea de impozit pentru anul 2021, conform OUG 153/2020INREGISTRARE CONTABILA pentru facturile de energie compensateA aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2022! In total sunt 70 monografii nou-noute, de maxima actualitateA aparut Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022. Cuprinde 70 de monografii de maxima actualitateArticole similare
Firmele pot emite cereri de finantare nerambursabila. Ce conditii trebuie indeplinite?Limitarea claselor incluse in obiectul de activitate. Reactivarea PFA/II radiatAtentie, contabili: 34 de lucruri esentiale in 2015Tratament fiscal amortizare utilaje. Cum facem deducerea?IMM-urile primesc de la stat pana la 55.000 euro pentru vanzare produse si servicii. Cum puteti aplicaUltimele articole
Politici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este amendata cu pana la 10.000 leiProiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceri3 exemple de investitii pentru afacerea ta care iti pot aduce beneficii economice pe termen lungTratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP NationSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA