Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fraude in dosarele pentru cresterea copilului

10-Dec-2010
3125

Ministrul, Ioan Botis, sutine ca: in 5% din dosarele de indemnizatie pentru cresterea copilului sunt fraude

Ministrul Muncii concluzioneaza ca dupa verificarea a 160.000 de dosare privind indemnizatia de crestere a copilului, s-a constatat ca 5% sunt fraude, pentru ca in aceste cazuri nu exista societatile declarate ca angajatori.

"Pana in prezent, am verificat 160.000 de dosare pentru indemnizatia de crestere a copilului si avem un procent de fraudare de 5%, cazuri in care nu exista societatile declarate ca angajatori. Desi avem acelasi numar de beneficiari, aproximativ 190.000 anual, sumele cresc exponential, inseamna ca fenomenul abuzurilor se extinde", a declarat Ioan Botis, joi, intr-o emisiune la B1 TV.

Ministrul Muncii a spus ca mamele care vor naste dupa 1 ianuarie 2011 vor trebui sa aleaga una din cele doua variante de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului. El a precizat ca dupa concediul maternal de 42 de zile, mai sunt 60 de zile in care mama poate sa decida ce varianta alege.

Botis s-a declarat "bulversat" de "vestile cu mamele care se programeaza pentru cezariana pana la 1 ianuarie", sustinand ca, in opinia lui, o plata in plus nu ar putea sa justifice un asemenea demers, viata copilului si interesul de a avea un copil sanatos fiind mult mai importante.

Ministrul Muncii a adaugat ca sunt mai multe modalitati de sprijin pentru mamele care se intorc mai repede la munca dupa concediul de crestere a copilului, dand ca exemple constructia de creste in 2011, legea bonelor, act normativ aflat in prezent in discutie la Parlament, cupoanele de cresa cuprinse in Legea educatiei, o lege a tichetelor de cresa, care acorda anumite facilitati angajatorilor ce acorda aceste tichete.

"Exista un sistem gandit in aceasta zona si cu siguranta va fi functional din 2012. Dar avem un an pregatitor", a mai declarat Botis.

Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei, a decis Guvernul.

Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei.

"Subliniez faptul ca s-a avut in vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele sase luni, in oricare dintre variante, inclusiv la cei care se afla in momentul de fata in plata, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a declarat premierul Emil Boc.

Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

Intrebat ce se intampla cu mamele care intra in concediu post-natal si, dupa perioada de concediu medical de 126 zile, intra in concediu de maternitate la sfarsitul lunii decembrie, ministrul Muncii, Ioan Botis, prezent la conferinta de presa sustinuta de premierul Emil Boc, a raspuns ca va conta doar data de nastere a copilului.

El a precizat ca din totalul celor 198.600 de indemnizatii aflate in plata, 87.473 sunt la nivelul minim de 600 lei, iar 3.438 urca la plafonul maxim de 3.400. Intermediar, 44.958 indemnizatii sunt cuprinse intre 600 si 1.200 lei, iar 17.543 indemnizatii se afla in intervalul 1.200-2.000 lei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016