Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziune prin absorbtie. Modalitatea de recuperare a pierderilor fiscale

02-Nov-2012
9271
Tinand cont de modificarile din OG 15/2012 pentru modificarea si completarea Legea 571/2003 privind Codul Fiscal referitoare la recuperarea pierderii fiscale de catre societatea absorbanta, vom aduce explicatii suplimentare legate de mentiunea care stabileste ca pierderea se recupereaza, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune.

Astfel, societatea absorbanta a depus documentele in vederea fuziunii, iar proiectul de fuziune a fost depus cu datele la 31.12.2011. In luna octombrie se va realiza fuziunea, astfel ca vom stabili cum si cat se poate recupera din pierderea fiscala a societatii absorbite si care este data de referinta pentru recuperarea pierderii, avand in vedere ca pierderea fiscala a crescut in anul 2012 fata de 2011.

Raspuns:

In Monitorul Oficial nr. 621 din 29/08/2012 a fost publicata OG 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal .

Prin art. I pct. 1 al ordonantei, art. 26 alin. (2) din Codul fiscal se va modifica si avea urmatorul cuprins:


"(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta."
Aceste prevederi se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2012.

Fuziunea prin absorbtie presupune transmiterea patrimoniului unei societati asupra unei alte societati existente, total sau partial. Societatea care absoarbe (absorbanta) dobandeste drepturile si obligatiile societatii absorbite care isi inceteaza activitatea. In acest caz, societatea absorbanta isi majoreaza capitalul social, iar societatea absorbita se dizolva . Cu ocazia fuziunii, fiecare societate va efectua inventarierea patrimoniului si evaluarea elementelor patrimoniale intocmind bilantul fuziunii. Incepand cu data de 1 octombrie 2012, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune se va recupera de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (2) din Codul fiscal in vigoare incepand cu aceasta data.

Astfel, pierderea fiscala inregistrata de societatea care isi inceteaza existenta ca efect al operatiunii de fuziune se recupereaza de catre societatea absorbanta , care preia patrimoniul societatii absorbite, proportional cu activele si pasivele transferate potrivit proiectului de fuziune. De aceea, apreciem ca, in situatia in care patrimoniul societatii absorbite este transmis in totalitate societatii absorbante aceasta va recupera in totalitate pierderea fiscala inregistrata de societatea absorbanta, care isi inceteaza existenta ca efect al operatiunii, conform bilantului fuziunii.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016