Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gestionare lucrare castigata prin licitatie

16-Nov-2011
3246
Intrebari:

In ce masura, din punct de vedere fiscal, este permis sa se gestioneze o lucrare castigata prin licitatie, din partea unui subiect - persoana juridica straina, de catre o filiala de drept roman, avand asociat unic, persoana juridica straina? Este obligatorie inregistrarea unei sucursale (sediu permanent) in Romania? In plus, cum sunt reglementate raporturile fiscale intre acestia?

Raspuns:


Un prim element fundamental in cadrul procedurii de substituire a societatii castigatoare a licitatiei este daca aceasta operatiune este permisa. Deosebit de important este mai apoi daca desfasurarea activitatii este realizata printr-o persoana juridica distincta sau doar prin intermediul unei entitati care sa asigurea doar respectarea obligatiilor fiscale determinate de desfasurarea unor activitati pe teritoriul Romaniei.

Fundamental, diferenta dintre filiala si sucursala ca modalitati de extindere a societatii comerciale care le-a infiintat este ca filiala este o veritabila societate comerciala ce are personalitate juridica, in timp ce sucursala nu este o persoana juridica distincta. Desigur ca deschiderea unor astfel de subunitati in afara tarii presupune nu numai aplicarea legislatiei din statul societatii care le infiinteaza, dar si conformarea la tratamentul juridic din statul de inregistrare. De regula, in statele in care functioneaza se aplica regimul juridic al entitatii aplicabil in statul in temeiul carora se infiinteaza.


Astfel, potrivit art. 42 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit. Fundamentala va fi relatia de subordonare a filialei fatade societatea mama care va detine majoritatea participatiilor. In acelasi timp, fiind in fapt o persoana juridica distincta de societatea mama, fata de creditorii societatii va fi relevant capitalul social al filialei, in timp ce sucursala, definita de art. 43 din actul normativ mentionat mai sus, ca subunitate a societatii care a infiintat-o, va raspunde in limita capitalului social al societatii-mama.

Asadar, din perspectiva unui tert este posibil ca sucursala sa asigure o garantie mai mare in executarea unui contract. Pe de alta parte, spre deosebire de sucursala, filiala functioneaza independent, administratorul acestuia avand un grad de independenta mai mare decat reprezentantul sucursalei.

Din punct de vedere fiscal, nu exista restrictii in ceea ce priveste operatiunea avuta in vedere, obligatiile fiscale urmand a fi reflectate in conformitate cu solutia juridica adoptata.

In cazul filialei sunt de semnalat, mai intai problemele legate de cesiunea executarii contractului care, avand in vedere calitatea partilor urmeaza sa aiba in vedere prevederile art. 11 din Codul fiscal cu privire la operatiunile dintre persoanele afiliate. De asemenea, eventualele dividende obtinute de la societatea din Romania vor fi impozabile si doar dupa o perioada de detinere a participatiilor mai mult de 2 ani de catre o societate din UE, acestea vor fi scutite de impozit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016