Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

19-Apr-2024
479
Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal.

Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea fiscala a acestuia, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), modalitatile de plata ale impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si referitor la taxa pe valoarea adaugata ori sanctiuni.

Definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

In aceasta categorie de venit se cuprind veniturile din:

a) inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile din patrimoniul personal;

b) arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal;

c) inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

Veniturile obtinute din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile din patrimoniul personal sunt cele din cedarea folosintei locuintei, a caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si altele asemenea, inclusiv a unor parti din acestea, utilizate in scop de reclama, afisaj si publicitate.

2. Contractul de locatiune

Potrivit Codului civil1 contractele de cedare a folosintei bunurilor sunt cuprinse in denumirea generica a contractelor de locatiune.

2.1 Inregistrarea fiscala a contractelor de locatiune

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

In vederea inregistrarii contracului, contribuabilii depun Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune, insotita de o copie a contractului de inchiriere. Conformitatea cu originalul a copiei contractului de inchiriere se efectueaza de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.

Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, fiecare coproprietar are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.

Modificarea sau incetarea contractului de locatiune poate fi inregistrata de locator la organul fiscal, prin depunerea Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune, avand bifata in formular casuta "Modificare" sau "incetare", dupa caz, insotita de documentele justificative.

Materialul informativ integral poate fi consultat la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid%20chirii%202024.pdf.

Contribuabilii pot obtine informatii suplimentare:

- accesand portalul ANAF, www.anaf.ro;
- telefonic, la Serviciul central de asistenta contribuabili – Contact-center, la numarul de telefon: 031.403.91.60;
- la structurile de asistenta pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.


Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016