Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE: Ordonanta pentru modificarea Codului Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial!

15-Nov-2018
9718

UPDATE 15 noiembrie 2018!

In data de 14 noiembrie 2018 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei OUG nr.79/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Principala modificare priveste aplicarea salariul minim diferentiat pe studii sau vechime.

Astfel, in ce priveste introducerea salariului minim diferentiat in functie de vechimea in munca sau de nivelul studiilor, Codul Muncii se MODIFICA, iar la articolul 164, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins:

(1.1) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.
(1.2) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim
brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara
garantat in plata prevazut la alin. (1).

***

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, 9 noiembrie, Ordonanta de Urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.

”Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.

De asemenea, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, mai multe categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 -cunostinte generale si aptitudini de baza. Se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare.

Ordonanta de Urgenta, care a intrat pe ordinea de zi suplimentara, nu contine sume. Executivul urmeaza sa aprobe o hotarare in care sa fie mentionate sumele, dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Desi nu a figurat pe ordinea de zi a sedintei de vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat cu o zi inainte, la Parlament, ca Executivul ar putea sa discute si despre aceste ordonante, in sedinta de vineri. Conditia, spunea el, era ca actele normative privind instituirea unui salariul minim diferentiat si infiintarea fondurilor suverane sa primeasca toate avizele necesare.

„Daca sunt toate avizele intrunite, inseamna ca in sedinta de Guvern de maine (vineri, n.r.) putem sa avem si acest prim act normativ aprobat, vizavi de salariul minim pe economie”, spunea Eugen Teodorovici.

Salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna, la 2.080 de lei, in timp ce, pentru persoanele care au studii superioare sau cel putin 15 ani vechime in munca, salariul minim brut va fi stabilit la 2.350 de lei pe luna.

O alta modificare adusa Legii 53/2003 ofera posibilitatea femeilor de a opta pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016