
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE 15 noiembrie 2018!
In data de 14 noiembrie 2018 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei OUG nr.79/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Principala modificare priveste aplicarea salariul minim diferentiat pe studii sau vechime.
Astfel, in ce priveste introducerea salariului minim diferentiat in functie de vechimea in munca sau de nivelul studiilor, Codul Muncii se MODIFICA, iar la articolul 164, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins:
(1.1) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.
(1.2) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim
brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara
garantat in plata prevazut la alin. (1).
***
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, 9 noiembrie, Ordonanta de Urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
”Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.
De asemenea, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, mai multe categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 -cunostinte generale si aptitudini de baza. Se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare.
Ordonanta de Urgenta, care a intrat pe ordinea de zi suplimentara, nu contine sume. Executivul urmeaza sa aprobe o hotarare in care sa fie mentionate sumele, dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.
Desi nu a figurat pe ordinea de zi a sedintei de vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat cu o zi inainte, la Parlament, ca Executivul ar putea sa discute si despre aceste ordonante, in sedinta de vineri. Conditia, spunea el, era ca actele normative privind instituirea unui salariul minim diferentiat si infiintarea fondurilor suverane sa primeasca toate avizele necesare.
„Daca sunt toate avizele intrunite, inseamna ca in sedinta de Guvern de maine (vineri, n.r.) putem sa avem si acest prim act normativ aprobat, vizavi de salariul minim pe economie”, spunea Eugen Teodorovici.
Salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna, la 2.080 de lei, in timp ce, pentru persoanele care au studii superioare sau cel putin 15 ani vechime in munca, salariul minim brut va fi stabilit la 2.350 de lei pe luna.
O alta modificare adusa Legii 53/2003 ofera posibilitatea femeilor de a opta pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/2018.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Guvernul vrea noi masuri fiscale. Vezi ce se schimbaMFP propune inchisoarea pana la 6 ani pentru cine nu plateste impozitele si contributiile angajatilorGhid ANOFM - completare si transmitere documente - pentru obtinerea sprijinului financiar in cazul telemuncii5 efecte ale incetarii starii de alerta in domeniul relatiilor de munca, atat pentru salariati cat si pentru angajatoriVanzare marfa cu amanuntul. Ce documente intocmim la transferul marfurilor?Ultimele articole
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Impozitul pe profit. Greseala frecventa care te lasa fara bonificatia de 3%[EXEMPLU CALCUL] Actualizarea unei sume cu rata inflatiei, reglementari cheie si studiu de caz practicImpozitul pe constructii 2025. Ce schimbari au fost aduse prin OUG 21/2025Impozitul pe constructii speciale 2025: reglementari, studii de cazSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA