Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a aprobat noi masuri pentru reducerea timpului de asteptare la trecerile de frontiera

25-Iul-2018
1730

In sedinta de marti, 24 iulie 2018, Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema: Masuri pentru imbunatatirea activitatii in punctele de trecere a frontierei, in scopul reducerii timpilor de asteptare. 

“Romania gestioneaza o parte importanta a frontierelor externe ale U.E., fapt ce implica asigurarea unui echilibru intre efectuarea controalelor amanuntite si supravegherea frontierei, pe de o parte, si asigurarea fluentei traficului de pasageri si a mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, pe de alta parte”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Dat fiind contextul amintit mai sus, s-a considerat necesar luarea unor masuri pentru asigurarea nivelului de securitate al frontierei, precum si a resurselor umane si materiale, a logisticii si a capacitatii de control din punctele de trecere a frontierei, cu respectarea cerintelor definite la nivel european, raportate la necesitatile operationale, la fluxul de pasageri si la rezultatele analizelor de risc.

Memorandumul elaborat la initiativa MAI stabileste o serie de activitati pe termen scurt si lung pentru mai multe institutii (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe). In stabilirea acestor masuri se pleaca de la analiza principalilor factori care genereaza cresterea timpilor de asteptare in punctele de trecere a frontierei. 

Potrivit comunicatului, principalii factori identificati sunt:
- infrastructura rutiera neadecvata pentru valorile de trafic anuale, atat pentru marfa, cat si pentru calatori;
- subdimensionarea capacitatii de control din punctele de trecere a frontierei, in comparatie cu nivelul traficului de pasageri si de mijloace de transport;
- numarul limitat de politisti alocat de catre Politia Ungara, respectiv Politia de Frontiera Bulgara;


- introducerea de masuri unilaterale de catre statele vecine privind verificarea suplimentara a mijloacelor de transport marfa.
- introducerea verificarilor sistematice in punctele de trecere a frontierei in baza cerintelor UE. 

In plus, trecerea este ingreunata si de numarul mare de pasageri inregistrat in punctele de frontiera (aeroportuare si rutiere), atat la intrare, cat si la iesire, in perioada sarbatorilor religioase si a sezonului estival sau de iarna.

In sursa citata se mai arata ca memorandumul stabileste responsabilitati pentru fiecare institutie si un calendar cu termene clare pentru punerea in aplicare a masurilor de eficientizare a activitatii si capacitatii de control. 

Dintre masurile stabilite prin memorandum amintim preluarea in administrare de Ministerul Transporturilor si in concesionarea C.N.A.I.R. a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajari rutiere, parcari, bretele de acces) aferenta tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investitiile necesare modernizarii punctelor. Primele puncte preluate vor fi Petea, Bors, Giurgiu, Vama Veche.

“Pe termen lung, se intentioneaza si o crestere a numarului de benzi, acolo unde este necesar, pe sensul de intrare/iesire astfel incat sa fie redus timpul de asteptare pentru efectuarea controlului”, se mai arata in comunicat.

Memorandumul prevede, de asemenea, necesitatea intreprinderii unor demersuri diplomatice de catre Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu institutiile cu atributii in materia controlului la frontiera, pentru corelarea masurilor propuse la nivel national, cu masuri similare adoptate de statele vecine. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016