Raportul Special
realizat de specialisti
Astfel, in ceea ce priveste impozitul pe venit, noile reglementari au in vedere reconsiderarea unei activitati drept activitate dependenta in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta tipul de munca al acestuia.
De asemenea, se mentioneaza excluderea de la recalificarea ca activitati dependente, a activitatilor desfasurate independent in conditiile legii care genereaza venituri din profesii liberale, precum si a drepturilor de autor si drepturilor conexe, definite potrivit Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
?Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii?, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Şeitan.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca Romania are unul dintre ?cele mai blande sisteme fiscale din Europa?.
Potrivit Hotararii de Guvern, persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, de venit ? lunar, trimestrial sau semestrial ? sau ocazional, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate.
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv ? lunar, trimestrial sau semestrial ? datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza venituri de natura profesionala in mod ocazional, nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si pentru sanatate si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar.
In situatia persoanelor care realizeaza lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv si care au carte de munca, se datoraza contributii de somaj, pensii si sanatate in limita a 5 salarii medii brute pe economie. In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
Nu se percep contributii pentru persoanele angajate cu carte de munca si care realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, a precizat ministrul Muncii.
Alte modificari in domeniul impozitului pe venit
Hotararea de Guvern precizeaza caracterul neimpozabil al indemnizatiei acordate persoanei cu handicap grav in situatia in care nu se poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, conform legii.
De asemenea, au fost incluse in venituri impozabile din salarii, contravaloarea tichetelor de masa, de cresa, cadou, de vacanta, precum si a platilor compensatorii si ajutoarelor, acordate potrivit legii speciale.
O alta prevedere se refera la impozitarea veniturilor obtinute de catre persoanele fizice rezidente sub forma dobanzilor la depozitele la vedere/conturile curente, depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ precum si la depozite la termen, si/sau instrumente de economisire, cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
De asemenea, se realizeaza unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Normele metodologice introduc corelatii cu prevederile din Codul fiscal referitoare la abrogarea titlului IV ?Impozitul pe veniturile microintreprinderilor? prin OUG nr.109/2009, aprobata prin Legea nr.76/2010.
Completari in domeniul TVA, impozitului pe profit si al impozitelor si taxelor locale
In domeniul TVA, noile reglementari clarifica regimul TVA aplicabil persoanelor care desfasoara activitati considerate dependente din punct de vedere al impozitului pe venit.
In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, Hotararea adoptata de Guvern actualizeaza modul de calcul atat al impozitului pe cladiri cat si al impozitului pe mijloacele de transport, datorat incepand cu 1 iulie 2010.
Au fost date exemple de calcul al impozitului pe cladiri majorat in functie de numarul proprietatilor detinute si, de asemenea, s-a exemplificat calculul diferentei de impozit pe cladiri si impozit pe mijloacele de transport pentru perioada 1 iulie 2010-31 decembrie 2010. Normele contin exemplificari privind modul de diminuare al impozitului pe cladiri si al impozitului pe mijloacele de transport cu bonificatia acordata pentru anul 2010 de catre autoritatile deliberative, in cazul contribuabililor care achita integral diferenta de impozit pana la data de 30 septembrie 2010.
Un element de noutat consta in introducerea obligativitatii autoritatilor locale de a schimba informatii cu privire la identificarea contribuabililor care detin proprietati pe raze teritoriale, altele decat cele de domiciliu.
De asemenea, in ceea ce priveste impozitului pe profit au fost incluse exemplificari ale modalitatii de definitivare a impozitului pe profit datorat la sfarsitul anului fiscal. Totodata, a fost extinsa aplicarea principiilor de stabilire a pretului de piata in tranzactiile dintre persoanele juridice romana si a fost explicitata deducerea unor categorii de cheltuieli in aplicarea principiului general de calcul al profitului impozabil.
Emitent: Guvernul Romaniei ? Biroul de presa
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Impozitare venituri din premii. Exista notiuni speciale de retinut in cazul persoanelor nerezidente?Evitarea dublei impozitari interne - apr. 2008Studiu de caz: Impozitul si contributiile aferente unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica nerezidentaNoile obligatii ale PFA privind deducerea cheltuielilorVenituri din drepturi de proprietate intelectuala obtinute din strainatate. Cum se impoziteaza, ce declaratii se depun?Ultimele articole
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieDiurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareDoua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalMicrointreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditiiFactura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Sfaturi de la experti
Achizitie intracomunitara de bunuri
Intrebare: In declaratia 390 ce fel de bunuri se declara? Am cumparat un acumulator de 150 lei. Il consideram bun cumparat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Am o sucursala a unei asociatii care, incepand cu 01.01.2025, nu va mai avea 5 angajati. Sucursala este in Brasov, iar societatea mama este in Bucuresti. In mod normal, ar trebui completata declaratia 010 (700) si ar trebui retras...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025
Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie
Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare
NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025
Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA