Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul isi va asuma in Parlament doar analiza OUG 50, nu angajamentul de a revizui actul

09-Sep-2010
2871
Guvernul isi va asuma in Parlament doar angajamentul de a analiza ordonanta privind contractele de credit ale consumatorilor, care indica modul de calcul al ratelor la creditele cu dobanzi variabile, si nu de a revizui actul, modificare care va fi operata prin traducerea in romana a scrisorii FMI.

Scrisoarea suplimentara la acordul cu Fondul Monetar International, redactata in limba engleza, prevede angajamentul Guvernului de a revizui ordonanta privind conctractele de credit ale consumatorilor, astfel incat sa fie asigurata legislatia europeana, in special in ceea ce priveste non-retroactivitatea.

Surse guvernamentale au declarat insa agentiei MEDIAFAX ca traducerea oficiala in limba romana a scrisorii FMI va fi transmisa Parlamentului intr-o forma in care Guvernul isi asuma doar analizarea acestei ordonante si nu in mod obligatoriu revizuirea actului normativ.

"Traducerea oficiala in limba romana a scrisorii va stipula doar ca Guvernul va analiza aceasta ordonanta, nu ca o va revizui obligatoriu", au aratat sursele.
Senatul a aprobat, miercuri, fara niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere.

Aplicarea OUG 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.

Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezinta modul de calcul a ratelor la creditele cu dobanzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie sa aiba ca referinta exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adauga o rata fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.

Surse bancare au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri - ultima zi de mandat, ca OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificata, cel putin in ceea ce priveste calculul dobanzilor la creditele cu rate variabile.

Scrisoarea suplimentara la acordul cu FMI a fost aprobata, miercuri, de Guvern, iar ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, intrebat daca documentul mai include angajamentul de a modifica OUG 50/2010 privind creditele populatiei, a declarat agentiei MEDIAFAX doar ca scrisoarea a fost aprobata de Guvern fara nicio modificare fata de forma trimisa de Fond si va fi data publicitatii dupa ce va fi semnata.

Bancherii au avut luni o intrevedere cu presedintele PSD, Victor Ponta, presedintele PC, Daniel Constantin, si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.
Constantin a declarat dupa intalnire ca bancherii au transmis reprezentantilor PC si PSD ca ordonanta 50 aduce populatiei un castig doar pe termen scurt, dar poate reprezenta costuri suplimentare pe termen mediu si lung, astfel ca actul normativ va aduce voturi doar actualilor guvernanti. Sursa: MEDIAFAX

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016