Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 26/2019: Guvernul mareste lista domeniilor in care pot fi angajati zilieri

22-Apr-2019
5732

UPDATE, 22.04.2019

Ordonanta de urgenta nr. 26/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, din 19 aprilie 2019, nr. 309. Ordonanta prevede modificarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Extras din OUG 26/2019

(...)

4. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 41, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 41. -
La data de 20 decembrie 2019 se infiinteaza Registrul electronic de evidenta a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor. Sistemul informatic aferent Registrului electronic de evidenta a zilierilor se achizitioneaza de Inspectia Muncii, in conditiile legii. Metodologia de intocmire si transmitere a registrului electronic de eviden?a a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 60 de zile de la infiintarea registrului electronic de evidenta a zilierilor."

Articolul initial, 19.04.2019

Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru includerea a inca noua activitati si domenii pe lista celor in care se pot angaja zilieri, anunta, joi, 18 aprilie, Ministerul Muncii, intr-un comunicat de presa.

Actul normativ urmareste asigurarea protectiei zilierilor, scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de inregistrare a acestora.

Asadar, o persoana poate desfasura pentru un singur beneficiar activitati necalificate, cu caracter ocazional. Zilierii vor putea fi angajati in doisprezece domenii de activitate, in total. 

La ora actuala , zilierii pot fi angajati doar in trei domenii de activitate:

- agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
- silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
- pescuit si acvacultura - diviziunea 03.

Dupa ce Ordonanta aprobata joi de Executiv va intra in vigoare, zilierii vor putea fi angajati in alte noua domenii, dupa cum urmeaza:
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
- publicitate - grupa 731;
- activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
- cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
- activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
- activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
- restaurante - clasa 5610;
- baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
- activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.

Un zilier nu poate presta servicii pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic, prevede Ordonanta de Urgenta. Exceptie fac cei care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. In cazul exceptiilor, perioada maxima este de 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Alte prevederi ale Ordonantei: 

- Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat. Plata se va face la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.

- Zilierul va avea calitatea de asigurat in sistemul public de pensii. Beneficiarul de lucrari este cel care se va ocupa de calcularea, plata si declararea contributiei de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor, datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Beneficiarul este obligat sa asigure plata cheltuielilor aferente ingrijirilor medicale necesare, daca angajatul zilier sufera un accident de munca sau in cazul aparitiei unei boli profesionale.

Ordonanta de Urgenta modifica si completeaza Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016