Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM PLUS in 2024. Guvernul majoreaza cu 2,5 miliarde de lei bugetul programului

07-Iun-2024
650
IMM PLUS in 2024. Guvernul majoreaza cu 2,5 miliarde de lei bugetul programului

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Finantelor, majorarea bugetului total al Programului IMM Plus, cu aproximativ 2,5 miliarde lei pana la suma totala de aproximativ 15 miliarde lei, conform unui comunicar de presa la finantelor.

Astfel, se majoreaza si plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise in cadrul Programului cu suma de 2,22 miliarde lei, pana la valoarea totala de 13,32 miliarde lei si bugetul grantului cu peste 279,875 lei pana la valoarea totala de 1,68 miliarde lei.

Majorarea bugetului Programului IMM PLUS vine ca un raspuns firesc la solicitarile antreprenorilor, care au manifestat un interes deosebit pentru accesarea programului. Prin aceasta suplimentare, ne asiguram ca aproximativ alte 2.000 companii vor beneficia de sprijinul necesar pentru dezvoltare si investitii. Aceste instrumente financiare sunt esentiale pentru a oferi mediului de afaceri resursele necesare pentru a-si dezvolta afacerile, a crea locuri de munca si a stimula inovatia. Guvernul ramane un partener de incredere pentru antreprenori, sustinandu-i in eforturile lor de a contribui la cresterea economica sustenabila a tarii noastre. In acest fel, facilitam accesul la finantare, reducand riscurile asociate si oferindu-le posibilitatea de a-si extinde activitatile si de a deveni mai competitivi pe piata”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

Suplimentarea bugetului este necesara avand in vedere interesul ridicat al antreprenorilor si autoritatilor locale pentru accesarea programului, astfel ca din plafonul de garantii valabil pana la 30 iunie 2024, de 11,1 miliarde lei, suma de 7,99 miliarde lei alocata FNGCIMM era utilizata in proportie de 96,28%, suma de 2,01 miliarde lei alocata FGCR era utilizata in proportie de 98,62 %, iar suma de 1,1 miliarde lei alocata FRC era utilizata in proportie de 27,53%.

Prin aprobarea masurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investitii si capital de lucru pentru inca 2.300 de noi beneficiari. Astfel, numarul maxim al acestora creste la 13.800, de la 11.500 cat erau prevazuti inainte de majorarea bugetului IMM Plus.

Dispozitiile legale in vigoare in domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu pana la 20%, fara a fi necesara notificarea Comisiei Europene.

Schema de ajutor de stat IMM PLUS a fost autorizata de catre Comisia Europeana la data de 8 aprilie 2024. Plata dobanzilor se realizeaza trimestrial pentru trimestrul anterior, pana la data de 31 iulie 2026 inclusiv.

Ajutor sub forma de garantii pentru imprumuturi

Prin Program, se acorda garantii de stat, in procent de maxim 90% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru.

Valoarea maxima a finantarilor acordate unui beneficiar nu poate depasi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finan? area capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investitii, cu exceptia beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii pentru una sau mai multe activitati finantate, pentru care valoarea maxima a finantarii este de 5.000.000 lei.

Ajutor sub forma de grant

Beneficiarii programului care au contractat credite de investitii si/sau credite/linii de credit garantate beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul in lei al sumei de 2.250.000 de euro pe intreprindere, respectiv echivalentul in lei a 280.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare si 335.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii. In cazul UAT-urilor, valoarea grantului acordat nu poate depasi echivalentul in lei a 2.250.000 de euro.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMaNIA PLUS faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de pia? a medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de pia? a medie, inclusiv profesionistii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza in sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de pia? a medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura;
  • Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru companiile romanesti inovative si/sau care isi promoveaza produsele si serviciile destinate exportului.


Sursa: Min. Finantelor

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016