Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impactul fiscal al ajustarii stocurilor calculate la costuri standard. Cum procedam?

13-Feb-2017
6208

In analiza urmatoare, de la 01.01.2017, societatea va aplica alte costuri standard pentru valorizarea productiei neterminate, semifabricate si produse finite lucru mentionat si justificat si in manualul de politici contabile. Acest fapt genereaza diferente intre valoarea stocurilor la 31.12.2016 si valoarea stocurilor de la 01.01.2017.

Vom vedea cand este corect sa se inregistreze aceste diferente (la 31.12.2016 sau la 01.01.2017) sau daca se inregistreaza pe seama provizioanelor in 2016. Au fost recalculate valorile stocurilor de finite, neterminata si semifabricate si de asemenea au fost recalculate diferentele de pret aferente, astfel ca stabilim daca se modifica soldurile conturilor 331, 341, 345 si 348. totodata, stabilim ce implicatii fiscale comporta aceasta modificare a valorii stocurilor.

Avand in vedere principiul permanentei metodelor conform punctului 50 din OMFP 1802/2014 actualizat la zi pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:

"50. - Principiul permanentei metodelor. Politicile contabile si metodele de evaluare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul."

Noile costuri standard pentru evidenta productiei neterminate, a semifabricatelor si produselor finit se vor inregistra incepand cu ianuarie 2017, fapt care rezulta si din informatia furnizata de dvs., respectiv ca societatea dvs. va aplica alte costuri standard de la 01.01.2017.

De asemenea trebuie sa aveti in vedere si prevederile alin (1) de la punctul 287 din OMFP 1802/2014:

287. - (1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii: - motivul modificarii metodei, si - efectele sale asupra rezultatului.
Corect ati mentionat si justificat in manualul de politici contabile modificarea costurilor standard, aspect care se regaseste stipulat in IAS 8. Politici contabile, modificari in estimari contabile, erori:

" 1. Politicile contabile sunt principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice adoptate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
2. Modificarea estimarii contabile este o ajustare a valorii contabile a unui active sau a unei datorii , sau a consumului periodic al unui activ care rezulta din evaluarea situatiei prezente a activelor si pasivelor. Acestea rezulta ca urmare a unor informatii si evolutii noi, si deci nu sunt o consecinta a unor erori."

Modificarea periodica a costului standard este justificata, costul standard fiind un cost bugetat pe unitatea de produs si avand in vedere ca acesta chiar trebuie modificat/ajustat , asa cum chiar si este reglementat la alin (2) al punctului 286 din OMFP 1802/2014:

"286. - (1) In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul. (2) Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale si consumabile, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat."
Utilizarea costurilor standard in raportarea financiara este acceptata doar daca se fac ajustari periodice pentru a reflecta conditiile actuale si daca utilizarea lor aproximeaza cat mai aproape de costurile reale.

Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.

Definitia costurilor standard reflecta acest aspect:
Costurile standard = costuri unitare predeterminate care sunt acceptabile in scopuri de raportare financiara daca sunt ajustate periodic pentru a reflecta conditile actuale.

Din punct de vedere fiscal, ajustarile aferente stocurilor nu intra in categoria provizioanelor asa cum se prevede in OMFP 1802/2014:

"SECTIUNEA 4.10 Provizioane
4.10.1. Recunoasterea provizioanelor

369. - (1) Provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea. (2) Pentru stabilirea existentei unei obligatii curente la data bilantului, trebuie luate in considerare toate informatiile disponibile.
370. - (1) La data bilantului, valoarea unui provizion reprezinta cea mai buna estimare a cheltuielilor probabile sau, in cazul unei obligatii, a sumei necesare pentru stingerea acesteia. Ca urmare, provizioanele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele care sunt necesare stingerii obligatiei curente la data bilantului. (2) Provizioanele trebuie sa fie strict corelate cu riscurile si cheltuielile estimate.

 371. - Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.

 372. - (1) Nu se recunosc provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare deoarece aceste pierderi viitoare nu corespund definitiei unei datorii si nu sunt indeplinite criteriile de recunoastere a provizioanelor. (2) Previzionarea unor pierderi viitoare din exploatare indica faptul ca anumite active de exploatare ar putea fi depreciate. Ca urmare, entitatea testeaza aceste active pentru depreciere.

373. - Un provizion este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta.

374. - (1) Un provizion va fi recunoscut numai in momentul in care:
- o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior; - este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si - poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu va fi recunoscut un provizion."

Faptul ca ati mentionat ca aplicarea noilor costuri standard genereaza diferente intre valoarea stocurilor la 31.12.2016 si valoarea stocurilor la 01.01.2017, este corect sa inregistrati aceste diferente la 31.12.2016 pentru a respecta principiul intangibiliatii reglementat in OMPF 1802/2014:
" 54. - (1) Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent."

Inregistrarea diferentelor ( ajustarile ) se face prin intermediul conturilor din grupa 39 "AJUSTARI PENTRU DEPRECIEREA STOCURILOR SI PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE"
39.Ajustari pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie
391. Ajustari pentru deprecierea materiilor prime (P)
392. Ajustari pentru deprecierea materialelor
3921. Ajustari pentru deprecierea materialelor consumabile (P)
3922. Ajustari pentru deprecierea materialelor de natura obiectelor de inventar (P)
393. Ajustari pentru deprecierea productiei in curs de executie (P)
394. Ajustari pentru deprecierea produselor
3941. Ajustari pentru deprecierea semifabricatelor (P)
3945. Ajustari pentru deprecierea produselor finite (P)
3946. Ajustari pentru deprecierea produselor reziduale (P)
3947. Ajustari pentru deprecierea produselor agricole (P)

Chiar si din functiunea acestor conturi se precizeaza ca ajustarile pentru deprecierea stocurilor de materii prime, productie in curs de executie, etc. se constituie la sfarsitul exercitiului. In creditul acestor conturi se inregistreaza deprecierea prin contul 681 ( 6814. Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante ).

Costul standard este de fapt un cost bugetat pe unitatea de produs si presupune un anumit nivel, normal, al materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.

Din punct de vedere fiscal:
- dpv al TVA: modificarea valorii stocurilor nu are implicatii din punct de vedere al TVA la momentul ajustarilor privind deprecierea stocurilor, in sensul ca nu trebuie ajustata si TVA, neavand legatura cu prevederile TVA;
- dpv al determinarii rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Impactul fiscal al ajustarii stocurilor calculate la costuri standard. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016