Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, specialistul are in vedere o societate, institutie financiara nebancara, care acorda credite persoanelor fizice. Atunci cand clientii nu-si achita ratele la data scadenta, acestea devin restante. Vom vedea daca IFN-ul poate sa cesioneze catre o firma de recuperare creante doar ratele restante si clientul sa ramana tot in portofoliul sau cu ratele neajunde la scadenta deci sa cesioneze partial, precum si care vor fi monografia contabila si impactul fiscal.
In opinia consultantului, IFN-ul poate sa cesioneze catre firma de recuperare creante doar ratele restante, asa cum reiese din art. 70 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:
Art. 70. - In cazurile in care drepturile creditorului in temeiul unui contract de credit sau contractul insusi se cesioneaza unei terte persoane, consumatorul are dreptul sa invoce impotriva cesionarului orice mijloc de aparare la care putea recurge impotriva creditorului initial, inclusiv dreptul la compensare.
OUG 50 a fost recent modificata si completata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de guvern din 14.09.16, prin care se transpune Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare modificari si completari aducandu-se si capitolului privind cesiunea ( ex. cesiunea catre firmele de recuperare si executarile silite ):
6. Titlul capitolului VI se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Cesiunea"
7. Articolele 70 si 71 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
(3) Prin exceptie de la alin. (2), creantele rezultate din contractele de credit pot fi cesionate si catre entitati ce au drept obiect de activitate emiterea de instrumente financiare securitizate in baza unui portofoliu de creante, in conformitate cu Legea nr. 31/2006 privind securitizarea creantelor.
(4) Prin exceptie de la alin. (2), creantele rezultate din contractele de credit neperformante, pentru care creditorul a declarat scadenta anticipata ori a initiat procedura executarii silite a consumatorului, pot fi cesionate catre entitati care desfasoara activitatea de recuperare creante, astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 17.
Avand in vedere prevederile punctelor 280 si 281, alin (1) din Ordinul BNR nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene ( pentru IFN-uri ) care a intrat in vigoare de la 01 ianuarie 2016:
"280. - (1) Creantele comerciale, creditele, valorile primite in pensiune, valorile de recuperat, precum si dobanzile aferente acestora, nerambursate la scadenta, respectiv neincasate la scadenta, se inregistreaza in conturile "Creante restante" si "Dobanzi restante".
(2) Creantele comerciale, creditele, valorile primite in pensiune, valorile de recuperat, creantele restante, precum si dobanzile aferente, trecute in litigiu, se inregistreaza in conturile "Creante indoielnice" si "Dobanzi indoielnice".
281. - (1) Ajustarile pentru deprecierea creantelor din operatiuni cu clientela, operatiuni intre institutii si institutiile de credit, precum si intre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar si institutiile de credit, societatile financiare sau alte institutii se constituie periodic pe seama cheltuielilor.
si cele de la punctul 282 din acelasi ordin:
"282. - (1) Pierderile din creantele care nu mai sunt urmarite in continuare, aferente operatiunilor cu clientela, operatiunilor intre institutii si institutiile de credit, precum si intre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar si institutiile de credit, societatile financiare sau alte institutii, sunt inregistrate in conturile 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere", 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz, analitice distincte pentru fiecare clasa de conturi in care au fost inregistrate creantele respective.
(2) Pierderile din cesiuni de credite vor fi inregistrate in contabilitatea cedentului in conturile 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere" sau 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz, in conturi analitice distincte, la valoarea nerecuperata de la debitor, potrivit clauzelor contractuale. ……
(6) In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a)o cheltuiala (contul 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere"/ 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mic decat costul de achizitie al acesteia; sau b) un venit (contul 74997 "Alte venituri diverse de exploatare" /analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia."
prespunem ca pana la data cesionarii ratelor restante ati facut urmatoarele inregistrari in contabilitate:
- in contul de cheltuieli 667 pierderile din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere ( elementele restante acoperite de provizion se inregistreaza la data cesiunii in contul de cheltuieli 667). Aceasta cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit si - in contul de cheltuieli 668 se inregistreaza pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere elementele restante neacoperite de provizion la data cesiunii. Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit ("ART. 25 - Cheltuieli (4) din Codul fiscal.
Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: …..h) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art 26)
In urma cesionarii creantelor provizioanele constituite se anuleaza prin reluarea pe venituri avand in vedere prevederile punctului 280 alin (2) din Ordinul BNR nr. 6/2015 280 (2) Periodic, la data constituirii ajustarilor pentru depreciere, precum si la iesirea creantelor respective din activ, ajustarile pentru depreciere se analizeaza si se regularizeaza astfel:
a) prin debitul conturilor de cheltuieli, in cazul majorarii ajustarilor pentru depreciere;
b) prin creditul conturilor de venituri cand ajustarile pentru depreciere trebuie diminuate sau anulate, respectiv cand acestea devin partial sau total fara obiect;
c) cand are loc realizarea riscului, conturile de ajustari pentru depreciere se inchid prin conturile de venituri si, concomitent, pierderile respective, in raport de natura lor, se inregistreaza in conturile corespunzatoare"
In masura in care la constituire cheltuielile au fost deductibile, la anularea provizioanelor veniturile sunt impozabile luand in considerare si prevederile la la lit d) de la art. 23 din Codul fiscal:
"ART. 23 - Venituri neimpozabile
La calculul rezultatului fiscal, urmatoarele venituri sunt neimpozabile:
d) veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;"
In cazul cesionarilor nu se intocmesc facturi. Cesionarile se inregistreaza atat de cedent, cat si de cesionar in baza contractului de cesiune de creante.
Pentru situatia prezentata de dvs., va propun urmatoarele inregistrari contabile:
1) La cesionarea ratelor restante, inregistrarea contabila a scoaterii din gestiune a creantei cesionate
% = client restant
3556 - Alti debitori diversi ( cesionar )
60321 - Pierderi din reevaluari si cesiune
Valoarea creantelor cedate/instrainate aferenta creantelor neperformante scoase din gestiune sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit:
NM (13. (1) In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele:i) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii;
2) La incasarea contravalorii contractului de cesiune:
5121 = 3556 ( cesionar )
In concluzie IFN-ul poate sa cesioneze ratele restante catre o firma de recuperare creante, chiar si in conditiile aprobarii noii OUG de modificare a OUG 50/2010.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Restrictii si obligatii mai dure in legea insolventei. ANAF schimba regulilePlata CESIUNE parti sociale. Cum se va derula din punct de vedere fiscal si contabil tranzactia?Revista Romana de TVA nr. 32, noiembrie 2009 - pagina 2Venituri din cesionarea actiunilor. Ce tratament fiscal se aplica?Buletin informativ: Ce trebuie sa stim despre amortizarea fiscalaUltimele articole
E-Factura si E-TVA, modificate de Finante printr-un nou Proiect de OUG! Care sunt noutatileE-Factura. Cum sa procedezi daca ai primit prin sistem o NOTA DE CREDITAmnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitareE-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiileE-Factura: Cum se emite si transmite o factura in format XMLArticole similare
Cum sa atragi clienti catre afacerea taAproape 430 de filiale de banci si INF-uri, amendate de ANPCCredit fara verificare in Biroul de Credit aprobat onlineNoutati Legislatie Fiscala 02 - 05 mai 2009Toti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte. Unde trebuie sa va uitati in actele aditionaleUltimele articole
Care este legislatia curenta in materie de credite online?Istoricul de credit si imprumuturile nebancareEste OFICIAL! Firmele mici si mijlocii pot accesa din nou credite cu garantii de stat si costuri de finantare subventionateLeasingul operational - tot ce trebuie sa stiiProiect Finante: Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate in perioada 2023-2025Articole similare
Studiu de caz: Tichetele cadouLectori angajati cu contract de prestari servicii. Taxe si impozite aferenteNou comunicat din partea Finantelor despre modificarea impozitelor si taxelor localeFirmele care raman microintreprinderi si in 2023 mai trebuie sa depuna D700 pentru schimbarea vectorului fiscal?Calendarul obligatiilor fiscale ANAF pentru luna IULIE 2022Ultimele articole
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaInventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?Declaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: Bonificatia de 3% va creste la 5% pentru firmele bune platniceFirme care trec la impozit pe profit in 2024. Mai pot reveni la impozit MICRO din 2025?Articole similare
Programul IMM FACTOR a fost publicat in Monitorul Oficial. In ce consta schema de ajutor (OUG 146/2020)IMM-urile care activeaza in comertul cu ridicata sau cu amanuntul pot obtine garantii de stat prin Programul InnovationNoutati legislatie fiscala 26 - 30 octombrie 2009 - Monitorul OficialBNR: Populatia si firmele inregistrau CREDITE RESTANTE de peste 15,6 miliarde lei, la finele lunii septembrieEvitati intarzierea ratelor la banci. Cum sa va protejati independenta financiaraUltimele articole
Noul Program IMM Plus in 2024. Se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 11.500 de beneficiariMinisterul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020Ministerul Finantelor propune un nou proiect pentru sustinerea activitatii IMM-urilor: IMM LEASING de echipamente si utilajeOUG nr. 98/2020: Sunt PROROGATE cateva prevederi din Legea nr. 75/2020Legea 75/2020: S-au modificat conditiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului IMM Invest RomaniaArticole similare
Cheltuieli financiare. INREGISTRARI CONTABILETestati GRATUIT lucrarea Consilierul Verde al Contabilului! Ofera pe loc raspunsul la orice problema din domeniuFii pregatit: cate modificari va mai suferi Codul Fiscal in 2017?Determinarea baza de calcul pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor. Cum procedam in cazul anularii codului de TVA din oficiu?Provizioane pentru creante neincasate, preluare de creante. Ce tratament TVA veti aplica?Ultimele articole
Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileNOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Prosumator. Studii de caz utile si monografii contabile pentru specialistiImpozitul minim, modificat prin Legea nr. 296/2023! Solutii pentru cele 14 neclaritati majore care apar in practicaSolutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logisticaSfaturi de la experti
Diferente la cantarire deseuri
Intrebare: Societatea trimite deseurile pe baza unei cantariri, insotite de un aviz (care contine cantitatea cantarita in societate), catre societatea care recicleaza deseurile. La societatea de reciclare, aceste deseuri sunt recantarite,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Extindere activitate Uber/Bolt
Intrebare: Am o societate platitoare de impozit pe profit, cu cod special de TVA, care efectueaza transport de persoane pe platforma Bolt. Firma aceasta doreste sa isi mareasca numarul de masini inscrise in platforma Bolt, adaugand masini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar
Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea
E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA