
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, specialistul are in vedere o societate, institutie financiara nebancara, care acorda credite persoanelor fizice. Atunci cand clientii nu-si achita ratele la data scadenta, acestea devin restante. Vom vedea daca IFN-ul poate sa cesioneze catre o firma de recuperare creante doar ratele restante si clientul sa ramana tot in portofoliul sau cu ratele neajunde la scadenta deci sa cesioneze partial, precum si care vor fi monografia contabila si impactul fiscal.
In opinia consultantului, IFN-ul poate sa cesioneze catre firma de recuperare creante doar ratele restante, asa cum reiese din art. 70 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:
Art. 70. - In cazurile in care drepturile creditorului in temeiul unui contract de credit sau contractul insusi se cesioneaza unei terte persoane, consumatorul are dreptul sa invoce impotriva cesionarului orice mijloc de aparare la care putea recurge impotriva creditorului initial, inclusiv dreptul la compensare.
OUG 50 a fost recent modificata si completata prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de guvern din 14.09.16, prin care se transpune Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare modificari si completari aducandu-se si capitolului privind cesiunea ( ex. cesiunea catre firmele de recuperare si executarile silite ):
6. Titlul capitolului VI se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Cesiunea"
7. Articolele 70 si 71 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
Cartea Verde a Contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
(3) Prin exceptie de la alin. (2), creantele rezultate din contractele de credit pot fi cesionate si catre entitati ce au drept obiect de activitate emiterea de instrumente financiare securitizate in baza unui portofoliu de creante, in conformitate cu Legea nr. 31/2006 privind securitizarea creantelor.
(4) Prin exceptie de la alin. (2), creantele rezultate din contractele de credit neperformante, pentru care creditorul a declarat scadenta anticipata ori a initiat procedura executarii silite a consumatorului, pot fi cesionate catre entitati care desfasoara activitatea de recuperare creante, astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 17.
Avand in vedere prevederile punctelor 280 si 281, alin (1) din Ordinul BNR nr. 6/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene ( pentru IFN-uri ) care a intrat in vigoare de la 01 ianuarie 2016:
"280. - (1) Creantele comerciale, creditele, valorile primite in pensiune, valorile de recuperat, precum si dobanzile aferente acestora, nerambursate la scadenta, respectiv neincasate la scadenta, se inregistreaza in conturile "Creante restante" si "Dobanzi restante".
(2) Creantele comerciale, creditele, valorile primite in pensiune, valorile de recuperat, creantele restante, precum si dobanzile aferente, trecute in litigiu, se inregistreaza in conturile "Creante indoielnice" si "Dobanzi indoielnice".
281. - (1) Ajustarile pentru deprecierea creantelor din operatiuni cu clientela, operatiuni intre institutii si institutiile de credit, precum si intre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar si institutiile de credit, societatile financiare sau alte institutii se constituie periodic pe seama cheltuielilor.
si cele de la punctul 282 din acelasi ordin:
"282. - (1) Pierderile din creantele care nu mai sunt urmarite in continuare, aferente operatiunilor cu clientela, operatiunilor intre institutii si institutiile de credit, precum si intre Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar si institutiile de credit, societatile financiare sau alte institutii, sunt inregistrate in conturile 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere", 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz, analitice distincte pentru fiecare clasa de conturi in care au fost inregistrate creantele respective.
(2) Pierderile din cesiuni de credite vor fi inregistrate in contabilitatea cedentului in conturile 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere" sau 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz, in conturi analitice distincte, la valoarea nerecuperata de la debitor, potrivit clauzelor contractuale. ……
(6) In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a)o cheltuiala (contul 667 "Pierderi din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere"/ 668 "Pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere", dupa caz), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mic decat costul de achizitie al acesteia; sau b) un venit (contul 74997 "Alte venituri diverse de exploatare" /analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia."
prespunem ca pana la data cesionarii ratelor restante ati facut urmatoarele inregistrari in contabilitate:
- in contul de cheltuieli 667 pierderile din creante acoperite cu ajustari pentru depreciere ( elementele restante acoperite de provizion se inregistreaza la data cesiunii in contul de cheltuieli 667). Aceasta cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit si - in contul de cheltuieli 668 se inregistreaza pierderi din creante neacoperite cu ajustari pentru depreciere elementele restante neacoperite de provizion la data cesiunii. Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit ("ART. 25 - Cheltuieli (4) din Codul fiscal.
Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: …..h) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art 26)
In urma cesionarii creantelor provizioanele constituite se anuleaza prin reluarea pe venituri avand in vedere prevederile punctului 280 alin (2) din Ordinul BNR nr. 6/2015 280 (2) Periodic, la data constituirii ajustarilor pentru depreciere, precum si la iesirea creantelor respective din activ, ajustarile pentru depreciere se analizeaza si se regularizeaza astfel:
a) prin debitul conturilor de cheltuieli, in cazul majorarii ajustarilor pentru depreciere;
b) prin creditul conturilor de venituri cand ajustarile pentru depreciere trebuie diminuate sau anulate, respectiv cand acestea devin partial sau total fara obiect;
c) cand are loc realizarea riscului, conturile de ajustari pentru depreciere se inchid prin conturile de venituri si, concomitent, pierderile respective, in raport de natura lor, se inregistreaza in conturile corespunzatoare"
In masura in care la constituire cheltuielile au fost deductibile, la anularea provizioanelor veniturile sunt impozabile luand in considerare si prevederile la la lit d) de la art. 23 din Codul fiscal:
"ART. 23 - Venituri neimpozabile
La calculul rezultatului fiscal, urmatoarele venituri sunt neimpozabile:
d) veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;"
In cazul cesionarilor nu se intocmesc facturi. Cesionarile se inregistreaza atat de cedent, cat si de cesionar in baza contractului de cesiune de creante.
Pentru situatia prezentata de dvs., va propun urmatoarele inregistrari contabile:
1) La cesionarea ratelor restante, inregistrarea contabila a scoaterii din gestiune a creantei cesionate
% = client restant
3556 - Alti debitori diversi ( cesionar )
60321 - Pierderi din reevaluari si cesiune
Valoarea creantelor cedate/instrainate aferenta creantelor neperformante scoase din gestiune sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit:
NM (13. (1) In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele:i) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii;
2) La incasarea contravalorii contractului de cesiune:
5121 = 3556 ( cesionar )
In concluzie IFN-ul poate sa cesioneze ratele restante catre o firma de recuperare creante, chiar si in conditiile aprobarii noii OUG de modificare a OUG 50/2010.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, Lector Universitar dr.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Revista Romana de Fiscalitate nr. 32, Octombrie 2009 - pagina 2Dublarea Euribor majoreaza ratele la creditele in euroNe bucuram prea devreme? Ce spune directorul FMIFie iarna cat de blanda, cauciucurile pentru zapada se scumpesc si raman obligatoriiNoutati Legislatie Fiscala 01 - 05 decembrie 2008Ultimele articole
CESIUNE parti sociale: Tratament fiscal, obligatii, reglementariDin ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieE-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaImpozitul pe constructiile speciale, reintrodus din 2025. Cine va avea aceasta obligatieE-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024Articole similare
Istoricul de credit si imprumuturile nebancareLeasingul operational - tot ce trebuie sa stiiSe cauta consultanti, contabili, manageri sau economisti. Vezi locurile disponile in banci!Greseli pe care le poti face atunci cand iei un creditCate luni trebuie sa ai lucrate pentru un credit de nevoi personale? Ghid pentru obtinerea rapida a unui imprumutUltimele articole
Care este legislatia curenta in materie de credite online?Este OFICIAL! Firmele mici si mijlocii pot accesa din nou credite cu garantii de stat si costuri de finantare subventionateCredit fara verificare in Biroul de Credit aprobat onlineProiect Finante: Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate in perioada 2023-20258 noutati fiscale au fost inregistrate in Monitorul Oficial la inceput de noiembrie 2022Articole similare
Ministerul Finantelor Publice - InformareAchizitii bunuri de la furnizor aflat in insolventa. Care e procedura corecta?Cand depunem Declaratiile 392A si 392B? Norme 2013Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune introducerea a 23 de formulare noi si elimina 5 existenteOne Stop Shop: 7 lucruri importante pe care trebuie sa le stie contribuabilii despre Ghiseul Unic pentru TVA si cum se depune D398Ultimele articole
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Declaratia 101. Cum sa tratezi provizioanele in mod corectImpozitul pe constructii 2025: cine il achita, cum se calculeaza + o speta utilaDeclaratia 101 in 2025. Cum se completeaza pierderile fiscale in formularul 101Articole similare
Evitati intarzierea ratelor la banci. Cum sa va protejati independenta financiaraOUG nr. 98/2020: Sunt PROROGATE cateva prevederi din Legea nr. 75/2020Ministerul Finantelor propune un nou proiect pentru sustinerea activitatii IMM-urilor: IMM LEASING de echipamente si utilajeProgramul Kogalniceanu, o noua transa: 1.200 milioane leiIMM-urile care activeaza in comertul cu ridicata sau cu amanuntul pot obtine garantii de stat prin Programul InnovationUltimele articole
Noul Program IMM Plus in 2024. Se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 11.500 de beneficiariProgramul IMM FACTOR a fost publicat in Monitorul Oficial. In ce consta schema de ajutor (OUG 146/2020)Ministerul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020Legea 75/2020: S-au modificat conditiile de eligibilitate pentru beneficiarii programului IMM Invest RomaniaBNR: Populatia si firmele inregistrau CREDITE RESTANTE de peste 15,6 miliarde lei, la finele lunii septembrieArticole similare
Certificarea declaratiilor de catre consultantii fiscali?! Noroc ca nu e amendaPreluarea contractelor de la furnizor. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Achizitie teren si taxe notariale. Includem taxele in valoarea terenului la inregistrare?Aspecte fiscale de care trebuie tinut cont pentru ca acordarea diurnei sa fie valabila. Monografie contabilaAchizitia fara factura, factura este emisa pe data de 15 a lunii urmatoareUltimele articole
SAF-T: Se poate transmite D406 fara a contine date despre stocuri?Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITSAF-T si depunerea D406. Firmele fara activitate economica mai transmit D406?SAF-T in 2025. Ce obligatii exista pe linie de stocuri si mijloace fixeSAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025Sfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA