Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatiile d.p.d.v. al TVA-ului si al declaratiilor ce trebuiesc completate

11-Oct-2011
4971
Intrebare:
As avea nevoie de un raspuns la urmatoarea speta: firma A din Romania realizeaza un import de bunuri de la firma B din China urmate de o livrare intracomunitara catre o firma din C din Ita-lia, bunurile sunt transportate din China direct in Italia. As dori sa stiu care sunt toate implicatiile d.p.d.v. al TVA-ului si al declaratiilor ce trebuiesc completate, inclusiv cine face plata si cum poate solicita rambursarea


Raspuns:
Asa cum ati prezentat situatia, firma din Romania nu efectueaza pe teritoriul Romaniei un import, dar nicio livrare intracomunitara de bunuri.

Cele doua operatiuni sunt efectuate pe teritoriul Italiei, motiv pentru care firma din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Italia. Practic, bunurile expediate si transportate din China sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Italiei, altfel spus, firma din Romania este obligata sa achite comisioane, taxe vamale si TVA biroului vamal din Italia in baza legislatiei vamale si fiscale aplicabile in Italia. Operatiunea de import de bunuri este definita prin articolul 131 litera a) drept ,, intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene?. Importul se considera efectuat pe teritoriul statului membru in care are loc punerea in libera circulatie, deci in Italia.
Deoarece importul are loc in Italia, nu se poate considera ca firma din Romania a realizat un import pe teritoriul Romaniei. Pentru suma TVA achitata in Italia, in vama, firma din Romania isi poate exercita dreptul de deducere doar in Italia, in calitate de platitoare de TVA in Italia. Dreptul de deducere TVA se exercita in Romania numai daca declaratia vamala de import este emisa de catre un birou vamal de pe teritoriul Romaniei. Doar pentru importurile efectuate in Romania, firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza prevederilor articolului 146 ,, Conditii de exercitare a dreptului de deducere,, alineatul 1 litera c) ,, pentru taxa achitata pentru importul de bunuri?. sa detina declaratia vamala de import ?? care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

De asemenea, deoarece bunurile cumparate din China sunt livrate de pe teritoriul Italiei, nu se poate considera ca firma din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri din Romania. Pentru a fi considerata o L.I.C. incadrata la operatiune scutita cu drept de deducere TVA, trebuie indeplinite ur-matoarele doua conditii cumulative impuse prin art. 143 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal:
? cumparatorul din Italia comunica vanzatorului un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de catre autoritatea fiscala dintr-un stat membru, astfel incat responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii efectuate de firma din Romania sa revina firmei din Italia.
? furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate intr-un stat membru.

Doar prin respectarea celor doua conditii operatiunea poate fi considerata o livrare intraco-munitara de bunuri asa cum este definita prin art. 128 alin. (9) conform caruia ? Livrarea intra-comunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate din-tr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora?.
Livrarea intracomunitara de bunuri este operatiune scutita cu drept de deducere a TVA numai daca o-eratiunea este justificata in baza urmatoarelor documente reglementate prin articolul 10 din O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 2.230 din 29 iunie 2011, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pen-tru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:
- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.

Practic, bunurile sunt livrate cumparatorului din Italia de pe teritoriul Italiei, caz in care se considera ca are loc o livrare pe teritoriul national al Italiei pentru care se aplica cota TVA in vigoare in Italia.
In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca operatiunile realizate nu se raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia recapitulativa cod 390. Cele doua operatiuni, respectiv cumpararea si vanzarea bunurilor se inregistreaza de catre firma din Romania doar in evidenta contabila, dar nu se raporteaza d.p.d.v. al TVA.

In acest caz, asa cum am precizat initial, deoarece firma din Romania realizeaza cele doua operatiuni pe teritoriul Italiei, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Italia unde va fi obligata sa organizeze evidenta fiscala in baza careia trebuie sa depuna toate raportarile fiscale impuse prin legislatia fiscala din Italia. In baza inregistrarii TVA in Italia, firma din Romania trebuie sa se adreseze autoritatii fiscale din Italia. In situatia prezentata, consider ca firma din Romania nu va fi in situatia de a solicita rambursarea TVA autoritatii fiscale din Italia deoarece suma TVA care trebuie colectata in Italia este egala sau mai mare cu suma TVA deductibila care poate fi dedusa prin decontul de TVA completat si depus in Italia.

Firma din Romania ar beneficia de rambursarea TVA de la autoritatea fiscala din Romania numai daca importul s-ar efectua pe teritoriul Romaniei iar bunurile importate ar fi livrate cumparatorului din Italia de pe teritoriul Romaniei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016