
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
"O societate platitoare de impozit microintreprinderi si TVA a incheiat, in urma cu un an, un antecontract de vanzare cumparare pentru un teren extravilan, la un pret de 500 lei. Aceasta a primit banii integral insa nu a finalizat transferul activului din motive de imposibilitate a obtinerii tuturor avizelor specifice regimului in care se afla terenul. La acest moment, societatea cumparatoare instraineaza drepturile ce ii revin in baza antecontractului mai sus amintit, catre o terta persoana juridica, la randu-i microintreprindere platitoare de TVA, insa la o valoare inferioara - de 100 lei.
Care sunt implicatiile fiscale in contabilitatea debitorului cedat (vanzatorul terenului) si al cesionarului (noul cumparator al dreptului contractual):
1. in conditiile finalizarii ulterioare a tranzactiei de vanzare a terenului;
2. in conditiile in care tranzactia nu se poate finaliza pe motiv de imposibilitate a obtinerii avizelor si acordurilor necesare."
Specialistul nostru scoate in evidenta faptul ca, in cazul in care tranzactia de vanzare a terenului extravilan se realizeaza ulterior (presupunand ca societatea vanzatoare obtine avizele necesare si incheie contractul final de vanzare cu ambii cumparatori), in evidenta contabila a societatii respective se va recunoaste pe de o parte, venitul aferent vanzarii, in suma de 500 lei (dupa ce initial s-a inregistrat venituri inregistrate in avans), concomitent cu inregistrarea cheltuielii privind terenul cedat (la nivelul valorii de inventar existente). Ulterior, profitul sau pierderea aferenta tranzactiei se va regasi in rezultatul final al exercitiului financiar si bineinteles, in cazul profitului, acesta va fi impozitat cu cota aferenta de 16%.
Pentru noul cumparator al dreptului contractual, suma achitata de pana in 100 lei reprezinta o investitie imobiliara in curs, care va fi transferata si recunoscuta ca si teren in momentul incheierii actului de vanzare-cumparare intre cele trei societati, neexistand implicatii fiscale aferente (cu exceptia bineinteles a impozitului pe teren, ce va fi datorat catre autoritatea fiscal-administrativa locala, incepand cu data incheierii actului de vanzare-cumparare final).
In cazul in care tranzactia nu se poate finaliza, ca urmare a imposibilitatii avizelor si acordurilor necesare si in lipsa unor alte prevederi aplicabile acestui caz din antecontractul de vanzare-cumparare, nu vor exista alte implicatii fiscale, datorita faptului ca nu se transfera dreptul de proprietate asupra terenului decat data incheierii actului de vanzare-cumparare final, societatea vanzatoare fiind proprietara terenului extravilan in continuare.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate doreste sa achizioneze vouchere cadou de la Emag si sa le distribuie catre unul dintre clientii sai. Acest client le va distribui catre salariati. Societatea va considera aceste voucher ca o cheltuiala? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este diferentierea din punct de vedere contabil intre licente si subscriptii? In opinia noastra sunt categorii total distincte: licenta este de natura mijlocului fix necorporat in timp ce subcriptia reprezinta o achizitie a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<