
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Societatea VANZATOR este inregistrata fiscal in Republica Moldova - persoana juridica straina. Societatile CUMPARATOR si DESTINATAR sunt inregistrate fiscal in Romania - persoane juridice Romane. VANZATOR vinde cereale catre CUMPARATOR. CUMPARATORUL vinde catre DESTINATAR.
Marfa este livrata din Repuplica Moldova direct catre DESTINATAR, care indeplineste si formalitatile vamale. Care este regimul de TVA aplicabil pentru vanzarea de cereale pentru cele 2 societati din Romania? Are societatea DESTINATAR drept de deducere a TVA-ului achitat in vama?
Potrivit art 299 alin 1 lit c din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punctul de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize".
Prin urmare, exercitarea dreptului de deducere a TVA se poate face numai de persoana impozabila care indeplineste concomitent urmatoarele conditii:
- detine declaratia vamala de import si in aceasta declaratie sa fie mentionata ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei;
- detine documentul care atesta plata TVA in vama (plata poate fi efectuata de catre acea persoana sau de alta persoana in contul sau).
In concluzie, daca CUMPARATORUL indeplineste aceste conditii (detine declaratia vamala de import in care este mentionat ca importator si detine documentul de plata a taxei, chiar daca plata este efectuata de Destinatar, dar in contul sau), poate exercita dreptul de deducere a TVA achitata in vama prin Decontul de TVA.
Factura de vanzare catre DESTINATAR se va efectua in regim de taxare inversa (fara TVA) conform art 331 alin 2 lit c din Codul fiscal, cu conditia ca atat CUMPARATORUL cat si DESTINATARUL sa fie inregistrate in scopuri de TVA.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<