Import in zona libera. Cum facem importul in numele furnizorului?
In analiza de mai jos, avem un furnizor strain (stat UE), cu cod de TVA valid, care trimite pe baza de proforma materiale in custodie din USA in Romania
catre firma Y, in zona libera. Se mentioneaza ca furnizorul X Franta nu face factura fiscala intre X si Y. Societatea romana integreaza materialele intr-un container pe care il vinde catre acelasi partener strain. Se intocmeste factura de livrare intracomunitara container, iar pretul de vanzare nu contine valoarea materialelor in custodie.
Se creeaza astfel situatia in care furnizorul X (client) doreste sa se efectueaze importul materialelor din SUA in numele sau in Romania.
Vom stabili astfel daca se poate face importul de materiale in numele furnizorului, fara factura fiscala de plata, iar marfa sa intre in gestiunea societatii romanesti.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
In primul rand, trebuie retinut faptul ca bunurile expediate in custodie nu pot fi insotite de o factura proforma deoarece nu sunt destinate comercializarii, fiind destinate utilizarii pentru obtinerea de produse finite in numele proprietarului acelor bunuri expediate. Factura proforma sau factura comerciala se utilizeaza pentru transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor de la vanzator la cumparator.
In al doilea rand,
importul de bunuri reprezinta punerea in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar, respectiv pe teritoriul Romaniei. Prin punerea bunurilor in libera circulatie, bunurile capata statut comunitar si proprietarul poate dispune utilizarea, consumul sau vanzare acestora. Operatorul din zona libera poate efectua aceasta operatiune in numele proprietarului din Franta, dar este obligat sa justifice utilizarea bunurilor respective si destinatia acestora.
Evidenta operativa trebuie organizata conform prevederilor art. 21 din O.M.F.P. nr. 7394 din 20 iulie 2007 pentru aprobarea Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale in zonele libere si antrepozitele libere. Evidenta operativa organizata pentru activitatea desfasurata in cadrul zonei libere este utila doar autoritatii vamale de control pentru:
- identificarea marfurile comunitare sau necomunitare care se gasesc in zona libera sau in antrepozitul liber;
- urmarirea fluxului complet al marfurilor de la introducere si pana la scoaterea acestora.
Evidenta operativa poate fi formata din mai multe evidente separate, organizata in functie de tipul marfurilor, statutul vamal, regimul vamal, destinatia bunurilor, etc.
Pentru efectuarea importului este necesara factura din care sa rezulte cine este proprietarul bunurilor. In acest context, se retine ca proprietarul bunurilor expediate din S.U.A. este firma X din Franta care expediaza bunurile in custodie catre societatea Y din Romania, operator in zona libera Giurgiu. In situatia in care bunurile respective sunt inglobate intr-un produs finit, obtinut la comanda partenerului din Franta si livrat acestuia, operatiunea reprezinta pentru societatea Y un import temporar de bunuri efectuat in zona libera.
Daca din contractul incheiat cu firma X din Franta rezulta ca bunurile sunt vandute societatii Y din Romania, operatiunea reprezinta pentru societatea Y un import definitiv de bunuri pentru care societatea nu datoreaza drepturi vamale de import (taxe vamale, TVA, comisioane, etc.) deoarece importul definitiv de bunuri in zona libera se afla in regim suspensiv de plata al drepturilor vamale de import Importatorul din Romania este obligat la plata acestor drepturi doar la momentul scoaterii bunurilor din acest regim. Importatorul nu datoreaza TVA la scoaterea bunurilor din regimul suspensiv daca justifica faptul ca bunurile respective au fost destinate obtinerii de bunuri livrate ulterior fie pe teritoriul comunitar (livrari intracomunitare de bunuri), fie pe teritoriul tert (export de bunuri), realizand astfel operatiuni scutite cu drept de deducere TVA conform prevederilor art. 143.
Importul de materiale in numele furnizorului din Franta poate fi efectuat pe teritoriul Romaniei fara factura comerciala, fiind suficienta factura proforma din care sa rezulte ca proprietarul bunurilor este firma din Franta. Daca importul este efectuat in numele furnizorului din Franta, bunurile astfel importate se inregistreaza extracontabil in gestiunea societatii X din Romania, intr-un cont in afara bilantului 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie" pe baza facturii proforma si a notei de intrare receptie. Daca bunurile sunt importate in afara zonei libere, societatea Y datoreaza si achita drepturi vamale de import. Avand in vedere ca nu este proprietar al bunurilor, societatea Y din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in declaratia vamala de import chiar daca a platit TVA in vama in numele importatorului din Franta. Practic, obligat la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor din Franta conform prevederilor art. 151^1 din Codul fiscal conform carora " Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului".
In alta ordine de idei, in situatia in care importul este declarat pe numele firmei din Romania, dar proprietar al bunurilor este firma X din Franta, societatea din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA achitata in vama conform prevederilor punctului 59 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 151^1 din care rezulta ca persoana pe numele careia se declara importul, care nu are obligatia platii TVA pentru un import de bunuri taxabil in Romania, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA. "(2) Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1).".
Dreptul de deducere a sumei TVA inscrise in declaratia vamala de import (D.V.I.) revine doar proprietarului bunurilor, dar numai daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania. Obligatia inregistrarii TVA rezulta din prevederile art. 153 alin. (4) din Codul fiscal prin care se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2), dar nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni.
Numai in aceasta situatie firma din Franta isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in declaratia vamala de import emisa pe numele sau sub rezerva respectarii cerintelor si conditiilor de la art. 145 si art. 146 din Codul fiscal, aspect reglementat prin normele de aplicare ale art. 151^1 la punctul 59 alin. (3) "Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori conform alin. (1) au dreptul sa deduca taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^2 din Codul fiscal.. ".
Deci, firma din Franta poate deduce suma TVA achitata in vama numai daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania si emite pe numele firmei din Romania o factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard de 24%.
In concluzie, importul poate fi efectuat si pe baza unei facturi proforma.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie bunuri de la furnizor cu cod TVA anulat din oficiu
Intrebare: Societatea (A) deruleaza un contract de furnizare produse cu operatorul economic (B), caruia i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, conform dispozitiilor art. 316, alin. 11, litera c) din Legea 227/2015. (Mentionam ca, la data acestei solicitari, B figureaza in continuare cu inregistrarea anulata, iar valoarea contractului incheiat intre A si B este cu TVA inclus, conform prevederilor legale). In urma furnizarii produselor, B emite factura catre A cu aplicarea cotei de TVA,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regularizare dividende interimare
Intrebare: In anul 2023, asociatul a retras dividende in suma de 400.000 lei, suma inregistrata in debitul contului 463. La 31.12.2023, firma a inregistrat un profit de doar 300.000 lei si au fost efectuate urmatoarele inregistrari contabile: 121 = 1171 300.000 lei 1171 = 457 300.000 lei 457 = 463 300.000 lei In debitul contului 463 a ramas suma de 100.000 lei, suma care ar fi trebuit acoperita din profitul anului 2024. Insa, la 31.12.2024, firma a inregistrat un profit de doar 70.000 lei, practic firma ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regimul TVA pentru refacturarea taxelor achitate la ONRC in numele si contul beneficiarului
Intrebare: O societate, platitoare de TVA, desfasoara activitate de consultanta, in mare parte constand in infiintari/raderi firme, obtinerea certificatelor de la ONRC, alte servicii in relatia cu Registrul Comertului. Pe langa serviciile de consultanta facturate cu TVA, prestatorul mai refactureaza taxele platite la ONRC, care sunt scutite de TVA si nu reprezinta servicii accesorii. Serviciile refacturate constand in taxele platite la ONRC pentru beneficiar pot fi in regim de scutire din punctul de vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Livrare bun second-hand. Regim TVA si e-Transport
Intrebare: Societatea FLY vinde catre o societate din Portugalia (cod valid de TVA - VIES) un autovehicul second-hand achizitionat de la persoana fizica. Mentionam ca societatea FLY aplica regimul marjei pentru bunuri second-hand (notificare ANAF). Pe factura emisa mentionam si regimul marjei (TVA inclus si nedeductibil) si taxare inversa? In aceste conditii, emitem si factura pentru depozit TVA (aplicat la regimul marjei) si restituim TVA cand primim dovada inmatricularii? Cum sau daca declaram factura in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Amortizare autoturisme reducere activitate
Intrebare: O societate are in stocul de imobilizari 5 autoturisme pentru care a dedus integral TVA si a inregistrat amortizare fiscala integrala, intrucat acestea au fost utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice pentru departamentele de achizitii si vanzari. Autoturismele au fost achizitionate in anul 2022. In anul 2024, s-a redus atat activitatea economica, cat si numarul persoanelor angajate. In aceste conditii, amortizarea autoturismelor mai este deductibila din punct de vedere fiscal? Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<