
Raportul Special
realizat de specialisti
OUG 115/2023 a adus modificari semnificative in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din chirii pentru persoanele fizice, incepand cu anul 2024.
VENITUL BRUT DIN CEDAREA FOLOSINTEI BUNURILOR
Pana la 31.12.2023, art. 84 alin. 1 din Codul fiscal, prevedea: ”Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.”.
Taxarea in 2024! Cum se aplica modificarile radicale aduse de Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023! Aflati aici care sunt noile prevederi si cum trebuie aplicate in 2024»
Incepand cu 01.01.2024, stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor s-a modificat astfel:
Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, din arendarea bunurilor agricole, precum si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In continuare va prezentam cateva spete utile cu privire la veniturile din chirii, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
Platim lunar o chirie pentru un apartament, pe firma, in baza unui contract de inchiriere intre firma noastra si proprietar. Cat trebuie sa platim din ianuarie 2024, avand in vedere schimbarile, cei 20% forfetar si cei 10%? Concret, am de plata o chirie de 450 euro, la cursul BNR. Cat voi plati proprietarului si cat la ANAF? La aceasta modalitate de calcul intra si utilitatile pe care le platim pentru acelasi apartament, in baza aceluiasi contract?
Raspuns:
Prin OUG 115/2023 se introduce obligatia platitorilor de venituri din chirii sa calculeze, sa retina la sursa, sa declare si sa plateasca impozitul datorat de catre proprietarii persoane fizice.
Concret, in cazul dvs. daca vorbim de o chirie bruta lunara de 450 euro, societatea in calitate de chirias si platitor de venit din chirii va calcula impozitul datorat de catre proprietar astfel:
1. Suma forfetara = 450 euro x 20% = 90 euro
2. Suma impozabila = 450 euro - 90 euro = 360 euro
3. Impozit datorat = 360 euro x 105 = 36 euro
4. Chirie de achitat = 450 euro - 36 euro = 414 euro
Impozitul se va declara prin formularul 100 pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platita chiria, anual urmand ca PJ sa depuna declaratia informativa cod 205 pana in ultima zi a lunii februarie.
Taxarea in 2024! Cum se aplica modificarile radicale aduse de Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023! Aflati aici care sunt noile prevederi si cum trebuie aplicate in 2024»
Nu, in principiu, utilitatile achitate proprietarului conform prevederilor contractuale nu reprezinta venit din chirii, deci nu afecteaza baza impozabila.
Echivalentul in lei al chiriilor contractate in valuta se face in acord cu prevederile art. 84 1 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv:
"(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata."
Societatea noastra are incheiate contracte de chirie cu persoane fizice pentru anumite spatii. Care sunt modificarile legislative in aceasta speta si cum inregistram in contabilitate? In ce formular si la ce pozitie declaram impozitul retinut de persoana juridica la persoana fizica? Multumesc!
Raspuns:
Incepand cu anul 2024, toate firmele care inchiriaza bunuri sau spatii de la proprietari persoane fizice vor avea noua obligatie de a calcula, retine, declara si plati impozitul pe chirii. Pentru persoanele fizice care inchiriaza proprietati, impozitul va fi retinut din chiria stabilita prin contract, iar acestea vor depune o declaratie unica pentru veniturile din chirii doar in anumite situatii.
Pentru firmele sau asociatiile (SRL, ONG, PFA, II, liber-profesionisti etc.) care sunt chiriasi in spatii proprietatea unei persoane fizice, procesul va include urmatoarele etape:
La data platii chiriei, chiriasul (firma) va calcula impozitul pe chirii conform formulei:
Impozit pe chirii = (Chirie lunara 20% cheltuieli forfetare) x 10% cota de impozit
Chiriasul va achita proprietarului, persoana fizica, chiria lunara stabilita prin contract, dar va diminua suma cu impozitul calculat. Se va intocmi o dispozitie de plata, care va fi semnata obligatoriu de proprietar.
La sfarsitul lunii respective, firma va inscrie impozitul pe chirii, calculat si retinut de la proprietar, intr-o declaratie fiscala (D100) ce se va actualiza si cu pozitie specifica pentru acest tip de impozit. Aceasta va fi depusa la ANAF, iar impozitul va fi achitat pana la data de 25 a lunii urmatoare.
Firma va depune o declaratie informativa pana la data de 28 februarie a anului urmator celui in care a platit chiriile. Aceasta declaratie va cuprinde informatii referitoare la chiriile platite si impozitul retinut, cumulate pe proprietari si an.
Este important de mentionat ca, in cazul in care bunul inchiriat este in proprietatea a doua sau mai multor persoane, impozitul se va calcula si declara pentru fiecare proprietar in parte. Astfel, aceste modificari legislative cresc sarcina administrativa a firmelor care utilizeaza bunuri inchiriate de la persoane fizice.
Monografia propusa:
612 = 462
462 = 446 cu impozit 10%
446 = 5121
462 = 5121 cu contravaloarea chirie platite.
Taxarea in 2024! Cum se aplica modificarile radicale aduse de Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023! Aflati aici care sunt noile prevederi si cum trebuie aplicate in 2024»
Daca suporta societatea impozitul de 10% , neretinand la sursa, atunci inregistrati 635 = 446 contravaloarea impozitului si suma din cont 635 reprezinta cheltuiala nedeductibila pentru societate.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Leasingul operational - tot ce trebuie sa stiiImpozitul pe cladiri: TOT ce trebuie sa stii despre acesta in 2023Sfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA