Impozit de 16% pe marfa din piata. Afla cine nu plateste
Un nou proiect de lege care modifica anumite prevederi din Codul fiscal propune ca cei care vand in piete sa plateasca la stat un impozit de 16% din vanzarile nete. Se doreste astfel ca micii producatori sa fie obligati la plata anticipata la stat pentru impozitul pe venit.
Doar cateva exceptii sunt prevazute in aceasta privinta: nu vor plat impozit de 16% crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase. Astfel, ordonanta ii obliga la plata anticipata pe producatorii de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos.
Se propune, de asemenea, ca pentru persoanele care vand catre firme de colectare, producatori industriali, sau alte entitati obligate sa tina evidenta contabila, sa fie retinut la sursa un impozit de 2% din valoarea inscrisa in contracte la momentul platii, urmand ca impozitul sa fie regularizat la final de an.
In ceea ce priveste modificarile propuse, Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, a declarat ca nu considera ca aceasta propunere ca toti micii producatori sa plateasca impozit de 16% din veniturile nete va putea fi aplicata deoarece ar conduce la blocarea productiei interne:
"Nu stiu de acest proiect si nu am fost consultat in privinta lui. Nu cred insa ca prevederea poate fi aplicata, pentru ca nu poti face o evaluare exacta a cat vinde un om intr-o zi sau intr-o luna. Un astfel de impozit nu se potriveste pentru micii agricultori. Cum sa le iei de la inceput banii, cand ei trebuie sa astepte un an ca sa incaseze? Nu cred ca un asemenea proiect ar creste pretul alimentelor, dar se poate bloca productia interna printr-un sistem de fiscalizare neadecvat. Profiturile agricultorilor sunt mai mici ca in alte domenii, plus ca bancile acorda foarte greu credite pentru agricultura".
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Marfa importata neconforma. Retur
Intrebare: Firma noastra returneaza un lot de marfa achizitionata in anul 2024 de la un furnizor din Serbia. Furnizorul accepta returnarea acestor produse, dar doreste sa emita o nota de credit pentru contravaloarea produselor. Firma noastra, pentru a trimite marfa, trebuie sa intocmeasca o declaratie vamala de export, iar pentru aceasta trebuie sa ataseze cel putin o factura proforma din care sa rezulte valoarea exportului. Mentionam ca, la data achizitiei, firma noastra a platit TVA conform Declaratiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Plafon TVA despagubiri
Intrebare: Un avocat incaseaza in contul bancar o despagubire pentru un client in suma de 400.000 lei. El isi va opri onorariul de 40.000 lei si va vira persoanei fizice diferenta de 360.000 lei. Daca avocatul, datorita incasarii sumei de 400.000 lei, depaseste plafonul de 300.000 lei, va avea obligatia sa devina platitor de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare imobile cu avans. D300
Intrebare: Intre societati platitoare de TVA: 1. Initial, se plateste avans pentru imobil (taxare inversa), care se inscrie in decontul 300, la rubrica corespunzatoare. 2. Dupa o perioada de timp, se livreaza imobilul, iar pe factura emisa de furnizor se storneaza avansul initial si se trece pe aceeasi factura vanzarea imobilului cu aceleasi sume, astfel incat, per total, factura finala este cu 0. Cum si unde se trece in decontul TVA aceasta ultima factura pentru a se reflecta atat stornarea avansului...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dreptul de deducere a tva
Intrebare: O societate cu activitate de jocuri de noroc, licentiata, primeste in CHIRIE din UE (Olanda si Elvetia) aparate de jocuri de noroc, plateste lunar chiriile si urmeaza sa le cumpere la sfarsitul contractului. La facturile lunare de chirie are dreptul la taxare inversa a TVA? Pentru autoturismul inchiriat din UE pentru administrator, are dreptul la deducerea TVA (taxare inversa)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Bonificatie microintreprindere
Intrebare: La sfarsitul anului se calculeaza impozitul pe venit micro. In urma calculului bonificatiei, rezulta un impozit micro de contabilizat de -400 (adica de recuperat). Se inregistreaza in contul 4418 de recuperat suma de 400. Avand in vedere ca in declaratia 100 aferenta ultimului trimestru se deduce doar impozitul datorat si nu se evidentiaza nicaieri impozitul de recuperat, cum se procedeaza cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Achizitie materiale. Factura de transport primita cu intarziere
Intrebare: Firma din Romania cumpara materii prime, auxiliare, piese de schimb si alte materiale consumabile din Germania. Transportul din Germania este realizat prin Fedex, care emite facturile de transport catre firma din Germania, de regula la o saptamana dupa livrare, iar apoi firma din Germania (furnizorul pentru firma din Romania) refactureaza aceste transporturi. Facturile de transport se primesc la 1, 2 sau 3 saptamani dupa livrarea materialelor. In aceasta situatie, ce solutie ar fi potrivita...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<