Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit nerezidenti. Cum stabilim care sunt serviciile si dobanzile impozabile in Romania?

12-Dec-2013
6352
Analizam mai jos cazul unei societati din Romania care are incheiat contract cu o firma din Italia.

Firma din Italia emite o factura cu urmatoarea structura:
- servicii de consultanta financiara
- servicii de audit financiar
- servicii de brokeraj
- servicii de consultanta IT
- servicii legate de resurse umane
- servicii tehnice

- dobanzi.

Din punctul de vedere al impozitului obtinut de persoane juridice nerezidente, vom stabili care din tipurile de venit mentionate mai sunt supuse impozitarii in Romania si cu ce cota, avand in vedere si prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri Romania-Italia.

Toate veniturile mentionate de dvs. fac parte din sfera de impunere a impozitului pe veniturile nerezidentilor, Titlul V, art. 115 alin. (1) lit. k) pentru veniturile din servicii (consultanta financiara si IT, audit, brokeraj si resurse umane), si art. 115 alin. (1) lit. b) pentru dobanzi.

Astfel, in lipsa unui Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Italia pentru beneficiarul de venit - nerezidentul italian, pentru toate veniturile platite mai sus societatea din Romania va retine la sursa si va declara si plati impozit pe veniturile nerezidentilor de 16 conform art. 116 alin. (1) lit. d).

In cazul in care beneficiarul de venit va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident, atunci se vor aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu Italia. Pentru servicii mentionate de dvs. mai sus, in aceasta situatie se va aplica art. 7 din conventie, si nu se va retine la sursa impozit pe venit. Astfel, nu se va datora niciun impozit pe venit bugetului de stat din Romania de catre platitorul de venit.

In cazul dobanzilor, vor fi aplicate prevederile art. 11 din Conventie, iar cota de impunere va fi de 10%, impozit care se va retine la sursa la data platii veniturilor si se va declara si plati pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016