Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit nou din 31 martie pentru restaurante, hoteluri, pensiuni, baruri si pizzerii

16-Feb-2016
9617

Legislatia fiscala se completeaza de la 31 martie cu un nou impozit fix pe care vor trebui sa il plateasca restaurantele, hotelurile, micile pensiuni, barurile, pizzeriile si shaormeriile. Initial exista o perioada in care aceste afaceri puteau opta pentru actualul sistem de impozitare sau pentru cel care se va aplica de la 31 martie 2016. Va informam ca proiectul a fost adoptat de Senat la inceputul acestei saptamani.

Proiectul vizeaza in principal agentii economici din turism si din industria serviciilor de alimentatie, insa a suferit nenumarate modificari, fapt care a dus, in cele din urma, la aceasta amanare a termenului de aplicare.

Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.

Conform datelor citate si incluse in proiect, "micile pensiuni, baruri si restaurante, pizzerii si shaormerii, ale caror venituri anuale nu depasesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plati acest nou impozit, astfel ca vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, daca nu au angajati declarati, sau cu 1-2% din venit, in functie de numarul de salariati".

O alta modificare a proiectului, anunta aceeasi sursa, consta in scutirea microintreprinderilor de la plata acestui nou impozit.

Potrivit documentului amintit, citat de Profit.ro, se mentioneaza:

"Agentii economici din sectorul turismului si cei din alimentatia publica doresc ca acest impozit sa fie unul de tip optional. Un impozit forfetar, impus cu ceva vreme in urma, a dus la distrugerea multor societati comerciale. O perioada, aceasta posibilitate de a opta pentru una sau cealalta dintre cele doua variante de impozitare ar rezolva problema. Cei care opteaza pentru impozitul specific vor plati in functie de numarul de locuri de cazare sau de spatiul pe care isi au ca suprafata pentru alimentatie publica, deci un impozit fix platit la termenele stabilite, iar ceilalti vor opta pentru impozitul platit acum".

S-ar parea insa ca propunerile amintite nu au fost acceptate de autoritati, astfel ca, de la 31 martie, exista sanse reale ca toate categoriile de mai sus sa fie obligate sa plateasca acest impozit fix fara a fi scutite.

Iata cum va arata noul impozit, potrivit unor calcule facute de Profit.ro:

"In schimb, daca va opta pentru viitorul impozit, un hotel clasificat cu una sau doua stele din centrul Bucurestiului va plati, asa cum Profit.ro a anuntat la inceputul lunii noiembrie, un impozit anual de 223 lei/loc de cazare in timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, in timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orase vor pleca de la 135 lei/loc si vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plati, daca vor opta pentru acesta, unitatile foarte mari, de peste 800 metri patrati, sume comparabile urmand sa achite si localurile din centrul celorlalte mari orase, precum Brasov, Constanta, Cluj-Napoca. Pentru baruri si discoteci, cel mai mic impozitul anual in Bucuresti va depasi 5.300 lei."

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016