Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe constructii. Plata impozit si tratament fiscal

05-Ian-2015
5192

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o societate comerciala care dispune de sediu in baza contractului de comodat. In luna iunie 2014 au fost incepute niste lucrari de amenajare a sediului (amenajari care imbunanatesc parametrii initiali si genereaza beneficii economice viitoare), insa pana in luna decembrie 2014 nu au fost finalizate aceste lucrari. Toate cheltuielile cu materiile prime au fost contabilizate in contul 231.1, soldul contului fiind la 28.12.2014 16.000 lei.




1 Societatea va plati impozit pe constructii incepand cu anul 2015 chiar daca nu s-a intocmit procesul-verbal de receptie?

2. Trebuie sa depuna declaratia 010 in vederea inregistrarii ca platitor de impozit pe constructii?

3. Chiar daca proprietarul este persoana fizica, societatea trebuie sa il notifice, avand in vedere faptul ca impozitul platit de persoanele fizice nu se modifica in functie de valoarea contabila a cladirii valoarea investitiilor efectuate de chirias?


1. In cazul impozitului pe constructii se aplica prevederile art. 296^34 - 296^35 din Codul Fiscal.
Acesta este diferit de impozitul pe cladiri.

Astfel, potrivit prevederilor mentionate, constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, respectiv acele lucrari care au ca rezultat cresterea valorii cladirii respective cu cel putin 25%, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz.

Deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, prevazuta se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.

Daca la data de 31 decembrie nu s-a efectuat receptia constructiilor si acestea nu au fost inregistrate in debitul contului 212 -Constructii, pentru anul 2015 nu va plati impozit pe constructii.

2. Pentru luarea in evidenta ca platitor de impozit pe constructii se completeaza Formularul 010 la rubrica 12 -Impozitul pe constructii pentru luare in evidenta incepand cu anul in care se datoreaza. Daca la 31.12.2014 nu s-a efectuat receptia nu se declara in anul 2015.
Daca in 2015 se face receptia constructiilor in anul 2016 se depune declaratia 010 pentru luare in evidenta, se declara si plateste valoarea impozitului datorat.

3. In cazul persoanelor fizice proprietare, acestea datoreaza un impozit de 0,1% aplicat la valoarea cladirii. Valoarea cladirii tine seama de suprafata, localizare si anul constructiei

In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de renovare majora, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.

Anul terminarii se actualizeaza in conditiile in care, la terminarea lucrarilor de renovare majora, valoarea cladirii creste cu cel putin 25% fata de valoarea acesteia la data inceperii executarii lucrarilor.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016