Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe dividende si contributii datorate. Care sunt implicatiile fiscale?

29-Nov-2016
2829

In randurile de mai jos, analiza noastra se refera la o societate care in anul 2016 a platit impozit pe dividende de 5% pentru profitul anilor anteriori. Vom vedea daca este obligatoriu ca firma sa faca si plata dividendelor tot in anul 2016 sau daca le poate plati in 2017. De asemenea, daca le va plati in 2017, stabilim daca se va achita si cota de 5.5% contributia la sanatate.

Conform Art.97 alin.(7) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal, in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se va plati pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Aceste prevederi nu se vor aplica in cazul dividendelor distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica romana care primeste dividendele indeplineste conditiile prevazute la Art. 43 alin. (4) din Codul Fiscal.

Potrivit Art. 43 alin. (4) din noul Cod fiscal, prevederile referitoare la retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende nu se vor aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.

In anul 2016, sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit dividendele primite de un contribuabil pl?titor de impozit pe profit de la o persoan? juridica roman? indiferent de cota de participare la capitalul social al societã?ii care distribuie dividende.
Incepand cu anul 2017, platitorii de venituri din dividende vor fi obligati sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.

In acelasi timp, platitorii de venituri din dividende vor avea obligatia sa depun? o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie (inclusiv) a anului curent pentru anul expirat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din dividende va fi stabilita de organul fiscal in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de asigurari sociale de sanatate de 5,5% asupra venitului brut.

In anul 2016, potrivit Art. 176, alin. (7), persoanele care realizeaza venituri din dividende nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca vor realiza concomitent venituri din:
• salarii,
• pensii,
• activitati independente,
• asocierea cu o persoan? juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal
rescris,
• activitati agricole,
• indemnizatii de somaj,
• indemnizatii pentru cresterea copilului,
• ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
• indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Acestea sunt enumerate la Art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l) din Legea nr. 227/2015
privind Noul Cod fiscal. In 2016, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu va putea fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia va fi singurul venit realizat.

Pe de alta parte, de la 1 ianuarie 2017, pentru veniturile din dividende, baza lunara de calcul a CASS nu va putea fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

Organul fiscal va stabili cuantumul contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate prin aplicarea cotei individuale de 5,5 % asupra bazei anuale de calcul, determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra c?rora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari de sanatate nu va putea fi mai mica decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016