Impozit pe venit realizat de nerezidenti. Deducere TVA.
Intrebare: Am incheiat (o firma din Romania) un contract de servicii telefonie cu o firma din Turcia. Trebuie sa retin si sa virez
impozit pe venit realizat de nerezidenti in Romania? Am dreptul sa deduc TVA? Mentionez ca am furnizori in Turcia.
Raspuns: Pentru a prezentarea unui tratament fiscal corect ar fi fost necesare mai multe detalii referitoare la modalitatea de furnizare a serviciilor de telefonie de catre firma din Turcia in calitate de prestator. Totusi, in situatia in care serviciul este prestat de catre firma din Turcia pe teritoriul Turciei, tratamentul fiscal este urmatorul:
- d.p.d.v. al TVA, in situatia in care serviciile de telefonie sunt prestate de catre sediul activitatii economice din Turcia, valoarea facturata a acestora este impozabila pe teritoriul Romaniei prin aplicarea regimului de taxare inversa care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Cota redusa de 9% Vanzarea /cumpararea de afine este cu 9% tva. Inteleg ca acest comision ar fi ca o cheltuiala accesorie si trebuie tot cu 9%?citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Accize energie electrica prosumator Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor....citeste mai mult
Taxarea se efectueaza prin aplicarea cotei standard TVA la o baza de impozitare determinata in lei prin aplicarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre prestator. Astfel, pentru aceasta operatiune se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal prin care locul prestarii este considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului, deci in Romania. Aceasta regula de taxare este cunoscuta sub denumirea B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambele parti participante la tranzactie, respectiv prestatorul si beneficiarul au calitatea de persoane impozabile.
Regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania este armo-nizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008, care, la randul ei, stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul".
Aplicarea regimului de taxare inversa trebuie evidentiata atat in jurnalul pentru cumparari aferent rulajului debitor al contului 4426 cat si in jurnalul pentru vanzari aferent rulajului creditor al contului 4427.
Valoarea in lei a operatiunii se raporteaza prin decontul de TVA la urmatoarele randuri:
- la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)", dar fara reportarea la randul 7.1 i 7.1.1.;
- randul 19, dar fara reportarea la randul 19.1 si 19.1.1.
Daca serviciile de telefonie sunt prestate prin intermediul unui sediu fix aflat pe teritoriul Romaniei, firma din Turcia trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania si sa emita facturi cu TVA colectata pentru care beneficiarul din Romania isi poate exercita dreptul de deducere numai daca serviciile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.
Recunosc faptul ca nu inteleg la ce va referiti prin mentiunea "am furnizori in Turcia". Oricum, in situatia in care furnizorii din Turcia emit facturi cu TVA aplicabil in Turcia, nu aveti drept de deducere. Suma TVA facturata de catre partenerul din Turcia reintregeste costul de achizitie al serviciului.
- d.p.d.v. al impozitului pe venituri persoane nerezidente, prin natura lor, serviciile de telefonie achitate partenerului din Turcia nu reprezinta venituri impozabile obtinute din Romania astfel incat sa fie obligatorie retinerea la sursa a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente.
Acest tip de venituri se impoziteaza in Turcia unde este stabilit prestatorul numai daca serviciile sunt prestate efectiv pe teritoriul Turciei. Daca serviciile respective se presteaza efectiv pe teritoriul Romaniei, pentru veniturile achitate partenerului extern trebuie sa efectuati retinerea la sursa a impozitului deoarece operatiunea se incadreaza in prevederile art. 115 alin. 1 lit. k) "venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport".
Totusi, daca firma din Turcia presteaza serviciile pe teritoriul Romaniei, dar prezinta certificat de rezidenta fiscala, veniturile respective sunt impozabile in Turcia in baza prevederilor art. 7 "Beneficiile intreprinderilor" din acordul incheiat intre Republica Socialista Romania si Republica Turcia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit reglementat prin Decretul lege nr. 331 din 14 octombrie 1986 pentru ratificarea unor tratate internationale. Prin acest articol se reglementeaza faptul ca "beneficiile unei intreprinderi a unui stat contractant sint impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cand intreprinderea exercita activitati in celalalt stat con-tractant printr-un sediu permanent aflat in acel stat".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia unica. II/IF
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024, amandoi au optat pentru estimarea CASS in suma de 1.800 lei, iar in ceea ce priveste CAS, amandoi au contract cu Casa de Pensii si achita direct contributia la pensie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatii ONG pentru sedinte de terapie
Intrebare: O ONG fara activitate economica are urmatoarele operatiuni: - Incaseaza prin banca donatii de la persoane fizice, 3.5% din impozitul pe salarii, sponsorizari de la persoane juridice. - Cu acesti bani ajuta copii bolnavi de autism, in sensul ca parintele copilului face un decont de cheltuieli, care contine bonuri/facturi pentru sedintele de terapie, bonuri de combustibil, medicamente, imbracaminte, hrana etc. Acest decont este achitat de asociatie prin banca in contul parintelui. O parte dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatie sau sponsorizare. Microintreprindere
Intrebare: La o SRL platitoare de impozit pe venit micro administratorul doreste sa ajute financiar o manastire prin donatie sau sponsorizare din disponibilul financiar al SRL. Stiu ca exista diferente atat juridice, contabile, cat si fiscale intre donatie si sponsorizare. 1. Daca se face sponsorizare, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila? 2. Daca se face donatie, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea bilantului pentru ONG
Intrebare: O ONG a fost infiintata la Judecatorie la sfarsitul lunii decembrie 2024 (hotararea instantei). Singura operatiune desfasurata a fost depunerea capitalului social. ONG s-a inregistrat la ANAF (a obtinut codul de identificare fiscala) in prima saptamana din anul 2025. Acest ONG are obligatia sa intocmeasca bilant contabil pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Emitere bon fiscal. Servicii stomatologice
Intrebare: SRL - cabinet stomatologic dotat cu casa de marcat are urmatoarea situatie: Are un pacient de la care incaseaza un avans de 2.000 lei prin POS, i se emite bon fiscal cu avans si factura. La urmatoarea vizita, pacientul beneficiaza de serviciul prestat (implantul in valoare de 5.000 lei), i se scade avansul de 2.000 lei, iar din restul de plata de 3.000 lei, achita doar 1.000 lei, ramanand dator cu 2.000 lei. Ce i se trece pe bonul fiscal a doua oara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<