
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
In analiza urmatoare, avem o societate care cumpara partile sociale detinute de o persoana fizica care primeste pretul in doua transe: avans la semnarea contractului de cesiune si diferenta peste un an. Stabilim care este tratamentul fiscal al acestei tranzactii (cand se achita impozitul, cine are obligatia platii impozitului, ce cuantum se aplica).
Transferul dreptului de proprietate pe partile sociale se face la data semnarii contractului de cesiune si a platii avansului chiar daca operatiunea de inregistrare la Registrul Comertului se face peste un an.
Pentru ca societatea nu poate cumpara parti sociale in ea insasi de la un asociat, voi presupune ca titlurile achizitionate sunt detinute in alta societate. Daca partile sociale sunt vandute de presoana fizica la valoarea nominala atunci nu exista niciun castig din aceasta tranzactie , deci nu se pune problema datorarii vreunui impozit.
Daca persoana fizica cesioneaza partile sale sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, atunci ea realizeaza un venit din investitii.
Conform art. 96 din Codul fiscal:
"(2) Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, depusa potrivit prevederilor art. 122."
Cu alte cuvinte societatea nu va retine niciun impozit la aceasta tranzactie, persoana fizica avand obligatia sa depune declaratia 200 pentru sumele incasate din tranzactie in anul incheiat , declaratie pe baza careia i se va emite decizia de impunere de catre organul fiscal.
Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Persoane fizice asociate. Tratamentul fiscal al tranzactiilorVanzare apartamente cu cota de tva de 5 %. Conditii de aplicareVenituri din drepturi de autor. Ce tip de contract se poate incheia si ce mod de calcul se aplica?Articole similare
Societate comerciala. Reduceri acordate la momentul vanzarii. Tratament contabilOG 16/2022: Venituri din salarii care NU vor fi impozitate, in limita unui plafon lunar de cel mult 33%Obligatii fiscale cu termen de depunere 27 iunie 2011Scutire de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in programe informatice in 2016Din ianuarie 2022 PFA-urile vor fi OBLIGATE sa plateasca CAS si CASS daca inregistreaza venituri de cel putin 30.600 leiUltimele articole
PFA in 2023: Platitor sau neplatitor de TVA? Ce este mai bine sa alegeti?Declaratia 101 in 2023. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform modificarilor aduse de Ordinul 310/2023Firmele care au trecut la impozit pe profit in 2023 se pot reincadra ca microintreprinderi in cursul anului?Microintreprinderi in 2023: Firmele cu angajati care au CIM suspendat mai pot face parte din acest regim fiscal?Cheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorieSfaturi de la experti
Intrebare: La 31.12.2022 societatea a depasit plafonul de 500.000 euro. Are angajati. Cand intra la plata impozitului pe profit? Incepand cu 01.01.2023 sau in decursul anului 2023 in momentul in care depaseste 500.000 euro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate inmatriculata in 2016 care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la infiintare, neplatitoare de tva, trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2023. In martie 2023 asociatul decide sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii