Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independente

25-Dec-2023
10154
Impozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independente

Daca o PFA are 3 tipuri de venituri: atat venituri din activitati independente care depasesc plafonul de 60 salarii minime brute, cat si venituri din dividende de la o societate, dar si venituri din chirii, care sunt contributiile pe care trebuie sa le plateasca incepand din anul 2024?



Care dintre aceste contributii sunt deductibile la calculul impozitului pe venit?

Cum se declara dividendele in declaratia unica: la valoarea neta sau bruta? Multumesc.

Impozitare PFA in 2024 – raspunsul specialistului:

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS 2023

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

plafonul de 12 salarii = 39.600 lei estimat;


plafonul de 24 salarii = 79.200 lei estimat.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai inclusiv, al anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. Obligatiile aferente veniturilor realizate in 2024 se achita pana la data de 25 Mai 2025.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS 2024) datorata oricand pana la termenul de plata.

Contribuabilii impusi in sistem real care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul (39.600 lei in 2024 daca se mentine un salariu minim de 3300 lei si in 2024) nu datoareaza CAS.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care estimeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.

Contributia de asigurari de sanatate CASS 2024

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta:
CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an

Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii, CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.

De exemplu, daca venitul net este de 1000 lei se datoreaza 100 lei CASS.

Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.

Exceptiile sunt urmatoarele:

In cazul veniturilor obtinute de PFA sau din profesii liberale mai mici de 6 salarii, nu se datoreaza CASS la plafonul minim de 6 salarii daca titularul de PFA/persoana ce obtine venituri din profesii liberale (avocat, notar etc.) se incadreaza la urmatoarele cazuri:

1. calitate de salariat 
2. ca urmare a obtinerii de alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii.

Tot incepand cu 2024, contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.

Incepand cu 2024, pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plati CASS separat.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica pana la data de 25 mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care evidentiaza venitul realizat in anul anterior si venitul estimat pentru anul in curs.

De asemenea, din 2024 orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul a cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.

Asa cum am mentionat anterior, incepand cu 2024, pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plati CASS separat. Prin urmare, pentru dividende si chirii se va achita separat CASS prin raportare la 6/12/24 salarii minime.

Practic se va achita CASS atat pentru calitatea de PFA (10% aplicat la minim 6 salarii brute, maxim 60 salarii) si 10% separat pentru veniturile din chirii si dividende (CASS la 6/12/24 salarii minime).

In declaratia unica nu se declara dividendele platite asociatului ci doar CASS ul pentru ansamblul veniturilor incasate de persoana fizica.



Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016