Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea persoanelor fizice nerezidente. Ce regim fiscal se aplica?

13-Nov-2017
4246

In analiza urmatoare, societatea ABC e persoana juridica romana cu administrator cetatean strain cu rezidenta in Romania. Administratorul este salariat cu norma intreaga in societate si achita toate viramentele conform legii. In statul strain membru UE acesta este pensionar si primeste pensie de vechime pentru activitate desfasurata in tara respectiva. Plateste impozit pe pensie in procentul legal din statul strain.

Administratorul nu a cerut stabilirea centrului intereselor vitale in Romania, dar a primit de la Banca Comerciala la care are contul deschis ABC un formular "Declaratie privind rezidenta fiscala-persoane fizice". Conform acordurilor bilaterale vom vedea daca exista obligativitatea declararii rezidentei fiscale intr-una dintre tari sau daca administratorul poate ramane cu venituri separate in cele doua tari tinand cont de faptul ca sunt impozite finale. De asemenea, vom vedea daca exista legislatie care sa il oblige sa-si cumuleze toate veniturile intr-o singura tara.

Iata raspunsul specialistului:

Dreptul de rezidenta acordat in conformitate cu prevederile OUG 102/2005 nu se identifica rezidentei fiscale astfel cum aceasta este delimitata de prevederile Codului fiscal si al conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statele straine.

Astfel, cetatenii Uniunii Europene care intra pe teritoriul Romaniei beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 3 luni de la data intrarii in tara, fara indeplinirea vreunei conditii suplimentare. Daca au insa statutul de lucrator (desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati dependente sau activitati independente, in conditiile legii), au dreptul de rezidenta in Romania pentru o perioada mai mare de 3 luni. Astfel, in temeiul art. 41 alin. (1) din OUG 102/2005, fiecarui cetatean al Uniunii Europene, precum si oricarui membru de familie care a fost luat in evidentele Oficiului Roman pentru Imigrari i se atribuie un cod numeric personal care se inscrie in documentul care atesta rezidenta pe teritoriul Romaniei.

Rezidenta fiscala are un cu totul alt scop si anume stabilirea carui stat ii revine dreptul de impunere asupra tuturor veniturilor realizate de catre o persoana fizica sau juridica indiferent de statul din care provin veniturile.



Daca persoana fizica nerezidenta nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si indeplineste conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) din Codul fiscal, se va considera ca este rezident in statul roman fiind impus in Romania asupra tuturor veniturilor realizate indiferent de statul de sursa al acestora.

Intre Romania si Italia este in aplicabila Conventia pentru evitarea dublei impuneri in materie de impozite pe venit si pe avere si pentru prevenirea evaziunii fiscale ratificata prin Decretul 82/1977. Art. 4 din Conventie defineste notiunea de rezident al unui stat contractant asigurand in cadrul art. 27 si procedura de solutionare a situatiilor in care ambele state dezbat calitatea de rezident a unei persoane.

In ceea ce priveste procedura interna prin care se analizeaza rezidenta unei persoane in Romania urmeaza a fi avute in vedere prevederile OMFP nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice. Principalele elemente care sunt luate in considerare pentru stabilirea rezidentei in Romania potrivit Codului fiscal sunt urmatoarele:

a) domiciliul in Romania;
b) locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane, disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
c) centrul intereselor vitale amplasat in Romania;
d) persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Pot exista si alte elemente care sunt luate in considerare la stabilirea rezidentei in Romania sau in statul strain, dar numai impreuna cu elementele mentionate mai sus: autovehicul inregistrat in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania.

In concluzie, ca regula generala veniturile sunt impozabile in statele in care acestea sunt realizate. Desigur, prevederile interne ale acestora pot stabili exceptii de la aceasta regula. In acelasi timp, de asemenea ca regula generala, veniturile realizate de catre o persoana, indiferent de statul de sursa, sunt impozabile in statul in care persoana este rezidenta din punct de vedere fiscal. Prin aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri statele convin asupra unui mecanism care sa impiedice impozitarea veniturilor in ambele state creand mecanisme de scutire sau de acordarea de credit fiscal.

Asadar, impozitarea veniturilor, indiferent de natura acestora se realizeaza in statul de rezidenta, fiind insa posibila impozitarea si in statul de sursa a veniturilor. Evitarea dublei impuneri in ambele state se realizeaza prin aplicarea Conventiilor incheiate in acest sens intre cele doua state si prin obtinerea de catre persoana in cauza a unui certificare de rezidenta fiscala in unul dintre cele doua state.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016