Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din comisioane realizate de nerezidenti. Obligatii fiscale

06-Aug-2020
3564

Societate noastra tranzactioneaza cu o firma de brokeraj din UE contract futures care are ca activ suport pretul certificatelor CO2. Pentru derularea acestui contract societatea plateste o garantie constand in: depozit initial si marja de variatie.Pe perioada de derulare a contractului, brokerul transfera in contul bancar al societatii castigurile sau preia din contul de garantii pierderile (ex. dobanda negativa), in functie de pretul acestora.

Care sunt obligatiile fiscale ale firmei din Romania? Exista obligativitatea retinerii impozitului la sursa pentru veniturile obtinute de nerezidenti (Romania are incheiat tratat de evitare a dublei impunerii cu tara de rezidenta a firmei de brokeraj, dar in contract nu s-a mentionat niciun detaliu privind retinerea la sursa)?

Raspunsul consultantului fiscal Justinian Cucu:

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 222 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile. Enumerarea tipurilor de venituri impozabile este realizata in cadrul art. 223 din Codul fiscal in care la lit. f) se plaseaza veniturile din comisioane care se regasesc in sfera veniturilor impozabile in Romania.


In ceea ce priveste termenul comision art. 7 pct. 9. din Codul fiscal il defineste ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala.

Raportand definitia de mai sus la operatiunile descrise in intrebarea dumneavoastra consideram ca natura venitului platit societatii nerezidente este aceea de comision care face obiectul impunerii in Romania, chiar daca mecanismul de comisionare a tranzactiilor poate avea un nivel mai complex de reglementare contractuala.

In cazul venitului din comisioane, ca regula generala, platitorul va avea obligatia retinerii impozitului determinat prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut conform art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. Trebuie deasemenea precizat ca in lipsa certificatului de rezidenta fiscala, pentru venitul din comisioane platitorul va avea si obligatia de declarare a impozitului pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care venitul a fost platit, precum si obligatia de depunere a declaratiei informative 207 prevazute de art. 231 din Codul fiscal pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

In cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala de catre societatea nerezidenta urmeaza a fi facuta aplicabila Conventia pentru evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta, urmand a fi aplicabil regimul corespunzator veniturilor de natura celor analizate. Astfel, veniturile din comisioane vor putea fi impozitate in Romania, aplicandu-se cota din conventie sau, in cazul in care veniturile de acest tip nu sunt reglementate in cuprinsul conventiei, se vor aplica dispozitiile privind regimul altor venituri sau vor face obiectul articolului 7 – beneficiile intreprinderii care prevad neimpozitarea veniturilor in Romania daca nu sunt realizate printr-un sediu permanent in tara al entitatii nerezidente care il realizeaza. 

In sfera obligatiilor fiscale care decurg din operatiunea analizata se plaseaza si inregistrarea persoanelor juridice nerezidente. Aceasta are ca temei alin. (1) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care statueaza obligatia de inregistrare fiscala si de primire a unui cod de identificare fiscala, oricarei persoane sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal. Consideram ca este parte a unui astfel de raport nerezidentul care realizeaza venituri supuse impozitarii in Romania.

Cu privire la obligativitatea inregistrarii fiscale in cazul veniturilor realizate de catre nerezidenti de natura celor supuse retinerii la sursa trebuie subliniate si dispozitiile alin. (3) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau prin imputernicit anume desemnat astfel cum este prevazut la art. 18 din acelasi act normativ.

Astfel, in cazul procedurii standard prevazuta la art. 82 alin. (1) din Codul de procedura fiscala persoana nerezidenta trebuie sa isi indeplineasca direct obligatia de inregistrare si aceasta se poate realiza si prin intermediul unui imputernicit desemnat potrivit procedurii prevazute la art. 18 care la alin. (2) statueaza ca imputernicitul este obligat sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata. In cadrul procedurii derogatorii mentionate mai sus platitorul de venit formuleaza direct solicitarea de inregistrare fiscala depunand formularul 015 aprobat prin OPANAF nr. 3725/2017. Trebuie subliniat faptul ca platitorul de venit nu este tinut responsabil de parcurgerea procedurii de inregistrare a beneficiarului de venit nerezident neputand fi obligat sa o efectueze in numele acestuia si nu este impiedicat sa depuna declaratia 207 fara numarul de identificare fiscala.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Impozitarea veniturilor din comisioane realizate de nerezidenti. Obligatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016