Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din economii sub forma platilor de dobanzi. Intalnire MFP privind Strategia Europa 2020

08-Iul-2014
2331
Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea vor participa la prima reuniune a Consiliului Ecofin sub Presedintia Italiana a Consiliului UE, care a avut loc in data de 8 iulie, la Bruxelles.

Agenda reuniunii cuprinde prezentarea programului de lucru al Presedintiei Italiene, o dezbatere a ministrilor pe tema revizuirii Strategiei Europa 2020, o informare din partea Comisiei Europene privind stadiul negocierii cu state terte pentru modificarea acordurilor incheiate in baza Directivei 2003/48/CE privind impozitarea veniturilor din economii sub forma platilor de dobanzi.

De asemenea, va fi dezbatuta o informare din partea Comisiei Europene privind stadiul pregatirii legislatiei referitoare la stabilirea contributiilor bancilor la fondul de rezolutie, conform directivei care prevede redresarea si rezolutia institutiilor de credit si, respectiv, Regulamentului privind Mecanismul Unic de Rezolutie.

Directiva 2003/48/CE a Consiliului se aplica in statele membre de la 1 iulie 2005 si s-a dovedit a fi eficace in primii trei ani de aplicare, in limitele stabilite de domeniul sau de aplicare. Cu toate acestea, primul raport al Comisiei din 15 septembrie 2008 privind aplicarea directivei arata ca aceasta nu se ridica pe deplin la inaltimea ambitiilor exprimate in concluziile adoptate in unanimitate de Consiliu cu ocazia reuniunii sale din 26-27 noiembrie 2000. In special, anumite instrumente financiare echivalente cu titlurile purtatoare de dobanda si anumite mijloace indirecte de detinere a unor titluri purtatoare de dobanda nu sunt acoperite de domeniul de aplicare.

Se mentioneaza ca pentru a realiza mai bine obiectivul Directivei 2003/48/CE, este necesar in primul rand sa se imbunatateasca calitatea informatiilor utilizate pentru stabilirea identitatii si a domiciliului beneficiarilor efectivi. in aceasta privinta, agentul platitor ar trebui sa utilizeze atat data si locul nasterii, cat si, daca exista, numarul de identificare fiscala sau echivalentul acestuia alocate de statele membre. Directiva 2003/48/CE nu impune statelor membre o obligatie de a introduce numere de identificare fiscala. in aceasta privinta, ar trebui de asemenea imbunatatite informatiile cu privire la conturile comune si la alte tipuri de proprietate efectiva partajata.


Potrivit normelor, Directiva 2003/48/CE se aplica numai platilor de dobanda efectuate in folosul imediat al persoanelor fizice rezidente pe teritoriul Uniunii. Aceste persoane fizice au astfel posibilitatea de a eluda dispozitiile Directivei 2003/48/CE prin intermediul unei entitati sau al unei constructii juridice interpuse, in special in cazul in care aceste entitati sau constructii juridice sunt stabilite intr-o jurisdictie in care nu se asigura impozitarea veniturilor care le sunt transferate. Prin urmare, avand in vedere si masurile de combatere a spalarii banilor prevazute de Directiva 2005/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului, este oportun sa se solicite agentilor platitori sa adopte o abordare "prin transparenta" (look-through approach) in ceea ce priveste platile efectuate catre anumite entitati sau constructii juridice stabilite sau avand sediul conducerii efective in anumite tari sau teritorii in care Directiva 2003/48/CE sau masurile care au acelasi efect sau un efect echivalent nu se aplica.

Agentii platitori respectivi ar trebui sa utilizeze informatiile aflate deja la dispozitia lor cu privire la adevaratul (adevaratii) beneficiar (i) efectiv (i) al (ai) acestor entitatii sau constructii juridice, pentru a se asigura ca se aplica dispozitiile Directivei 2003/48/CE in situatia in care beneficiarul efectiv astfel identificat este o persoana fizica rezidenta intr-un alt stat membru decat statul in care este stabilit agentul platitor. Pentru a reduce sarcina administrativa a agentilor platitori, ar trebui sa se intocmeasca o lista orientativa cu entitatile si constructiile juridice din tarile si jurisdictiile terte vizate de aceasta masura.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016