
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
O societate X, persoana juridica romana, detine titluri de participare in capitalul unei alte persoane juridice romane. Actionarii societatii X, persoane juridice nerezidente in Romania si care nu au nici un sediu permanent in Romania, decid lichidarea societatii. Inainte de lichidare, se procedeaza la evaluarea titlurilor de participare care urmeaza a fi cesionate prin lichidare actionarilor, persoane juridice nerezidente, si prin evaluare rezulta o diferenta favorabila intre valoarea de piata si costul de achizitie al actiunilor. Care este monografia contabila aplicabila in acest caz si ce tratament fiscal are surplusul inregistrat in urma evaluarii titlurilor de participare?
2. Veniturile obtinute din lichidarea societatii X, persoana juridica romana, de catre actionarii persoane juridice nerezidente in Romania, care prezinta certificate de rezidenta fiscala din Cipru, intra sub incidenta prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Statul Roman si Republica Cipru? Daca da, ce articol din Conventie se aplica? Ce obligatii declarative are societatea X in legatura cu veniturile din lichidare ce revin actionarilor societatii X, persoane juridice nerezidente?
La aceste intrebari raspunde juristul si consultantul fiscal Justinian Cucu, pentru Portal Codul Fiscal:
1. Cu privire la evaluarea titlurilor de participare urmeaza a fi avute in vedere dispozitiile pct. 266 coroborate cu cele ale pct. 267 din OMFP nr. 1802/2014 potrivit carora imobilizarile financiare recunoscute ca activ se evalueaza la costul de achizitie, aceeasi valoare fiind prezentata si in bilant. Singura exceptie in bilant intervine in cazul ajustarilor cumulate pentru pierdere de valoare, ceea ce in situatia analizata nu este cazul.
Desigur, din perspectiva respectarii principiului valorii de piata prevazut la art. 11 din Codul fiscal si determinarea venitului realizat de catre asociatul nerezident este necesara efectuarea unei analize a valorii reale a participatiilor care ii sunt transferate. Aceasta si din perspectiva determinarii venitului brut realizat de persoana juridica nerezidenta in conformitate cu art. 223 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, in masura in care este aplicabil si nu Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre state.
Inregistrarea operatiunii de cesiune a participatiilor in cadrul lichidarii se va realiza prin intermediul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" si a contului 263 "Actiuni detinute la entitati controlate in comun".
2. Din perspectiva consecintelor fiscale ale operatiunii, subliniem ca transferul creantei in cadrul operatiunii de lichidare a societatii va determina aplicarea prevederilor art. 223 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal potrivit carora veniturile realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane sunt venituri impozabile obtinute din Romania. Impozitul se calculeaza asupra venitului brut reprezentat de excedentul in bani/in natura diminuat cu suma adusa ca aport de nerezident la capitalul social al societatii din Romania, cota de impozit fiind de 16% conform art. 224 alin. (4) lit d). Potrivit art. 224 alin. (1) din Codul fiscal impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat respectiv 25 a lunii urmatoare celei in care se realizeaza venitul, face obiectul includerii in declaratia 207 prevazuta de art. 231 din Codul fiscal si in OPANAF nr. 48/2019.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O persoana fizica autorizata este inregistrata in sistem norma de venit. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg pentru a putea colabora cu o firma din UE in vederea emiterii de facturi pentru serviciile pe care urmeaza sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru compensarea datoriilor unei societati provenite din facturi cu creantele aceleiasi societati provenite din diverse contracte (novatie, cesiune etc.), este obligatoriu a se utiliza formularul tipizat, ordin de compensare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<