Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozite si taxe platite de angajat si angajator. Ce facilitati sunt acordate?

02-Iun-2015
12813

Care sunt facilitatile/ajutoarele in bani in bunuri pe care le poate acorda un angajator angajatilor sai?

Ce impozite si taxe se platesc de catre angajat si angajator pentru facilitatile acordate?

In cazul in care cheltuielile cu facilitatile acordate sunt deductibile integral/limitat/nedeductibile integral d.p.d.v. fiscal la calculul impozitului pe profit?

Care sunt situatiile in care pentru anumite facilitati acordate proprilor angajati se colecteaza tva ?
De exemplu, in ce conditii se acorda voucherele de vacanta,ce impozite si taxe se platesc de angajat si angajator si care este deductibilitatea cheltuielilor respective d.p.d.v.fiscal?

Daca se acorda al 13-lea salariu,acest lucru trebuie mentionat in cim sau in alte documente? Se poate acorda indiferent daca firma este pe profit sau pierdere? Exista vreo restrictie in acest caz?

1. In functie de specificul activitatii societatii, aceasta poate acorda anumite ajutoare in bani sau bunuri angajatilor. Ajutoarele pot fi pt evenimente din viata angajatului (deces rude, nunta, nastere copil) sau cu ocazia sarbatorilor ( 1, 8 Martie, 1 Iunie, Paste, Craciun) toate aceste ajutoare se incadreaza la cheltuieli sociale. Conform Codului Fiscal drepturile salariale acordate in natura, precum si a vantajele acordate angajatilor se evalueaza si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata. Cafeaua, apa acordata gratuit salariatilor nu este prevazuta printre exceptiile de la plata contributiilor sociale, generale sau specifice. In consecinta, contravaloarea acesteia va intra in baza de calcul al contributiilor sociale.


2. Potrivit Codului fiscal, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Plafonul de 150 lei se refera la nivelul venitului neimpozabil acordat fiecarei persoane beneficiare a cadoului. in cazul cadourilor oferite copiilor minori ai salariatilor, plafonul se refera la fiecare copil beneficiar al cadoului, dar se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.

Astfel orice suma sau bun cu o valoare mai mare de 150 lei va intra in baza de impozitare a salariatului.

3. Cheltuielile sociale, in limita sumei obtinute prin aplicarea unei cote de pana la 2% la fondul de salarii realizat anual si acordate pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca, sub forma: ajutoarelor de inmormantare, ajutoarelor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarelor pentru bolile grave sau incurabile, inclusiv proteze, ajutoarelor pentru nastere, tichetelor de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadourilor pentru copiii minori ai salariatilor, cadourilor oferite salariatelor, contravalorii transportului la si de la locul de munca al salariatului, costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei;

 
3.1. Din punct de vedere impozit profit conform Legii

571/2003 privind Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Per a contrario, cheltuielile incluse in veniturile salariale si impozitate conform din Codul fiscal sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Ca atare, contravaloarea produselor (cafea, apa ) oferite angajatilor, inclusa in veniturile salariale si impozitata, este deductibila la determinarea profitului impozabil.

4. Se colecteaza TVA atunci cand sunt acordate bunuri din productie proprie in valoare mai mare de 150 de lei.

5. Din punct de vedere TVA potrivit prevederilor art . 128 alin. 4 lit. b) constituie livrare de bunuri preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial; Inregistrarea TVA aferenta acestor cheltuieli se face prin articolul contabil 635 = 4427 si se inregistreaza prin emiterea unei autofacturi.

6. Din punct de vedere al impozitului pe venit contravaloarea hranei si altor produse acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

7. Cadrul legal pentru acordarea tichetelor de vacanta s-a modificat din 6 iulie. Mai exact, potrivit reglementarilor aplicabile de la jumatatea anului trecut, angajatii din mediul privat si cei din sectorul bugetar vor primi in locul tichetelor de vacanta vouchere de vacanta in valoare de maximum sase salarii minime brute. Potrivit Legii nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 3 iulie 2014 si care a intrat in vigoare pe 6 iulie, tichetele de vacanta acordate angajatilor din sectorul privat si bugetarilor se inlocuiesc cu vouchere de vacanta. In conditiile in care salariul minim brut pe tara este de 975 de lei din 1 ianuarie, angajatii vor putea primi vouchere de vacanta de maximum 5.850 de lei.

Voucherele de vacanta vor fi deductibile doar la calculul impozitului pe profit, in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic. Pentru salariat aceste vouchere se include in baza de impzitare a impzitului pe venit si a contributiilor sociale.

8. Cu privire la al 13-lea salariu, trebuie sa fie pravazuta aceasta facilitate in contractul individual de munca, acesta se impoziteaza din punct de vedere al impozitului pe venit la salariat cat si al contributiilor sociale de asemenea si la angajator. Aceasta cheltuiala este deductibila integral la calculul impozitului pe profit al societatii. Al 13-lea salariu se poate acorda indifferent daca societatea este pe profit sau pe pierdere, nu exista reglementare in acest sens.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz

Afla care sunt taxele si impozitele locale stabilite in Romania. >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016