Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul cu retinere la sursa. Retinem si spunem Fiscului

24-Oct-2008
11381

Problema fiscala


Se apropie termenul-limita pentru depunerea formularului 205 ?Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit?. Cine depune aceasta declaratie? Unde si cand se depune? Cum se completeaza?

1. Cine depune declaratia?

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora.

In cazul asocierilor intre persoane fizice si persoane juridice romane, declaratia se completeaza si se depune de catre persoana juridica romana desemnata prin contractul de asociere, care are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozitul pe venitul microintreprinderilor pentru asociatii persoane fizice.

2. Unde, cand si cum depunem declaratia?

Atentie
Avem obligatia sa depunem o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit,
la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Ori de cate ori constatam erori in declaratia depusa anterior, vom completa si vom depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie ?X? in casuta prevazuta in acest scop.

Avem obligatia depunerii acestei declaratii in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de borderoul centralizator, listat pe hartie, semnat si stampilat, potrivit legii.

Borderoul se completeaza in doua exemplare:

■ originalul se depune la organul fiscal, impreuna cu formatul electronic al declaratiei;

■ copia se pastreaza de catre platitorul de venit.

3. Care sunt impozitele pentru care depunem declaratia?

Avem obligatia depunerii declaratiei pentru impozitele retinute la sursa pentru urmatoarele categorii de venituri:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;

c) venituri obtinute in baza unui contract de agent;

d) venituri obtinute in baza unui contract de comision sau a unui mandat comercial;

e) venituri din activitati de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

f) venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;

g) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica;

h) castiguri din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile;

i) castiguri din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv;

j) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract;

k) venituri din dividende; l) venituri din dobanzi;

m) castiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala;

n) venituri din lichidare/dizolvare;

o) venituri din premii si din jocuri de noroc;

p) venituri din pensii;

q) alte venituri.

4. Cum completam declaratia?

Pentru fiecare categorie de venit se depune cate o declaratie informativa.

In cazul veniturilor din activitati independente desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, declaratia se completeaza de catre platitorii de venituri care au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa de 10%, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.

In cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile si al castigurilor din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv, declaratia se completeaza pentru castigurile rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, pentru care beneficiarul de venit are obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale si pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului in cursul anului, potrivit legii.

In cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala, declaratia se completeaza pentru castigurile rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare pentru care impozitul retinut de catre platitorul de venit este final.

Declaratia se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit in parte, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice carora li s-au efectuat plati in cursul anului fiscal.

In declaratie se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit/castig calculat si retinut cu ocazia platilor efectuate in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit. Impozitul pe venit se calculeaza de catre platitorul de venit, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare categorie de venit.

In cazul asocierilor intre persoane fizice si persoane juridice romane, care nu dau nastere unei persoane juridice, se inscrie suma reprezentand impozitul pe venit calculat si retinut pentru fiecare asociat, persoana fizica, fiind aplicabile regulile privind metodologia de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor.

Atentie
Neindeplinirea obligatiei de depunere la termen a obligatiilor de declarare a veniturilor impozabile si a impozitelor
retinute constituie contraventie si se pedepseste cu amenda, astfel:

■ pentru persoane fizice: cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

■ pentru persoane juridice: cu amenda de la 1.000 lei la 5.000.

Acte normative aplicabile:
Anexa nr. 2 la Instructiunile de completare a formularului 205 ?Declaratie informativa privind impozitul retinut pe
veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit?, cod 14.13.01.13/I, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. 93 alin. (2) din Codul fiscal
Art. 219 alin. (1) lit. a) coroborat cu alin. (2) lit. b) din Codul de procedura fiscala

Andrei Savescu, coordonator Taxe si Impozite - Actual

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016