
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Problema fiscala
Se apropie termenul-limita pentru depunerea formularului 205 ?Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit?. Cine depune aceasta declaratie? Unde si cand se depune? Cum se completeaza?
1. Cine depune declaratia?
Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora.
In cazul asocierilor intre persoane fizice si persoane juridice romane, declaratia se completeaza si se depune de catre persoana juridica romana desemnata prin contractul de asociere, care are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozitul pe venitul microintreprinderilor pentru asociatii persoane fizice.
2. Unde, cand si cum depunem declaratia?
Atentie
Avem obligatia sa depunem o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Ori de cate ori constatam erori in declaratia depusa anterior, vom completa si vom depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie ?X? in casuta prevazuta in acest scop.
Avem obligatia depunerii acestei declaratii in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de borderoul centralizator, listat pe hartie, semnat si stampilat, potrivit legii.
Borderoul se completeaza in doua exemplare:
■ originalul se depune la organul fiscal, impreuna cu formatul electronic al declaratiei;
■ copia se pastreaza de catre platitorul de venit.
3. Care sunt impozitele pentru care depunem declaratia?
Avem obligatia depunerii declaratiei pentru impozitele retinute la sursa pentru urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri obtinute in baza unui contract de agent;
d) venituri obtinute in baza unui contract de comision sau a unui mandat comercial;
e) venituri din activitati de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
g) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica;
h) castiguri din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile;
i) castiguri din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv;
j) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract;
k) venituri din dividende; l) venituri din dobanzi;
m) castiguri din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala;
n) venituri din lichidare/dizolvare;
o) venituri din premii si din jocuri de noroc;
p) venituri din pensii;
q) alte venituri.
4. Cum completam declaratia?
Pentru fiecare categorie de venit se depune cate o declaratie informativa.
In cazul veniturilor din activitati independente desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, declaratia se completeaza de catre platitorii de venituri care au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa de 10%, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.
In cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile si al castigurilor din transferul titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv, declaratia se completeaza pentru castigurile rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, pentru care beneficiarul de venit are obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale si pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului in cursul anului, potrivit legii.
In cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare cu impunere finala, declaratia se completeaza pentru castigurile rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare pentru care impozitul retinut de catre platitorul de venit este final.
Declaratia se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit in parte, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice carora li s-au efectuat plati in cursul anului fiscal.
In declaratie se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit/castig calculat si retinut cu ocazia platilor efectuate in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit. Impozitul pe venit se calculeaza de catre platitorul de venit, corespunzator regulilor prevazute pentru fiecare categorie de venit.
In cazul asocierilor intre persoane fizice si persoane juridice romane, care nu dau nastere unei persoane juridice, se inscrie suma reprezentand impozitul pe venit calculat si retinut pentru fiecare asociat, persoana fizica, fiind aplicabile regulile privind metodologia de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Atentie
Neindeplinirea obligatiei de depunere la termen a obligatiilor de declarare a veniturilor impozabile si a impozitelor retinute constituie contraventie si se pedepseste cu amenda, astfel:
■ pentru persoane fizice: cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
■ pentru persoane juridice: cu amenda de la 1.000 lei la 5.000.
Acte normative aplicabile:
Anexa nr. 2 la Instructiunile de completare a formularului 205 ?Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit?, cod 14.13.01.13/I, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. 93 alin. (2) din Codul fiscal
Art. 219 alin. (1) lit. a) coroborat cu alin. (2) lit. b) din Codul de procedura fiscala
Andrei Savescu, coordonator Taxe si Impozite - Actual
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Cum se aplica in 2016 sistemul TVA la incasareAnaliza zilei: O noua categorie de salariati scutita de la plata IMPOZITului pe venit. Care sunt conditiile de aplicare a scutirii?Nou pe piata: Primul Ghid complet de fiscalitate internationalaIMPOZIT pe cladiri. La ce data se face reevaluarea pentru a evita plata cotei majorate?Codul fiscal se modifica din nou! Bancile vor fi afectate direct!Ultimele articole
Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliSGR Romania. Studii de caz utile oricarui contabil cu privire la Sistemul Garantie-ReturnareIMPOZITare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independenteInregistrare fiscala la ANAF: Fiscul modifica, printr-un nou Proiect de Ordin, formularele 010, 013, 015, 016, 700Persoane care obtin venituri din chirii si din dividende. Cum se calculeaza CASS pentru 2023?Articole similare
Expira termenul-limita pentru prima rata a impozitului pe venit din activitati agricoleCine NU plateste CASS in 2013? Lista integralaCladiri detinute de un ONG pentru crese si gradinite. Este permisa scutirea de impozit pe cladiri?In atentia celor care obtin venituri din activitati agricole: obligatia declarativa din luna mai 2017!Folosirea in scop personal a vehiculelor din patrimoniul afaceriiUltimele articole
Plafon plati numerar 2023: Care este plafonul de casa pentru o societate cu mai multe casierii?Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliSGR Romania. Studii de caz utile oricarui contabil cu privire la Sistemul Garantie-ReturnareImpozitare PFA in 2024: venituri din dividende, chirii si activitati independenteSGR Romania. Problema pe care o intampina contabilii legat de Sistemul Garantie-Returnare!Sfaturi de la experti
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<