Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul forfetar: Un IMM va plati cu 1500% mai mult decat o afacere de lux. O toneta de inghetata plateste aproape cat un restaurant

12-Iul-2016
4558

Impozitul forfetar, revenit in legislatia autohtona sub denumirea de impozit specific, majoreaza enorm cotele de impozitare pentru micile afaceri si favorizeaza, de cealalta parte, marile companii din HORECA. Mai multi consultanti atrag atentia ca acest nou impozit specific sau impozit forfetar reprezinta, in fapt, un ajutor de stat pentru aceste firme cu cifre de afaceri mari.

Asa se face ca un hotel sau un restaurant de lux din centrul Capitalei ar putea plati mai putin sau aproape la fel ca o afacere mica de la marginea Bucurestiului.

Legea privind impozitul specific unor activitati pare, asa cum arata calculele, nu numai sa nu faca o diferentiere corecta in functie de dimensiunile afacerii (mai ales ca nu se mai tine cont de numarul de angajati si cifra de afaceri, acest din urma criteriu fiind esential!), ci ingreuneaza din plin afaceri care vor intra, mai mult ca sigur, in faliment.

"Desi, initial, ratiunea legii era stimularea investitiilor mici si mijlocii in turim, modul in care se calculeaza impozitul forfetar favorizeaza drastic marii operatori din industria hoteliera si a restaurantelor.

Incercand sa conserve ratiunea pentru care e nevoie de o astfel de facilitate pentru IMM-uri, guvernul isi conditionase avizul favorabil doar pentru plafonul maxim de 500 de mii de euro cifra de afaceri anuala.

Cat si cum arata acest impozit si cum sunt favorizate marile retele, in cateva cifre, mai jos :
O bodega de maximum 50 mp de la marginea Bucurestiului plateste jumatate din cât plateste un restaurant de lux din Centru.

Potrivit formulelor de calcul, o pensiune de 3 stele va fi impozitata cu 267 lei/an/loc de cazare in timp ce impozitul maxim este de 891 lei/loc anual la cel mai scump hotel din centrul Bucurestiului.

Un restaurant de lux de 800 (opt sute) mp din centrul Bucurestiului va plati maximum 38.000 lei/an, in timp ce o saormerie de maximum 30 (treizeci) mp va plati 11.200 lei/an impozit. Cu mentiunea ca, in timp ce in al doilea caz vorbim de o mica afacere, in primul vorbim de cifre de afaceri de milioane sau zeci de milioane de euro", a explicat intr-o analiza recenta Cursdeguvernare.ro.

Aceeasi sursa aminteste ca inclusiv o toneta de inghetata plateste cu doar 2,5 ori mai putin decat un restaurant de lux de 800 mp din centrul Bucurestiului.

Pe aceeasi tema, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul de Finante, a facut urmatoarele precizari, potrivit sursei amintite mai sus:

"1. 38.430 lei.
Atat este suma maxima pe care o vor plati marile restaurante si cluburi (peste 800 mp) din centrul Bucurestiului (cei mari de pe litoral sau alte localitati vor avea de platit mai putin) ca impozit ANUAL! Adica, comparabil cu "darile" pe care un angajat cu salariul mediu pe economie le plateste statului! Ce bine sa ai prieteni in Parlament…

2. 11.214 lei
Atat este suma minima ce va trebui platita de micile afaceri din domeniu (sub 20 mp). Adica un restaurant de 20mp (afacere mica, de subzistenta) va plati un impozit specific pe mp cu 1460% (!!!) mai mare decat unul de 1.000mp (ditamai afacerea!)"
.

De asemenea, Consiliul Concurentei a precizat ca acest sistem de impozitare e susceptibil de a contine masuri de ajutor de stat si considera necesara consultarea Comisiei Europene asupra compabilitatii masurii cu prevederile legislatiei comunitare privind ajutorul de stat.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Impozitul forfetar: Un IMM va plati cu 1500% mai mult decat o afacere de lux. O toneta de inghetata plateste aproape cat un restaurant":
Rating:

Nota: 4.45 din 10 voturi
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz

Atentie contabili!

Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016